Завантаження ...
knukim.edu.ua
Новобудови Києва

«Якщо потрібно так громаді, я готова піти з посади», - Ніна Єрьоміна

«Якщо потрібно так громаді, я готова піти з посади», - Ніна Єрьоміна фото

З емоційним зверненням до депутатів Славутицької міської ради під час сесії, що відбулася 20 червня 2024 року, виступила начальник управління освіти і наукиНіна Єрьоміна.

Вона звернулася до присутніх після того, як одне з фінансових освітніх питань не було підтримано славутицькими депутатами.

«Управління освіти два роки надає вам пропозиції, ідеї, проєкти рішень про оптимізацію, профілізацію, а ми жодного рішення не маємо. Ми не маємо на сьогодні жодного вектору, куди ми йдемо. Плану трансформації не маємо, бо не прийняте рішення. Концепцію профільної освіти не прийнято.

З одного боку ви неначе делегуєте нам повноваження, а з іншого – ви нам не довіряєте, бо не приймаєте жодного рішення. Це наша з вами відповідальність, що громада уже втрачає. Не освіта, а громада», - акцентувала керівник управління освіти і науки.

Ніна Єрьоміна розповіла, що під час громадських обговорень реформи профільної середньої освіти в Київській області (захід організовано в партнерстві зі Швейцарсько-українським проєктом DECIDE«Децентралізація для розвитку демократичної освіти» та за сприяння Київської ОВА), вона поставила запитання міжнародним експертам, що робити управлінню освіти і науки, якщо засновник (міська рада) не приймає жодного рішення про оптимізацію, трансформацію і концепцію.  

За її словами, на це запитання відповів заступник міністра освіти і науки України - Андрій Сташків. Він сказав, що це зовсім негарна ідея, неперспективна і непрогресивна для громади до 2027-го року нічого не робити.

«Якщо ви не довіряєте освітнім експертам нашого управляння, а вони професійні експерти, то довіряйте експертам Міністерства освіти, які говорять, що зміни потрібні. І громада буде не готова у 27-му році, якщо ми нічого не будемо робити зараз», - звернулася Ніна Єрьоміна.

Далі вона додала:

«Я хотіла ваш фокус уваги привернути саме сюди. І якщо ця комунікація втрачена між батьками, громадою і управлінням освіти і в цьому винен начальник управління, то я готова піти з посади. Якщо потрібно так громаді, я готова піти з посади. Але обіцяйте, що з наступним начальником управління ви будете мати гарну комунікацію. Ну, не можна ж так!», - закликала очільниця славутицьких освітян.

Окрім цього, вона повідомила і приємну новину. Під час вищезгаданих громадських обговорень реформи профільної середньої освіти, що відбулося 18 червня, експерт проєкту від DECIDE Павло Остапенко підкреслив, що зважаючи на анклавність та периферію місцезнаходження Славутича, на те, що громада має бажання і мрію, у нашому місті дозволили створити окрім академічного ще й професійний ліцей. Київська ОВА підтримала цю пропозицію.

Після виступу Ніни Єрьоміної було нетривале обговорення серед присутніх депутатів.

Валентина Дарнопих пояснила свою позицію стосовно голосування за освітні питання. Вона сказала, що всі ми хочемо позитивних змін, але без оптимізації не вийде створити належні умови в усіх закладах освіти, де перебуває менше половини дітей, чим потрібно до відповідних положень.

Юрій Юрченко сказав, що проєкти, ідеї, концепції, надані управлінням освіти, не були підтримані депутатами, бо вони (освітні пропозиції) не переконали більшість народних обранців. На його думку, перетасування шкіл не вплине на якість освіти. А щоб закривати якісь заклади, для цього потрібно надати економічне обгрунтування.

Майя Руденко нагадала, що у червні обіцяли надати новий уточнений План дій до реформування освіти Славутича.

Своїм виступом міський голова Славутича заінтригував присутніх.

«Я сьогодні витримав паузу, але мені є що сказати. Скажу після наступного тижня. Якщо все вдасться, я розкажу, як ми будемо трансформувати далі. І нічого зупиняти не будемо. І 27-й рік теж ніхто чекати не буде. Але батьків обманювати не треба. Ми винні, що не сказали правду. Ми не сказали…», - сказав Юрій Фомічев.

Докладніше дізнавайтеся з відеозапису засідання за посиланням:

Нагадаємо, після відсторонених від роботи у складі Славутицької міської ради 8 депутатів від партії ОПЗЖ, мобілізованих до лав ЗСУ депутатів та відсутніх з інших причин, прийняття навіть важливих рішень під час засідань є проблематичним - не вистачає кількості для голосування. Тому буває так, що прийняття якогось можливо доленосного рішення може залежати від окремої думки чи відсутності однієї-двох осіб.

Фото з доступних джерел

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: