Завантаження ...
Новобудови Києва

Як ВПО з діабетом можуть отримати інсулін за програмою «Доступні ліки» у Славутичі

Як ВПО з діабетом можуть отримати інсулін за програмою «Доступні ліки» у Славутичі фото

Для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), які мають діагноз «інсулінозалежний цукровий діабет І типу», важливо знати, як почати отримувати інсулін за е-рецептом у рамках програми «Доступні ліки».

Цукровий діабет І типу діагностує ендокринолог. Це головний лікар для пацієнтів із цим діагнозом, який призначає необхідний тип та форму інсуліну і фіксує це в електронній системі охорони здоров’я. Перший електронний рецепт на інсулін зазвичай також виписує ендокринолог.

Після створення плану лікування, пацієнти можуть звертатися за е-рецептом на інсулін до свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, з яким укладено декларацію. ВПО, які змінили місце проживання, повинні знайти нового лікаря для укладення декларації, якщо попередній лікар недоступний з різних причин. Про те, як обрати нового лікаря і укласти з ним декларацію, можна дізнатися за цим посиланням.

Пацієнти можуть обирати, до кого звертатися за повторними е-рецептами — до сімейного лікаря чи ендокринолога. Якщо потрібно змінити тип, форму чи дозування інсуліну, це може зробити лише ендокринолог. Електронний рецепт надходить у вигляді СМС-повідомлення на телефонний номер пацієнта, але лікар також може роздрукувати інформаційну пам’ятку з усіма деталями про рецепт. Термін дії е-рецепту на інсулін становить 30 днів з моменту виписування.

Інсулін можна отримати в аптеці за програмою «Доступні ліки». Аптеки, які відпускають інсулін за е-рецептом, можна знайти за наліпкою «Доступні ліки + Інсуліни» або за допомогою дашборду «Електронна карта місць відпуску лікарських засобів за еРецептом». Щоб знайти потрібну аптеку, можна також зателефонувати до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Під час візиту до аптеки пацієнт повинен показати рецепт і отримати інсулін безоплатно або з невеликою доплатою. Якщо потрібний інсулін відсутній, його можна замовити або знайти в іншій аптеці.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: