Міський голова Славутича повернувся з навчального візиту до Франції: нові рішення для безбар’єрного середовища

Міський голова Славутича Юрій Фомічев взяв участь у навчальному візиті до Франції в складі української делегації, що включала голів громад та представників уряду України.

Міський голова Славутича Юрій Фомічев взяв участь у навчальному візиті до Франції в складі української делегації, що включала голів громад та представників уряду України.

Цей візит відбувся з метою вивчення досвіду реалізації політики доступності в місті Париж, яке у 2024 році приймало Олімпійські та Паралімпійські ігри.

Юрій Фомічев висловив подяку меру Парижа Anne Hidalgo за запрошення та чудову організацію насиченої програми. Також він подякував Першій Леді України Олені Зеленській за ініціативу самого візиту та програмі UNDP Ukraine / ПРООН в Україні, яка підтримала цей візит за фінансової допомоги урядів Франції та Швеції.

Питання створення безбар’єрного та інклюзивного середовища для України сьогодні є надзвичайно актуальним. Якщо для Парижа розв'язання питань доступності було обумовлено проведенням Олімпіади та Паралімпіади, то для України це є ще одним викликом, який ставить перед нами війна. "Ми не маємо часу на відкладені рішення!" — зазначає Фомічев.

Під час візиту учасники делегації ознайомилися з сучасними рішеннями в організації безбар’єрного простору, транспорту, спортивної інфраструктури та інших локацій Парижа. Особливу увагу приділили швидким рішенням в умовах історичної забудови, де масштабні реконструкції неможливі. Цей досвід є особливо цінним для Славутича, оскільки багато історичних будівель вимагають аналогічного підходу.

Окрім питань доступності, українська делегація ознайомилася з інклюзивною освітою у Франції, системою підтримки ветеранів та роботою реабілітаційних центрів. Вони також зустрілися з керівництвом міжміністерського комітету з питань інвалідності у Міністерстві здоров’я та солідарності Франції, яке є ключовим органом у формуванні політики доступності та інклюзивності.

Учасники делегації відвідали спортивний центр П'єра де Кубертена, який був підготовлений для Паралімпійських змагань, а тепер став важливим активом міста. Також було організовано зустріч з керівництвом SNCF — державного підприємства, яке управляє французькою залізницею, де отримали вичерпну інформацію про підтримку людей з інвалідністю та їх сімей у Паризькому відомчому будинку для людей з інвалідністю (MDPH).

Окрема подяка Посольству України у Франції за всебічну підтримку та супровід протягом всього візиту. Також Фомічев подякував Тетяні Ломакіній, Наталії Козловській, Уляні Токарєвій, Євгенії Смірновій та Вікторії Рясній за їх участь та підтримку.

Юрій Фомічев підкреслив, що деякі з інноваційних рішень, представлених під час візиту, можуть бути реалізовані в Славутичі. Про це буде розказано детальніше в майбутніх новинах.

Фото: Facebook: Юрій Фомічев

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: