Завантаження ...
Новобудови Києва

У зоні відчуження Чорнобильської зони виявлено випадок сказу: впроваджено карантинні заходи

У зоні відчуження Чорнобильської зони виявлено випадок сказу: впроваджено карантинні заходи фото

У Чорнобильській зоні відчуження впроваджено карантинні заходи через виявлений випадок сказу у вовка. Про це повідомило Державне агентство України з управління зоною відчуження (ДАЗВ). Згідно з результатами досліджень, проведених Центральною випробувальною державною лабораторією Держпродспоживслужби в Київській області та м. Києві від 7 вересня 2024 року, було підтверджено діагноз сказу у вовка біля колишнього населеного пункту Буда-Варовичі.

ДАЗВ оголосило територію колишнього села Буда-Варовичі та прилеглі до нього лісові і польові масиви в радіусі 10 км неблагополучними щодо сказу та впровадило карантинні обмеження. Вся територія Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника вважається зоною загрози, і наразі розроблено план заходів для ліквідації осередку сказу поблизу Буда-Варовичів.

Сказ – це особливо небезпечне вірусне захворювання, яке вражає всіх теплокровних тварин і людей. Воно характеризується гострим перебігом, ураженням нервової системи і, без відповідного лікування, завжди закінчується летально. Основними джерелами інфекції є дикі тварини, зокрема лисиці та єнотовидні собаки.

Для запобігання поширенню сказу громадянам рекомендується дотримуватися наступних правил:

  • Суворо дотримуватися правил утримання і вигулу домашніх тварин, таких як собаки та коти, щоб не створювати небезпеки для оточення.
  • Уникати контакту з безпритульними та дикими тваринами, особливо якщо вони не бояться підходити до людей.

У разі контакту з твариною важливо дотримуватися наступних заходів безпеки:

  • Промити рану, садно чи подряпину великою кількістю проточної води з милом.
  • Обробити рану йодною настоянкою та накласти стерильну пов'язку.
  • Негайно звернутися до медичного закладу для проведення профілактичного лікування.

ДАЗВ наголошує, що несвоєчасне звернення за медичною допомогою після укусу твариною та відсутність профілактичного лікування можуть призвести до смерті. Усі громадяни, які перебувають у зоні відчуження або планують її відвідати, повинні бути особливо уважними та дотримуватися всіх рекомендацій з безпеки.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: