Є випадки нападу на людей: як у Славутичі вирішуватимуть проблему з назойливими птахами, що заполонили міський парк

Славутицький міський парк і окремі локації, де знаходиться чимало високих дерев, заполонили галасливі птахи. Як вважають славутичани, ймовірно це ворони. Мешканці міста скаржаться, що ці птахи своїм гучним карканням заважають вдень, не дають відпочивати і вночі, крім шуму, залишають за собою послід і бруд. Навіть є випадки нападу на людей.

Славутицький міський парк і окремі локації, де знаходиться чимало високих дерев, заполонили галасливі птахи. Як вважають славутичани, ймовірно це ворони.

Мешканці міста скаржаться, що ці птахи своїм гучним карканням заважають вдень, не дають відпочивати і вночі, крім шуму, залишають за собою послід і бруд. Навіть є випадки нападу на людей.

Комунальники також кажуть, що у пошуках їжі ворони дістають сміття з відкритих контейнерів і розкидають поблизу по всій території.

Міський голова Славутича Юрій Фомічев розповідає, що ця проблема в місті виникла відносно не так давно.

«Гадаю, років 5 назад їх (птахів) тут не було. Це штучна історія, яка з'явилась не так давно. Ми моніторили і, здається, зрозуміли причину. Це міграція ворон, яких витіснили з попередніх місць знаходження інші птахи з півдня. Вони базувалися там на сміттєзвалищах у тому числі. Тепер там здебільшого облаштувалися морські птахи. Це факт. Але птахи вже тут, ми їх назад не повернемо, тому в такий спосіб маємо з ними боротись», - пояснив Юрій Фомічев.


На фото міський парк м.Славутич
 

На думку орнітологів, у нашій місцевості є декілька видів птахів, які люди звикли називати воронами. Серед них крук – великий чорний птах, який у місті є, але тримається осторонь від людей. Дещо менший від нього – грак. Ще ходять містом і не бояться людей галки. Граки та галки – найчастіше їх люди називають воронами. Саме граки та галки ходять по тротуарах, дворах, біля смітників та на полях за містом.


На фото крук, грак і галка


Натомість ворона має сіро-чорний колір. Здебільшого саме ворон можна помітити у Славутицькому міському парку.
 


На фото ворона
 

У необхідності посувати птахів на периферію спеціалісти не сумніваються, адже пернаті – це ще й санітарна небезпека для мешканців міста. Воронові годуються здебільшого зі сміттєвих звалищ, а голуби, наприклад, можуть переносити на собі близько 90 збудників різних хвороб, деякі з них небезпечні для людини. Окрім того, пернаті залишають по собі до 12 кілограмів посліду щорічно, що здатен роз’їдати поверхні, наче кислота.


На фото міський парк м.Славутич
 

Нажаль, на сьогодні проблема відселення надокучливих птахів з міст є актуальною як у багатьох українських населених пунктах, так і за межами країни.

Способи боротьби є різними: встановлені опудала, звукові відлякувачі зі голосами хижих птахів, повітряні змії, шипи на місцях, де люблять збиратися зграї птахів, шумові гармати, водовідштовхувачі з датчиками руху тощо.


На фото міський парк м.Славутич
 

За словами Юрія Фомічева, небайдужі славутичани також надають багато порад, яким чином можна позбавитись від сусідства з надокучливими птахами.

Серед порад – в місцях скупчення пернатих вмикати гучномовець зі звуками хижих птахів, які налякають ворон. Але разом зі звуками повітряної тривоги це додасть лише негативу мешканцям міста.

Ще радили використовувати потужні лазерні ліхтарі, якими аграрії на полях розганяють хижих тварин і птахів також, щоб ті не нищили на полі врожай. Але в період військових дій це погана ідея, бо ліхтарі надзвичайно потужні і можуть спровокувати негативні ситуації.

Мешканці, що приїхали до Славутича із сільської місцевості, розповідають про ще один, як вони вважають, дієвий спосіб. В місцях, де оселились зграї, підвісити мертвих птахів. Ворони дуже розумні, відчувши небезпеку, вони залишать цю територію. Безумовно, ніхто цього робити не буде і в результативність цього способу не повірить.

Окрім того, радили збивати гнізда та зрізати дерева. Це також не є прийнятним у вирішенні цього питання. Заперечує міський голова.



На фото міський голова Славутича Юрій Фомічев
 

«Ми вже вивчали досвід, як на це впливати. Найбільш дієвий спосіб, який ми знайшли – впроваджувати ультразвук. Це те, чим борються з птахами на летовищах, аеродромах. Замовили вже два пробних невеликих апарати. Відтестуємо їх на певних локаціях, де потрібно відтісняти ворон.  

Але, напевно, потрібно буде закрити все місто цією системо, інакше вони будуть просто міняти локацію», - розповідає очільник міста.

Додамо, електронні відлякувачі вважаються відносно новими і найбільш ефективними приладами у цьому напрямку. Серед них виділяють 4 основні категорії: звукові і біоакустичні, пропанові гармати, ультразвукові та лазерні відлякувачі.

Будемо сподіватись, що обраний метод відлякування набридливих птахів буде дієвим, і це сприятиме безпеці і комфорту проживання мешканців у нашому місті.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: