Завантаження ...
Новобудови Києва

ЄБРР та Чорнобильська АЕС підписали нову грантову угоду для модернізації об'єктів станції

ЄБРР та Чорнобильська АЕС підписали нову грантову угоду для модернізації об'єктів станції фото

29 серпня 2024 року було підписано Грантову угоду №3 між Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) та державним спеціалізованим підприємством «Чорнобильська АЕС».

Ця угода передбачає надання фінансування на ключові роботи, які спрямовані на підвищення рівня безпеки та модернізацію об'єктів Чорнобильської атомної електростанції. Фінансування надається з коштів донорів Рахунку міжнародного співробітництва для Чорнобиля (РМСЧ), адміністратором якого виступає ЄБРР.

Одним з основних напрямків робіт, що будуть фінансуватися за цією угодою, є модернізація сховища відпрацьованого ядерного палива першого типу (СВЯП-1). У цьому сховищі тимчасово зберігається відпрацьоване ядерне паливо (ВЯП) з перших трьох енергоблоків Чорнобильської АЕС. Модернізація цього об'єкта є критично важливою для забезпечення його безпеки, особливо враховуючи необхідність тривалого зберігання ВЯП та складнощі, викликані військовими діями на території України.

Крім того, угода передбачає фінансування створення вакуумної випарної установки для поводження з радіоактивно забрудненою водою (РЗВ). Ця установка дозволить значно зменшити обсяги радіоактивних відходів та забезпечити очищення води для технологічних потреб ЧАЕС, що є важливим етапом для зниження радіаційного впливу на довкілля та поліпшення екологічної безпеки.

Нагадаємо, що раніше Верховна Рада України ратифікувала Рамкову угоду про діяльність Рахунку міжнародного співробітництва для Чорнобиля. Також було підписано Грантову угоду №2, яка передбачає фінансування робіт з підвищення безпеки об'єкта «Укриття» та забезпечення надійної безпечної експлуатації нового безпечного конфайнмента (НБК-ОУ).

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: