Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Опозиційний уряд презентував реформу МВС: міліцію пропонують децентралізувати

Реформа міліції в Україні, що називається, назріла. Тотальна корупція, фальсифікація статистики розкритих злочинів, робота не на результат, а для звіту – всі ці ганебні явища, на думку опозиціонерів, особливо загострилися останнім часом. Керівництво МВС вже другий рік обіцяє...

 

На черговому засіданні 16 червня Опозиційний уряд презентував своє бачення реформи Міністерства внутрішніх справ.

Реформа міліції в Україні, що називається, назріла. Тотальна корупція, фальсифікація статистики розкритих злочинів, робота не на результат, а для звіту – всі ці ганебні явища, на думку опозиціонерів, особливо загострилися останнім часом. Керівництво МВС вже другий рік обіцяє зміни, але за цей час спромоглося лише створити в столиці патрульну поліцію, яку з помпою презентували днями. На жаль, кажуть члени опозиційного кабміну, це не реформа, а лише косметичний ремонт. Правоохоронні органи вимагають кардинальних і рішучих змін - і не тільки в Києві, а й по всій країні.

Спроби реформувати міліцію за час незалежності робилися кожним новим міністром: підрозділи ліквідовувалися, міняли вивіску і відкривалися знову, ДАІ змінювало автомобільні номери, апарат – колір бланків. Однак змінювалося в кінцевому підсумку лише напрямок грошових потоків, а зовсім не підходи до роботи. Бюрократія розросталася - дійшло до того, що зараз число кабінетних працівників чи не перевищує кількість слідчих і оперуповноважених. Величезна машина МВС (зараз в Україні число міліціонерів на душу населення в 2,5 рази більше, ніж це прийнято у світі) працює за інструкціями і схемами, розробленими понад півстоліття тому. І ключовий принцип - «не псувати статистику». Для цього, стверджують опозиціонери, міліція відмовляється реєструвати злочини, які буде важко розкрити. І таким чином спотворює реальну картину того, що відбувається: за останні 2 роки кількість вбивств і викрадень автотранспорту зросла в рази, проте в звіті МВС йдеться про те, що загальна кількість злочинів зменшилася на 45 тисяч.

 

В Опозиційному уряді вважають, що ситуацію може виправити лише глибока реформа, в основі якої лежатиме децентралізація. Пропонується трирівнева система. Національна кримінальна поліція - майже аналог ФБР, буде боротися з тяжкими злочинами, наркотиками, і міжнародною злочинністю. На регіональному рівні - боротьба з нетяжкими злочинами. А на муніципальному рівні – охорона громадського порядку. Також пропонується ввести виборну посаду дільничних «шерифів», яких би вибирала громада. Дільничний повинен тільки приймати заяви, не займаючись розкриттям злочинів. Це дозволить уникнути фальсифікації статистики.
Саме місцева громада, на думку опозиціонерів, повинна визначати, скільки коштів потрібно витрачати на утримання міліції та наведення порядку на тій чи іншій дільниці, і яким повинен бути кількісний склад райвідділу. Щоб підняти престиж роботи і відбирати для роботи кращих, пропонується зарплата на рівні приблизно 1000 доларів, а також соціальний пакет, який передбачатиме державне страхування та надання житла.

- Скорочувати треба не людей, а непотрібні і невластиві міліції функції, - вважає глава парламентської фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко, - і реформа, запропонована Опозиційним урядом, спрямована саме на це. Тим більше, що необхідність децентралізації в органах внутрішніх справ давно назріла – за запропонованою схемою працюють у більшості цивілізованих країн. Міліція повинна забезпечувати безпеку і охороняти порядок, а не годувати численний апарат і ставити «галочки» в звітах.

Олександр Качний, голова Опозиційного блоку в Київській області:
- Криміногенна обстановка на Київщині зараз просто гнітюча. Судіть самі: Кількість умисних вбивств в березні 2014 року - 9; в березні 2015 - 74, тобто зросла у 8 разів. Кількість крадіжок у березні 2014 - 381, у березні 2015 - 1549, фіксуємо зростання в чотири рази! Влада списує все на війну, але мова ж йде про мирні регіони! Очевидно, що реформа міліції сьогодні - один з найбільш актуальних питань порядку денного.

Тетяна Кожевнікова
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: