Завантаження ...
Новобудови Києва

Краплина життя: як донорство рятує долі - історія славутичанки Анастасії

Краплина життя: як донорство рятує долі - історія славутичанки Анастасії фото

До дня донора крові редакція "Славутич-Інфо" запросила на інтерв'ю славутичанку Анастасію, яка зовсім недавно стала доноркою і погодилася поділитися своїм досвідом.

Вона розповіла про свої враження та роздуми щодо важливості донорства, а також надала корисні поради для тих, хто хоче долучитися до цієї справи. Її історія може стати натхненням для багатьох, хто розмірковує над тим, як зробити свій внесок у порятунок життів.

Анастасія  родом з Енергодара, а в Славутич переїхала разом з чоловіком у 2019 році. Вона професійно займається фотографією, з задоволенням працює з маленькими дітьми, проводить весільні, репортажні та сімейні фотосесії.

Фото: Роботи Анастасії з її особистого архіву. Сторінка Instagram  @vspyshka_sprava

- Що підштовхнуло вас стати доноркою?

- До донорства мене підштовхнула війна, яка почалася в нашій країні. Розуміючи, що не тільки наші військові, але й цивільні люди отримують страшні поранення, хотілося допомогти всіма можливими способами. Тому, як тільки деокупували нашу Київську область, ми з чоловіком поїхали до Чернігівського центру переливання крові і вперше здали кров.

У цього центру є сторінка у Facebook, можна слідкувати за їхніми оголошеннями, вони часто пишуть, якої саме групи крові не вистачає в цей момент. Там же я вперше пройшла процедуру донації, з подивом дізналася, що це абсолютно не боляче і не страшно, і що одна така донація може врятувати цілих три людські життя.

Анастасія вперше здає кров. Фото з особистого архіву

- Чи були у вас якісь сумніви або побоювання перед здачею крові?

- Звичайно, у мене були сумніви щодо того, чи підходжу я для донорства, оскільки я з тих, хто блідне побачивши кров. У мене понижений тиск і, як мені здавалося, можливо, дефіцит заліза. Але виявилося, перед здачею крові ти заповнюєш анкету, тебе приймає лікар, міряє тиск, беруть кров з пальця для визначення групи крові та рівня гемоглобіну. Все це відбувається у дуже доброзичливій атмосфері. Якщо за якимись показниками твоє здоров'я не дозволяє здати кров, тобі про це обов'язково скажуть. 

Анастасія вперше здає кров. Фото з особистого архіву

Після прийому лікаря, дізнавшись, що всі показники в нормі, а гемоглобін навіть вище норми, я зі спокійною душею пішла здавати кров. Це було просто, безпечно і зовсім не страшно. Я була приємно здивована, що це так легко.

- Які поради ви можете дати тим, хто хоче стати донором?

- Якщо дійсно хочете допомогти, до здачі крові потрібно підходити відповідально. Є сайт donor.ua, де дані докладні рекомендації, як підготуватися. За пару днів варто утриматися від шкідливої жирної і смаженої їжі, алкоголю і куріння. А в день перед донацією слід поснідати, виключивши молочні продукти, яйця, банани.

Фото зі сторінки Instagram Анастасії @vspyshka_sprava

- Що ви порадите людям які ще вагаються, щоб стати донором?

- Я вважаю, що кожен хоч раз у житті має наважитися на цей крок і, як я, з подивом виявити, що це так просто, безпечно і зовсім не страшно. І може допомогти зберегти чиєсь життя. Чим частіше ми будемо говорити про донорство, поширювати інформацію в ЗМІ, навчальних закладах, тим більше наше суспільство буде залучене до проблем інших і усвідомленіше підходити до свого здоров'я.

Фото зі сторінки Instagram Анастасії @vspyshka_sprava

Анастасія розповіла, що нещодавно вона дізналась, що існує український реєстр донорів кісткового мозку. Україна має лише 12 000 зареєстрованих потенційних донорів, у той час, як у Німеччині їх 10 мільйонів. Це свідчить про те, що шанси на одужання онкохворих у Німеччині набагато вищі. 

- Нам потрібно швидко змінити цю ситуацію, кожен з нас може стати потенційним донором. Це дуже просто, вся необхідна інформація доступна на сайті ubmdr.org. 
Переходьте за посиланням та дізнавайтесь детально, адже саме ви, можете врятувати чиєсь життя!

Редакція "Славутич-інфо", щиро вдячна Анастасії, за змістовну і надихаючу історію, сподіваємось, що її приклад стане джерелом натхнення для славутичан.

Стати на шлях допомоги та донорства — просто.  Але ж наскільки це важливий і необхідний крок для порятунку життів! 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: