Завантаження ...
Новобудови Києва

«Так, в нашій країні війна. Ми боронимо наші кордони, і наші люди потребують захисту, потребують допомоги і підтримки. І ця підтримка у нас сьогодні справді є», - Юрій Фомічев

«Так, в нашій країні війна. Ми боронимо наші кордони, і наші люди потребують захисту, потребують допомоги і підтримки. І ця підтримка у нас сьогодні справді є», - Юрій Фомічев фото

У Славутичі відбувся Міжрегіональний форум «Незламна Україна», який проводився в рамках завершення грантового проєкту Програми розвитку ООН «Створення комплексного міжгалузевого управлінського механізму кризового реагування в громаді міста Славутич».

Цей проєкт реалізується у нашому місті Благодійним фондом «Чорнобильська АЕС. Славутич. Розвиток», за підтримки Спільної ініціативи Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Мери за економічне зростання».

На початку зібрання виступив міський голова Юрій Фомічев.

«Це не перша співпраця в рамках угоди  з ПРООН «Мери за економічне зростання». І ми бачимо те, що ви небайдужі до нас. Це найголовніше у такий складний період, коли Україна переживає найважче випробування за всі роки незалежності. Так, в нашій країні війна. Ми боронимо наші кордони, і наші люди потребують захисту, потребують допомоги і підтримки. І ця підтримка у нас сьогодні справді є.

За час реалізації проєкту ми провели безліч різнонаправлених заходів: і на підтримку бізнесу, і на розвиток згуртованності в громаді, і залученності до життєдіяльності міста наших нових славутичан, які відчувають себе так само, як і наші нинішні славутичани, що 37 років назад приїхали сюди. Всі хто старше 37 років - у Славутичі ВПО. І тому ми дуже добре розуміємо цю трагедію життя, коли ти маєш покинути все і приїхати на нову територію. Зрозуміло, що масштабність тоді, у 1986 році, і тепер – вона різна, тому що сьогодні ми маємо переселення мільйонів людей до прихистків в усьому світі. Така допомога завжди актуальна і своєчасна», - розповідає мер Славутича.

За його словами, важливо, щоб українці залишалися в Україні, тому їм потрібно надавати допомогу тут, у своїй країні. Комфортний прихисток, створений у Славутичі, стане в нагоді людям, що тікають від війни.

До розмови онлайн також долучилися Мустафа Саіт-Аметов - керівник Програми ПРООН з розвитку регіонів, координатор ініціативи «Мери за економічне зростання» в Україні, народний депутат України від нашого округу - Ольга Василевська-Смаглюк та заступник Міністра економіки України - Надія Бігун.

Кожен з виступаючих підкреслив велике значення реалізації такого проєкту, як для України в цілому, так і для міста Славутича зокрема. Також високо оцінили фахову роботу славутицької команди, яка працювала над реалізацією проєкту.

Надія Бігун ще розповіла про державну підтримку українського бізнесу, грантові програми та можливості для втілення бізнес-ідей та нових проєктів.

Потому відбулася презентаційна сесія.

Юрій Фомічев розповів про механізм кризового реагування на виклики військової агресії.

«Ми ніколи не будемо жити в тих умовах, в яких жили раніше. Хтось сьогодні окупованих, хтось у самому пеклі на війні, наші воїни тримають фронт, щоб ми тут з вами могли проводити подібні форуми.

Хтось поїхав за межі країни і облаштовує своє життя там. І ми будемо намагатися максимально робити все, щоб повернути цих людей до України.

Хтось просто змінив своє життя. І ті регіони України, які прийняли переселенців, вони також змінилися, бо це також великі навантаження на соціальну інфраструктуру. Адже це економіка - це робочі місця, релоковані підприємства тощо.  Але ще потрібні садочки, школи, позашкільна освіта та інше. Все це соціальна інфраструктура. Чи вистачає її?

Ми справді всі змінилися. Реагування на кризові ситуації – локальні, але вони дуже типові. Коли почалися обстріли критичної інфраструктури, головне було зберегти ці послуги для людей…

Як і нові славутичани, так і мешканці всієї громади, повинні мати соціальний захист, отримувати доступ до всіх послуг, дітей забезпечити освітою (шкільною, дошкільною, позашкільною).

А далі економіка – люди мають отримувати роботу й утримувати себе. Так сьогодні працює реагування на кризові виклики в умовах війни в Україні», - пояснив Юрій Фомічев.

Про результати реалізації грантового проєкту ПРООН «Створення комплексного міжгалузевого управлінського механізму кризового реагування в громаді міста Славутич» надала інформацію радник міського голови Славутича Лариса Нікітенко.

Про План відновлення та розвитку Славутицької міської територіальної громади – документ, у якому визначено план дій, що необхідно послідовно виконати для досягнення нового якісного стану територіальної громади – стану відновленої повоєнної функціональності, на засадах «Build Back Better» («краще, ніж було»), над яким працювало КП «Агентство регіонального розвитку», розповіла директорка Арина Старовойтова.

На заході також прозвучала інформація, що у Славутичі зараз проживає близько 19 тисяч осіб (приблизні дані), а під час культурних заходів, проведених у місті, зібрано на потреби ЗСУ понад 730 000 грн.

Поділилася своїм досвідом та розказала, що важливо для успішного розвитку бізнесу в громаді керівниця релокованого підприємства у Славутичі «Нова кухня» - Марія Бубнова.

Потому виступили представники Любецької та Михайло-Коцюбинської громад, які підтримують дружньосусідські стосунки та співпрацюють зі Славутичем.

Заступник директора Глухівського аграрного коледжу Денис Овсянко презентував Програму розвитку ООН, що була реалізована в його місті.

По завершенню презентаційної сесії відбулася прес-конференція для засобів масової інформації, де журналістів цікавило, які були труднощі під час реалізації проєкту, як будуть наповнювати прихисток для постраждалих від війни, яку роль відіграють культурно-масові заходи у воєнний час, яким чином реалізовуватиметься план відновлення та розвитку у Славутичі, чи виникають складнощі у спілкуванні з новими славутичанами (переселенцями) у працівників соціальної служби, чи буде підтримувати влада тих ВПО, хто після війни захоче залишитись у Славутичі тощо.






А потім відбулося нагородження усіх причетних до виконання робіт у грантовому проєкті ПРООН «Створення комплексного міжгалузевого управлінського механізму кризового реагування в громаді міста Славутич».

У другій частині дня учасники форуму відвідали Прихисток для внутрішньо переміщених осіб, Інклюзивний центр для дітей, Презентацію бізнесу Славутича «Зроблено в Україні», Муніципальний індустріальний бізнес-парк «Славутич».

Пізніше учасники форуму долучилися до тематичної дискусії з представниками бізнесу Славутича, обмінялися досвідом реалізації грантових проєктів щодо Програми розвитку ООН «Мери за економічне зростання» (успіхи, проблеми, перешкоди), поділилися досвідом подолання викликів військового часу (внутрішньо переміщені особи, енергетична безпека, стагнація економічного розвитку тощо).

І заключною частиною Міжрегіонального форуму «Незламна Україна» стало обговорення найважливіших питань та підведення підсумків.

Реалізація грантового проєкту Програми розвитку ООН «Створення комплексного міжгалузевого управлінського механізму кризового реагування в громаді міста Славутич» належить БФ «ЧАЕС. Славутич. Розвиток».

Партнери: Славутицький міський центр соціальних служб, Славутицька міська лікарня, Агенство регіонального розвитку, управління інфраструктури і капітального будівництва, відділ культури, національностей та релігій Славутицької міської ради.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: