Завантаження ...
Новобудови Києва

Славутич – перший: Рада Європи запускає проєкт деліберативної демократії в Україні (фото)

Славутич – перший: Рада Європи запускає проєкт деліберативної демократії в Україні (фото) фото

Вперше в Україні стартував проєкт Ради Європи – Громадські асамблеї, що буде реалізовано у Славутицькій та Звягельській громадах.

Проєкт Ради Європи «Зміцнення стійкості демократичних процесів через громадську участь під час війни та в післявоєнний період»  у 2024 році надасть комплексну експертно-методичну підтримку у впровадженні Громадських асамблей у цих громадах.

Меморандуми про співпрацю зі Славутичем та Звягелем були підписані у березні цього року. А у квітні вже був оголошений конкурс і потому відбувся відбір координаторів Громадських асамблей.

За результатами конкурсу координаторами Громадських асамблей у Славутичі стали Людмила Підлісна, Марія Бубнова та Олександра Латишева.

Для відібраних координаторів Славутича і Звягеля, представників місцевих влад обох громад та лідерів громадських організацій з різних українських міст, Радою Європи у Києві проведено дводенне тренінгове навчання.

Тренеркою тренінгу стала Ева Бордос - міжнародна експертка Ради Європи (Угорщина), виконавча директорка угорської громадської організації DemNet, яка однією з перших в своїй країні почала займатися розвитком міжнародного політичного співробітництва. Тепер допомагає налагодити цей процес в Україні.

Цим тренінгом проєкт Рада Європи: громадська участь розпочав практичну фазу впровадження Громадських асамблей, які в Україні імплементуються вперше!

Активна фаза Громадських асамблей у Славутичі та Звягелі  проходитиме у вересні-листопаді 2024 року.


Агенство регіонального розвитку м.Славутич також долучилося до співпраці та розробки цього проєкту в Україні.


«Пишаюсь, що Славутич (разом із громадою Звягеля) став однією з двох відібраних громад для використання цього інструменту, а набутий досвід буде надзвичайно цінним під час впровадження Громадських асамблей в інших громадах та країнах.
Професійно й чітко, зрозуміло і, звичайно, експертно проведені ці два заходи, додали натхнення. Особливо - зустріч з українськими волонтерами та іноземними й національними експертами Ради Європи»
, - ділиться враженнями директорка КП «АРР» Арина Старовойтова

Деліберативна демократія є важливим інструментом співпраці влади і громади у той час, коли під час війни у державі не можливі вибори. Вона сприяє наближенню людей до процесів прийняття політичних рішень чи спірних питань, що формуються в рамках раціонального і аргументованого публічного дискурсу, спрямованого на досягнення консенсусу та спільної угоди.

Ефективно проведені деліберативні процеси можуть допомогти в пошуку рішень для найскладніших проблем, а також покращити результати розроблених політик та будують довіру між громадянами та публічною владою.

Україна стане першою країною у світі, де громадські асамблеї будуть організовані під час війни.

Велика вдячність за фахову роботу та організацію заходів на високому рівні команді проєкту, експертам та керівниці проєкту Дарині СоколовійЛілії Апостоловій, Вікторії Гуменюк та Еві Бордос.

Далі буде.

Фото зі сторінки у facebook Ради Європи: громадська участь

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: