Завантаження ...
Новобудови Києва

Роман Горілик: два роки в російському полоні – Фото

Роман Горілик: два роки в російському полоні – Фото фото

Роман Горілик, український нацгвардієць, провів два роки в російському полоні, і мережа опублікувала шокуючі фото його стану. Він був одним із 168 полонених, котрих росіяни вивезли з України через Білорусь у березні 2022 року.

31 травня Україна провела обмін полоненими, в результаті якого звільнили 71 захисника та чотирьох цивільних осіб, серед яких і Роман Горілик. За два роки у неволі чоловік втратив значну вагу, і на його тілі видно кістки.

Росіяни використовують страждання полонених та їх родин як зброю. Фото Романа Горілика після полону було показано в рамках проєкту "Хочу жити", як повідомляє 24 Канал.

Роман був старшим контролером КПП з охорони Чорнобильської атомної електростанції, і разом з іншими нацгвардійцями він потрапив у заручники, коли росіяни вивезли їх у березні 2022 року.

Зі 168 нацгвардійців, які охороняли ЧАЕС, 89 досі перебувають у полоні. Стан Романа та інших українських військовополонених викликає жах і нагадує про найтемніші сторінки історії – нацистські концентраційні табори смерті.

Протягом усього часу перебування у російському полоні Роман і 74 інших військовополонених не мали жодної можливості бути відвіданими спостерігачами Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Уникнення доступу до військовополонених є свідомою політикою російської влади, щоб приховати нелюдське ставлення до українців.

Під час перебування в неволі Роман критично схуд: на опублікованих фото можна побачити його ребра, вигини хребта та рани на тілі.

Обережно, знімки можуть містити чутливий контент.

Роман Горілик: два роки в російському полоні – Фото фото №1
Роман Горілик: два роки в російському полоні – Фото фото №2
Роман Горілик: два роки в російському полоні – Фото фото №3

Обмін полоненими 31 травня: що відомо

  • 31 травня 2024 року, Україна провела з Росією обмін полоненими. Тоді вдалося повернути з полону 71 захисника і чотирьох цивільних осіб. Серед звільнених – рядові, сержанти та офіцери ЗСУ, НГУ, ДПСУ, захисники Зміїного, Маріуполя, "Азовсталі", а також військові з інших напрямків.
  • Серед звільнених полонених була і 24-річна слідча Національної поліції з Маріуполя Мар'яна Чечелюк. На початку повномасштабного вторгнення дівчина перебувала із сім'єю на "Азовсталі". Там вона потрапила у полон. Росіяни тримали її у Донецькому СІЗО, Оленівці, у в'язниці в Таганрозі та Маріуполі.
  • На жаль, серед звільнених з полону немає жодного азовця. Бійці вийшли за наказом керівництва у полон понад два роки тому з "Азовсталі". Тепер їх не вдається обміняти уже понад рік.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: