Завантаження ...
Новобудови Києва

Верховна Рада ратифікувала Рамкову угоду щодо Чорнобильського фонду

 Верховна Рада ратифікувала Рамкову угоду щодо Чорнобильського фонду фото

5 червня 2024 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про ратифікацію Рамкової угоди між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку стосовно діяльності Рахунку міжнародного співробітництва для Чорнобиля».

Про це повідомляє Державне спеціалізоване підприємство «Чорнобильська АЕС» на своїй сторінці у Facebook.

Ця ратифікація створює механізм для ефективного управління діяльністю Рахунку міжнародного співробітництва для Чорнобиля (РМСЧ) та надання грантів Україні для фінансування проєктів у сфері ядерної та радіаційної безпеки на території Чорнобильської АЕС та у зоні відчуження. Важливо, що ці проєкти також будуть спрямовані на усунення шкоди, завданої внаслідок вторгнення збройних сил російської федерації. Це включає відновлення безпечних умов на ЧАЕС, у зоні відчуження та на інших ядерних об'єктах і установках з поводження з радіоактивними відходами в Україні.

Кошти РМСЧ будуть використані для завершення передпроєктних робіт з демонтажу нестабільних конструкцій об'єкта «Укриття», проведення обстежень деаераторної етажерки та машинного залу, які виходять за межі огороджувального контуру Нового безпечного конфайнменту (НБК). Також планується закупівля транспортних засобів для відновлення транспортної інфраструктури станції, обладнання та витратних матеріалів для надійної та безпечної експлуатації комплексу НБК-ОУ. Відповідна грантова угода була підписана 21 лютого цього року.

Довідкова інформація

Рахунок міжнародного співробітництва для Чорнобиля (РМСЧ) — фонд, який було створено у 2020 році для супроводу та фінансування проєктів у сфері ядерної та радіаційної безпеки на майданчику Чорнобильської АЕС та у зоні відчуження.

РМСЧ прийшов на зміну Чорнобильському фонду «Укриття» (ЧФУ), завдяки внескам країн-донорів у який, було реалізовано багато проєктів, пов'язаних із об'єктом «Укриття» і збудовано Новий безпечний конфайнмент. Загальна сума інвестицій міжнародних донорів та ЄБРР в рамках ЧФУ склала понад 2,1 мільярди євро.

20 квітня 2022 року Асамблеєю Вкладників РМСЧ було схвалено рішення про можливість використання РМСЧ для фінансування заходів з відновлення безпечних умов на Чорнобильській атомній електростанції, у зоні відчуження та на інших ядерних установках та об’єктах, призначених для поводження з радіоактивними відходами, в Україні, а також для підтримання довгострокової безпечної експлуатації таких об’єктів.

Фото: Facebook:Державне спеціалізоване підприємство «Чорнобильська АЕС»

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: