Пожежі у зоні відчуження: ДАЗВ повідомляє про хід боротьби та заходи безпеки

Державне агентство України з управління зоною відчуження (ДАЗВ) інформує про поточний стан боротьби з пожежами, які спалахнули в зоні відчуження 3 вересня.

Державне агентство України з управління зоною відчуження (ДАЗВ) інформує про поточний стан боротьби з пожежами, які спалахнули в зоні відчуження 3 вересня.

Наразі залишається один активний осередок у Вільчівському лісництві, де тривають роботи з гасіння пожежі та перебування підрозділів. Крім того, на шести ділянках, зокрема у Бенівському лісництві, спостерігається димлення залишків пожеж, що потребують постійного контролю та проливання водою.

Як зазначають у ДАЗВ, цей сезон виявився надзвичайно посушливим через високі температури влітку та восени, а також тривалу відсутність опадів. Більшість загорянь сталася на територіях з мінною небезпекою, що значно ускладнює організацію гасіння. Через складні прикордонні умови, процеси ліквідації пожеж потребують додаткових заходів безпеки. Використання авіації для гасіння наразі неможливе, а моніторинг за допомогою дронів також дуже обмежений.

Однак, ДАЗВ відзначає швидку та ефективну реакцію відомчої пожежної охорони зони відчуження та 11-го ДПРЗ ГУ ДСНС Зони відчуження на початковому етапі виникнення пожеж. Важливою була також своєчасність залучення додаткових сил ГУ ДСНС та підрозділів сусідніх областей для гасіння масштабних пожеж, рознесених сильними вітрами.

Як повідомляють у ДАЗВ, на початку динаміка пожеж була дуже небезпечною, нагадуючи події 2020 року, коли було пройдено 67 тисяч гектарів вогнем. Однак завдяки своєчасному реагуванню та ефективним заходам вдалося обмежити максимальну площу пожеж до близько 3 500 га, що становить лише 5,5% від масштабу пожеж 2020 року. Зараз під увагою залишається близько третини цієї території.

Для боротьби з пожежами виділено та задіяно всю наявну техніку: пожежні машини зони відчуження, трактори, цистерни (близько 20 одиниць техніки), ранцеві вогнегасники, бензопили. Учасникам гасіння надано індивідуальні дозиметри для контролю радіаційного стану повітря та вмісту радіонуклідів, а також забезпечено умови для тимчасового проживання та харчування.

ДАЗВ висловлює подяку ДСП "Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами", ДСП "Північна Пуща", Чорнобильському Радіаційно-екологічному Біосферному Заповіднику, ДСП "Екоцентр", ДСП "ЦСП", Державному спеціалізованому підприємству "Чорнобильська АЕС", а також підрозділам ДСНС України у Києві, Рівненській, Житомирській та Чернігівській областях за їхню активну участь та професійний підхід у гасінні пожеж.

ДАЗВ також дякує Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів України за спрямування зусиль у боротьбі з пожежами. Наразі роботи з гасіння продовжуються, а ДАЗВ буде оперативно інформувати про будь-які зміни ситуації. Радіаційний фон не перевищує контрольні рівні, загрози для населення немає.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: