Завантаження ...
Новобудови Києва

Чи можливий повторний запуск Чорнобильської АЕС? Експерти роз’яснюють ситуацію

Чи можливий повторний запуск Чорнобильської АЕС? Експерти роз’яснюють ситуацію фото

Експерти енергетичного ринку відповідають на питання, які хвилюють українців у соціальних мережах.

Видання "Телеграф" звернулося до фахівців, щоб розібратися у ситуації в енергетиці та перевірити найнеочікуваніші ідеї підтримки генерації електроенергії в Україні.

Серед обговорюваних тем – можливість розконсервації двох блоків Чорнобильської атомної станції, які залишалися в робочому стані після аварії, для підтримки енергозабезпечення Києва цієї зими. Нагадаємо, що після аварії на четвертому енергоблоці ЧАЕС у 1986 році, атомна станція продовжувала працювати до 2000 року, коли її остаточно зупинили.

Після аварії, перший енергоблок ЧАЕС було знову запущено 1 жовтня 1986 року, другий – 5 листопада того ж року, а третій енергоблок почав працювати 24 листопада 1987 року.

"Телеграф" звернувся за коментарями до директора енергетичних програм Центру Разумкова Володимира Омельченка та співзасновниці "Антикризового експертного ядерного центру України", експертки з ядерної енергетики Ольги Кошарної.

— Запуск енергоблоків ЧАЕС неможливий мінімум із двох причин. По-перше, там уже немає необхідної технологічної бази. А по-друге, станція знаходиться поблизу кордону з Білорусією. А це – постійний ризик вторгнення та захоплення АЕС із подальшим шантажем, — вважає Володимир Омельченко. 

Коли остаточно зупинили ЧАЕС, Ольга Кошарна працювала в Держатомрегулюванні (Державна інспекція ядерного регулювання України).

– Я пам’ятаю, як 2000 року урочисто закривали Третій енергоблок Чорнобильської атомної станції, – згадує вона. — Він уже був зупинений, бо там були непереборні течі. Просто треба було, щоб Кучма на камери повернув рубильник, стрілочка впала, і ми офіційно вивели ЧАЕС з експлуатації.

Закриття ЧАЕС не було лише бажанням України, а міжнародним зобов’язанням. Україна підписала відповідний меморандум, згідно з яким, в обмін на виведення ЧАЕС з експлуатації у певні терміни, нам надали фінансування на створення нового безпечного саркофага над четвертим енергоблоком. Його будівництво здійснювалося коштом міжнародних донорів.

Закриття блоків Чорнобильської станції було необхідним ще й через їхній поганий технічний стан навіть у 2000 році, зазначає Ольга Кошарна.

– Зараз про їхній запуск взагалі йти не може, – впевнена експерт. – Я вже не кажу, що їм необхідне специфічне паливо, якого вже на ринку немає. Реактори ЧАЕС були суто радянським ноу-хау і мали конструктивні недоліки на момент її спорудження. Ці реактори виробляла Росія, вони експлуатувалися лише у Росії, Україні та Литві. У Литві таку АЕС перед вступом країни до ЄС закрили. Росія такі станції також закриває. Щобільше, у Чорнобилі давно йдуть процеси розбирання та утилізації всього, що пов’язане із радіаційною небезпекою.

Володимир Омельченко також наголошує, що проблема Києва зі світлом не пов'язана з наявністю чи відсутністю потужних електростанцій у місті:

– Це неправильна теза, оскільки ми працюємо в об’єднаній енергетичній системі. І є електростанція у Києві чи будь-якому іншому місті України, чи ні, це на графіки та тривалість відключення не впливає. Виняток — прифронтові регіони. Але загалом усе залежить лише від лімітів енергоспоживання, виділених на той чи інший регіон.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: