Завантаження ...
Новобудови Києва

Аварії на атомних станціях через спеку: що сталося на Чорнобильській АЕС?

Аварії на атомних станціях через спеку: що сталося на Чорнобильській АЕС? фото

Цього тижня на атомних станціях України відбулося три аварії через аномальну спеку.

Основною причиною аварій стало перевантаження обладнання в умовах високих температур, що спричинило серйозні технічні проблеми.

На Південноукраїнській АЕС у вівторок вийшли з ладу два силових трансформатори через надмірну спеку. Вже 18 липня там згорів ще один трансформатор. За непідтвердженими даними, аналогічна ситуація трапилася і на Чорнобильській АЕС.

Про це повідомляє Автопатруль Майдан з посиланням на директора центру досліджень енергетики Олександра Харченко.

Енергетичний експерт Олександр Харченко наголошує, що поєднання надзвичайної спеки, постійного перевантаження обладнання та частих ввімкнень і вимкнень мереж призводить до швидкої деградації техніки. За його словами, аварій буде ставати все більше, якщо не вжити термінових заходів.

«У вівторок на Південноукраїнській АЕС через спеку згоріло два силових трансформатори.
Сьогодні на тій же ПАЕС згорів ще один силовий трансформатор і, за неперевіреними даними, – ще один на Чорнобильській АЕС. Цікаво, чому так старанно приховується ця ситуація? Адже фантастична спека плюс постійне перевантаження обладнання плюс постійне включення та виключення мереж (які до цього геть зовсім не призначені) по всій країні призводять до швидкої деградації обладнання. Аварій буде все більше і більше – вже незалежно від спеки (мороз теж впливатиме негативно). Як мені здається, робити вигляд, що нічого не відбувається – найгірша стратегія. 
», – вважає Харченко.

Харченко підкреслює необхідність проведення службових розслідувань і аналізу причин таких поломок. Він також зазначає, що варто розробити та реалізувати план попереджувальних дій, щоб уникнути ще більших проблем взимку. Зокрема, якщо взимку вийдуть з ладу розподільчі пристрої атомних станцій, наслідки можуть бути катастрофічними.

Експерт застерігає, що подібні аварії можуть завдати значної шкоди енергетичній інфраструктурі країни, особливо в умовах холодного сезону.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: