Завантаження ...
Новобудови Києва

Вакцинація перед школою та дитсадком: що потрібно знати батькам

Вакцинація перед школою та дитсадком: що потрібно знати батькам фото

До початку нового навчального року залишилося менше двох тижнів, а отже, для багатьох батьків розпочався період активної підготовки.

Зокрема, це означає не тільки придбання шкільного приладдя та одягу, а й турботу про здоров'я дитини. Одним із ключових завдань є забезпечення наявності всіх необхідних щеплень перед тим, як дитина піде до дитячого садка або школи.

Обов'язковий медогляд перед початком навчання

Для зарахування до освітнього закладу кожна дитина повинна пройти обов'язковий медогляд у свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Після огляду видається довідка форми №086/о, яка серед іншого містить інформацію про профілактичні щеплення, зроблені дитині відповідно до Національного календаря щеплень.

Важливість вакцинації

Щеплення є критично важливими для безпеки дітей в організованих колективах. Якщо 95% дітей у групі вакциновані, ризик поширення інфекційної хвороби мінімізується, що також забезпечує захист тих, хто не може бути вакцинований через медичні протипоказання.

Щеплення перед дитсадком

Діти, які збираються йти до дитячого садка, мають бути вакциновані проти десяти інфекційних захворювань: туберкульозу, гепатиту B, кору, епідемічного паротиту, краснухи, кашлюку, дифтерії, правця, поліомієліту та гемофільної інфекції.

Щеплення перед школою

Для першокласників важливо отримати додаткові дози вакцин. У віці 6 років дитина має отримати другу дозу вакцини проти кору, епідемічного паротиту та краснухи, а також п'яту дозу проти поліомієліту, дифтерії та правця. У 14 років проводиться шосте щеплення проти поліомієліту, а у 16 років – вакцинація проти дифтерії та правця.

Де зробити щеплення

Щоб вакцинувати дитину, необхідно записатися на прийом до сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, з яким підписана декларація, або звернутися до найближчого закладу охорони здоров'я. Вакцинація згідно з Календарем щеплень є безкоштовною.

Лікар зможе відповісти на всі питання стосовно вакцинації, пояснити можливі реакції організму після щеплення, а також надасть індивідуальні рекомендації у випадку пропущених щеплень через переїзд або інші обставини.

Що робити, якщо дитина пропустила щеплення

Якщо дитина пропустила планове щеплення, необхідно звернутися до педіатра або сімейного лікаря. Лікар огляне дитину, складе індивідуальний графік вакцинації та роз'яснить, коли і де потрібно зробити щеплення.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: