Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Роз’яснення Юрія Фомічева щодо харчування дітей

Люди, чиї діти виховуються в дитячих садочках дуже обурені ситуацією з припиненням харчування у місті Славутич. За коментарем з цього приводу ми звернулись до секретаря міськради, в. о. мера міста Юрія Фомічева. - Юрію Кириловичу, чи могли би Ви прокоментувати цю ситуацію?

Юрій Фомічев
Люди, чиї діти виховуються в дитячих садочках дуже обурені ситуацією з припиненням харчування у місті Славутич. За коментарем з цього приводу ми звернулись до секретаря міськради, в. о. мера міста Юрія Фомічева.

- Юрію Кириловичу, чи могли би Ви прокоментувати цю ситуацію? Що сталося з харчування діточок?

- Почну с того, с чого виникла ця ситуація. Ми з січня місяця не можемо провести тендер на закупівлю послуги з харчування. Ми мали можливість відповідно до законодавства продовжити минулорічний договір, тому діти харчувалися. Сьогодні перший день, коли діти не харчуються за рахунок бюджетних коштів.

Щоб ми зрозуміли, на сьогоднішній день, 60% на харчування сплачують батьки самі (це 12 грн на день), 40% - компенсував бюджет (8 гривень), але бюджетні кошти витрачаються за умови проведення тендерних процедур. Двічі цей тендер відмінявся. Вперше ми провели його в грудні. Підприємець з найменшою ціною виграв його, але той, хто програв, подав протест до Антимонопольного комітету. Той відмінив торги без суттєвих зауважень. Нові торги ми провели вже навесні. Знову та ж сама ситуація: Антимонопольний комітет все відміняє, каже, що треба робити ще раз, бо знову є оскарження. А щоб ви розуміли – процедура виписана таким чином, що оскаржити можна в будь-який час.

І ось останні події, які відбулись, взагалі мене шокували, бо з’явилася вже зовсім інша структура, яка сказала: «О! Ми теж хочемо кормити дітей у м. Славутич». Будь ласка, є тендер, приймайте участь, вигравайте. Хто краще і дешевше, той і буде годувати.

І ось в день проведення тендеру ми отримали розпорядження Антимонопольного комітету призупинити тендер до 30 липня, бо є нова скарга від нової структурі. Вчора представники цієї структури зі мною спілкувались, сказали: «Так, це ми подали скаргу. Ми хочемо кормити ваших дітей, але ці 20 грн на день, що у вас закладені, нас не дуже влаштовують. Гривень за 50 ми готові кормити. Ми вам організуємо тендер. Все буде класно». І тут я зрозумів, що майже нічого не змінилося в країні.

Ще додам: напередодні (за день до проведення тендеру) обласне слідче управління Міністерства внутрішніх справ, відділ боротьби з економічною злочинністю, вилучив всю документацію по тендерам за останні три роки. Я вважаю, що це прямий тиск – за день до тендера робити такі дії. Да, у них є постанова суду, вони працюють в рамках закону, але я розумію, що це ось такій бізнес в Україні. Я розумію, що у бізнесменів грошей не вистачає, но не ножна такім чином впливати на харчування діток! Це не бізнес! Це - Дикій Запад якісь! Це – шахрайство чистої води, та велике питання щодо корупції. Треба з’ясувати чому владні структури ведуть себе так за пропозицією якихось організацій.

Ми зараз звернулися і до депутатів Верховної ради, до обласної адміністрації, міністрів щодо того, що чиниться тиск, щоб провести цей тендер непрозоро.

- Що будемо дали робити, чи буде щось змінюватись?

Ми безперечно будемо старатись цей тендер відновити і провести, але на сьогоднішній день, навіть маючи гроші на рахунку, ми не маємо законних підстав їх витрачати на харчування дітей у садочках.

Що ми будемо робити. Зараз батькам потрібно буде сплачувати на 8 грн більше. Є категорія дітей, які повинні бути забезпечені безкоштовним харчуванням (близько 120 пільговиків). Ми зараз підем такім шляхом: за рахунок програми «Турбота» будемо надавати цім сім’ям допомогу, щоб компенсувати витрати на харчування дітей. Також ті, хто не зможе собі дозволити ці 8 грн (а такі, нажаль, в Славутичі є) можуть звернутися безпосередньо до виконкому, ми також будемо надавати їм допомогу до того часу, поки не проведемо цей тендер.

- Як довго буде тривати вирішення цих проблем і що буде потім? Наприклад, якщо зараз людина сплачує гроші за свою дитину, чи буде їй потім якась компенсація, чи ні?

- Для тих, хто зараз витратить ці 8 грн додаткових, у нас немає механізму повернення. Якщо це дуже суттєво для сімейного бюджету, то, як я вже казав, звертайтесь с заявою до виконкому. Ми роздамо ці зава по закладам освіти.

Крім того, зараз нам разом з керівниками закладів освіти та батьківських комитетів треба знайти механізм взаємодії. Все ж не так просто: ми не можемо просто збирати з дітей гроші, ми не маємо на це право. Це батьки повинні зараз зібрати гроші і купити своїм діткам харчування. Без нашої участі, бо система не дозволяє нам цього робити, це протизаконно. Ми повинні відпрацювати цей механізм (з талонами, як у школі).
Як швидко ми зможемо вирішити цю ситуацію? На сьогоднішній день до 30 липня торги призупинено. Яке буде рішення Антимонопольного комітету, ми не знаємо, нажаль.
Сподіваюсь, що ти депутати та владні структури, до яких ми звернулись, теж відреагують.


- Зараз по місту пішли чутки, що начальника відділу освіти Олександра Лінкевича вже арештували. Це правда?

- Ні! Олександр Бернатович на місці, правда в нього вилучили документи, комп’ютер, все позабирали. При обшуку були дуже здивовані дуже скромними умовами його проживання. Нічого, крім квитанцій по оплаті кредитів не знайшли.

Ось такий зараз йде процес, ми через це проходили, знаємо, що так живе країна. Нажаль, такі дії перевіряючих структур відволікають, впливають на психологічний стан, але не треба вигадувати Бог знає що (про арешт, втечу так все таке).

- Як ми зрозуміли, все, що відбувається – це тиск. Причому це робиться дуже жорстко і жорстоко, бо у цій ситуації все ж таки страждають діти. Тому у мене ось таке запитання: чи може громада, батьки звернутися до антимонопольного комітету з прохання припинити протиправні дії, які залишають дітей без гарячого харчування, яке дуже важливо для маленьких діток?

- Право таке, безперечно є, будь-яких громадянин може звернутись до будь-якої владної структури з будь-яким питання, яке його хвилює. І я свою розмову з цією організацією, яка подала скаргу до антимонопольного комітету, почав саме з цього: «Ви розумієте що ви наробили? Ви хочете стати гарними партнерами для Славутича, та кормити наших діточок, а самі позбавили їх харчування! Та і ваших протизаконних методів нам не треба!»

Я розумію, що ця ситуація може тривати безкінечно, бо дії Антимонопольного комітету не порушують законодавство, тому звернення до нїх можливо (ми це обов’язково зробимо), яке більш ефективно, якщо це будуть робити народні депутати чи представники кабінету Міністрів. Ми зараз підключили всі структури і я закликаю долучитися до вирішення питання всі політичні сили не з точки зору самопіару, а за для допомоги Славутичу.

Бесідували Людмила БОГУН та Олександра ЛАТИШЕВА, фото Вадими ІВКИНА


Нагадуємо, що 11 липня о 19:00, 21:00 та 12 липня о 10:00, 12:00 на місцевому каналі громадської спілки телебачення «МедіаДім» ви зможете переглянути актуальне інтерв’ю з Фомічевим Юрієм Кириловичем про 100 днів роботи на посаді в.о. міського голови, секретаря ради.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: