Завантаження ...
Новобудови Києва

Зґвалтування, якого не було, або як у Славутичі розганяли вороже ІПСО

Зґвалтування, якого не було, або як у Славутичі розганяли вороже ІПСО фото

Учора ввечері наше місто сколихнула жахлива новина. В одному з неофіційних інформаційних пабліків з'явився страшний допис про нібито зґвалтування маленької дівчинки колишнім ув'язненим воїном ЗСУ. 

Допис настільки жахливий, що навіть не хочеться вдаватися в подробиці. Але, це важливо, щоб показати, як легко маніпулювати людьми. Тож, наведемо скриншот:

Пізніше, зі слів адміністратора групи, дівчат стало декілька, що, якщо це звісно можливо, ще більше налякало містян.

Мешканці, стривожені (м'яко кажучи) повідомленням, почали масово пересилати цю інформацію своїм знайомим та в інші групи. Підкріпила цей фейк ще й ситуація з повітряними тривогами та як наслідок, ускладненням навчального процесу в школах, через що дітей перевели на дистанційне навчання. Про що, водночас і повідомили вчителі у шкільних  батьківських чатах.

Ще одним фатальним фактором, що допоміг розповсюдити ворожу ІПСО, стала інформація про так звану ротацію військових. Як виявилося пізніше, це були колишні ув'язнені, нині військовослужбовці, які певний час перебували у відносній територіальній близькості до нашого міста.

Склавши всі ці чинники разом, а також новину про зникнення дівчини, яку ще й досі шукають, містяни повірили у цю брехню.

До групи, яка була джерелом фейку, за лічені години додалося понад 400 підписників, а адміністратор продовжував "підігрівати" публіку, поширюючи вирвані з контексту цитати міського голови Юрія Фомічева.

За іронією долі, в той самий час міський голова дав інтерв'ю, метою якого, вочевидь, було заспокоїти мешканців. У відео, яке стосувалось саме хвилювань славутичан щодо колишніх ув'язнених, він розповів, що наразі, військові вже поїхали. Відповідаючи на питання щодо певних інцидентів, які трапились у місті на цьому тижні, Фомічев зазначив:

"Ці інциденти пов'язані з дислокацією певних збройних сил навколо Славутича з відповідним контингентом, про який нас проінформували, і відповідно ми ситуацію контролювали. Кажу в минулому часі, тому що даний контингент свою дислокацію покинув. Сподіваюсь, що емоційне напруження у людей теж знизиться."

Звісно мова у відео йшла не про зґвалтування, якого, як ви вже зрозуміли НЕ БУЛО.  

Брехня, підкріплена фатальним збігом обставин, швидко поширювалася, сіючи паніку в Славутичі. З коментарів під дописом стало зрозуміло, що більшість містян повірили у цей вкид. Хоча, звісно, були й ті, хто закликав дочекатися офіційної інформації та не розповсюджувати непідтверджені дані.

Згодом, коли паніка і страх вже зробили свою справу, адмін групи спочатку почав сумніватися у правдивості новини, а пізніше зазначив, що це все ж таки фейк.

То яка ж мораль цієї історії?

Цю ситуацію можна вважати класичним прикладом ворожої ІПСО — інформаційно-психологічної операції. Фейкова новина, підкріплена страхами й недовірою, спрацювала бездоганно. Славутичани, травмовані війною, миттєво повірили в цей обман, адже після всього пережитого важко не реагувати емоційно. 

Ворог чудово розуміє, що паніка — це найкраща зброя проти вразливих і напружених спільнот. Він використовує наші страхи, емоції та створює фейкові вкиди, щоб посіяти хаос. Саме тому важливо отримувати інформацію лише з перевірених джерел, а не з анонімних пабліків, де адміністратори в гонитві за підписниками і лайками не гребують навіть такими жахливими маніпуляціями.

Додавати підписників через паніку — це нижче будь-якої етики, але, на жаль, це реальність нашого часу. Групи, що розповсюджують непідтверджену інформацію, часто використовують довірливість людей, які не замислюються і пересилають це "сарафанне радіо" далі. Саме тут ворог знаходить свій простір для дій.

Скриншот — приклад поширеної інформації в інших, також не офіційних групах. 

"Сарафанне радіо" було небезпечним у будь-які часи, а у воєнні воно стає ще підступнішим. Чутки та плітки, які поширюються, наче снігова куля, можуть завдати шкоди не менше, ніж справжні атаки. І ось, ви бачите, як місто охоплене панікою, яка базується на чистому вигадуванні.

Тому запам'ятайте: не годуйте ворога своїми страхами і довіряйте лише перевіреним джерелам. Бо навіть одна фейкова новина може стати зброєю масового інформаційного ураження.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: