Завантаження ...
Новобудови Києва

52 роки тому з першого кубометра бетону почалося будівництво Чорнобильської АЕС

52 роки тому з першого кубометра бетону почалося будівництво Чорнобильської АЕС фото

52 роки тому – 15 серпня 1972 року – у фундамент головного корпусу першої черги будівництва Чорнобильської атомної електростанції  було закладено перший кубометр бетону.

Чорнобильська АЕС стала першою атомною електростанцією, яку побудували на території України. Рішення про будівництво електростанції було ухвалене ще в середині 1960-х років. Майбутня АЕС мала компенсувати дефіцит електроенергії в центральному енергетичному регіоні. Це – усі області України та Ростовська область.

Спочатку довго вибирали відповідний майданчик для будівництва атомної електростанції. Було обстежено 16 потенційно придатних місць у Київській, Вінницькій та Житомирській областях. Вибір місця  будівництва диктувався такими чинниками: наявність річки (вода потрібна для роботи АЕС) та залізниці (для підвезення будівельних матеріалів і ядерного палива), а також неродючі землі. Враховувалося, що найбільш економічно доцільний радіус подання електроенергії становить близько 350-450 кілометрів.

Зупинилися на двох варіантах: біля Ладижина Гайсинського району Вінницької області, на правому березі Південного Бугу, та біля Копачів Чорнобильського району Київської області, на правому березі річки Припʼять. 1967 року затвердили місце будівництва –  ділянку на Київщині, за чотири кілометри від села Копачі, поблизу залізничної станції Янів на лінії Чернігів –  Овруч.

У грудні 1969 року, відповідно до наказу міністерства енергетики, була створена дирекція електростанції, що будується. Першим її директором став Віктор Брюханов, він очолював будівництво та експлуатацію електростанції аж до аварії у квітні 1986 року. Спершу ЧАЕС називалася  Чорнобильська державна районна електростанція (ДРЕС). Назву електростанції дало стародавнє українське  містечко Чорнобиль (відстань між Чорнобилем та АЕС становить близько 15 км). 

У травні 1970 почали розмітку котловану під 1-й енергоблок ЧАЕС. 15 серпня 1972 року об 11-й годині залили перший кубометр бетону в основу головного корпусу першої черги Чорнобильської АЕС. На цій урочистій події були присутні будівельники, керівники будівництва та два міністри. Відбулось закладання нержавіючої капсули з листом до майбутнього покоління – молоді 21-го століття (цікаво було б зараз, у 21-му столітті, прочитати листа).

Також 15 серпня 1972 було ухвалено рішення про будівництво другої черги ЧАЕС у період з 1976 по 1981 роки. Чорнобильська АЕС мала 3 черги: перша включала в себе енергоблоки №1 і 2, друга — №3 і 4, третя — №5 і 6 (будівництво цих енергоблоків зупинилося 1986 року). За період своєї експлуатації дві черги ЧАЕС виробили понад 300 мільярдів кіловат-годин електроенергії.

52 роки тому з першого кубометра бетону почалося будівництво Чорнобильської АЕС фото №1
52 роки тому з першого кубометра бетону почалося будівництво Чорнобильської АЕС фото №2
52 роки тому з першого кубометра бетону почалося будівництво Чорнобильської АЕС фото №3
52 роки тому з першого кубометра бетону почалося будівництво Чорнобильської АЕС фото №4

Фото з експозиції музею м. Славутича і Чорнобильської АЕС

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: