Завантаження ...
knukim.edu.ua
Новобудови Києва

Психологи Славутича відвідали ветеранський хаб у Бородянці — Відео

Психологи Славутича відвідали ветеранський хаб у Бородянці — Відео фото

20 вересня психологи Соціально-психологічного Центру Славутича відвідали Центр побратим у Бородянці. Працівники центру залишились у захваті від самого центру, продуманості будівлі починаючи від лавочок із сонячними панелями й зарядними приладами у дворі — кожна деталь створена для ветерана. Хотілося б, щоб в кожному Соціально-психологічному Центрі для ветеранів були такі умови, адже будівля, куди приходить ветеран, щоб отримати допомогу повинні налаштовувати на позитив.

Бородянський центр соціально-психологічної реабілітації населення належить до сфери управління Мінветеранів, відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 05.06.2019 № 377-р “Про віднесення цілісних майнових комплексів державних організацій до сфери управління Міністерства у справах ветеранів” (далі – Центр).  

Зміна спектру надання послуг Центром: 

  • 1994-2013 рр. – надання психологічної й соціальної допомоги постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи. 
  • 2014-2023 рр. – надання психологічної й соціальної допомоги ветеранам війни та членам їх сімей. 

З 2019 по 2023 року Центр мав подвійне підпорядкування – Мінветеранів та Київська обласна державна адміністрація. 

З жовтня 2023 року Київська обласна державна адміністрація виключена із переліку засновників Центру. 

Бородянський центр соціально-психологічної реабілітації населення був зруйнований, у березні 2022 року на 95%, внаслідок прямого влучання снаряду російського танку під час окупації Бородянки, яка з перших днів війни була захоплена ворогом та стала епіцентром бойових дій. За період окупації та звірств російської армії загинули два співробітники Центру. 

Після руйнування будівлі Центру для продовження діяльності з надання психологічної та фізичної допомогу ветеранам АТО/ООС, членам їхніх родин, сім’ям полеглих воїнів, а також усім жителям громади, Центр тимчасово переїхав до Бородянського академічного ліцею. 

З метою швидкого та ефективного відновлення ментального здоров’я ветеранів війни та повернення їх до цивільного життя, Мінветеранів за підтримки Президента України було ініційовано проект “Реконструкція Бородянського центру соціально-психологічної реабілітації населення”. 

Президент України Володимир Зеленський передав на відновлення Центру 100 тис. доларів США (грошову винагороду, яку він отримав разом із Медаллю Свободи, котру вручають в США видатним світовим діячам) 

  1. Початок будівельних робіт (доручення Прем’єр-міністра України Д. Шмигаля від 19.11.2022 № 31831/0/1-22)  ІІ квартал 2023 року (квітень 2023). 
  2. Закінчення будівельних робіт (резолюція Прем’єр-міністра України Д. Шмигаля від 22.12.2023 № 39371/1/1-23) ІІ квартал 2024 року. 
  3. Генеральна проєктна організація – ТОВ “ВБК “СТАНДАРТˮ. 
  4. Генеральна підрядна організація – ТОВ “УКРБУД-ПРОЕКТ-РЕКОНСТРУКЦІЯˮ. 

Загальна вартість проєкту – 304 711, 907 тис. грн. 

Джерела фінансування: 

  • 200 633,870 тис. грн (спеціальний фонд) – фонд ліквідації наслідків збройної агресії Російської Федерації проти України; 
  • 100 000 тис. грн (загальний фонд) – перерозподіл коштів в межах Бюджетної програми Мінветеранів. 

Нове приміщення  Центру має площу 4256,55 м2. Кількість поверхів - 3, Кількість під'їздів або входів – 7. 

Найбільшими донорами Центру, що надали додаткове обладнання для його ефективнішого функціонування стали: 

Червоний Хрест (Red Cross) та IOM (Міжнародна організація міграцій), Український фонд швидкого реагування IREX.  

Також Німецьке бюро міжнародної співпраці (GIZ) та БФ «Відродження», підтримали реалізацію мініпроєктів щодо організації сімейних ретритів  для ветеранів та ретрити-практикуми для психологів, які працюють з сімʼями ветеранів у липні 2024 року.  

Місія Центру – створення простору для надання психологічної, соціальної підтримки, фізкультурно-спортивної реабілітації ветеранам і членам їхніх сімей за допомогою доказових методів психотерапії та реабілітації; розвиток професійної спільноти фахівців сфери ветеранських справ; об’єднання міжнародних організацій, бізнесу, організацій громадянського суспільства, державних установ та волонтерського руху, що займаються питаннями ветеранів; покращення якості психологічних та реабілітаційних сервісів, що надаються ветеранам, членам їхніх сімей та постраждалому  внаслідок російської агресії  цивільному населенню. 

Візія Центру: провідний центр допомоги та підтримки ветеранів, членів їхніх сімей, простір для освітніх заходів, тренінгів  та досліджень щодо впровадження спеціальних підходів і нових стандартів для успішної реінтеграції ветеранів до цивільного життя. 
Кредо Центру: З повагою до ветеранів, вдячністю за їх внесок у збереження нації!  

Пріоритети Центру:  

  • реінтеграція ветеранів та членів їхніх сімей до активного суспільного життя, відновлення та підтримка психічного й фізичного здоров’я; 
  • впровадження інноваційних форм підтримки ветеранів та членів їхніх сімей; 
  • покращення якості послуг, які надаються ветеранам та членам їхніх сімей, через взаємодію з місцевою владою та організаціями громадянського суспільства, а також шляхом організації та проведення тренінгів та досліджень; 
  • організаційна підтримка та взаємодія з БФ та  ГО; 
  • організація системи менторської підтримки ветеранського підприємництва; 
  • заходи з організації психолого-соціального супроводу ветеранів, членів їхніх сімей;  
  • зміцнення довіри між ветеранами, місцевою владою та державними інституціями; 
  • арт-проєкти як спосіб соціальної згуртованості ветеранів у громаді; 
  • реабілітація ветеранів через спорт;  
  • популяризація та підвищення обізнаності щодо психологічної підтримки та доступних сервісів психологічної допомоги; 
  • навчання технікам самодопомоги; 
  • подолання стигми щодо отримання психологічної допомоги; 
  • супервізійна підтримка та підвищення кваліфікації психологів, що працюють з ветеранською спільнотою; 
  • інші активності, спрямовані на зміцнення психологічного здоров’я ветеранів/ветеранок та членів їхніх сімей.  

Методи Центру: сучасні методи психотерапії та фізкультурно-спортивної реабілітації з високою доказовою базою відповідно до міжнародних протоколів. 

Центр прийматиме запити на обслуговування за наступними напрямами: 

  • заходи з психологічної допомоги – індивідуальне консультування, групова терапія та групи підтримки, сімейне консультування, кар’єрне консультування, зоотерапія; 
  • аналіз та оцінка ефективності сучасних доказових методик психологічної допомоги та спортивно-фізичної реабілітації; 
  • навчання фахівців на базі Центру та впровадження нових технік, інструментів допомоги ветеранам та членам їхніх сімей; 
  • юридичний супровід ветеранів та членів їхніх сімей; 
  • надання ветеранам, членам їхніх сімей інформаційних, консультаційних та профорієнтаційних послуг, навичок цифрової грамотності. 

Програма психологічної та фізкультурно-спортивної реабілітації в Центрі матиме різноманітний розклад заходів та включатиме в себе групові психотерапії, психотренінги, індивідуальні психологічні консультації, арттерапії та інші активності. З ветеранами та членами їхніх сімей працюватиме професійна мультидисциплінарна команда з досвідчених клінічних, практичних психологів, психотерапевтів та інших спеціалістів. Також психологи центру супроводжуватимуть  ветеранів та цивільне населення у навчанні методам самодопомоги й першої психологічної допомоги в стресових ситуаціях.  

Програма Центру розрахована на можливість формування груп отримувачів послуг Центру (9 готельних номерів) на період амбулаторного перебування (у разі необхідності, з можливістю продовження терміну).

Якщо ви ветеран або член сім'ї ветерана і хочете більш детально дізнатися про заходи які організовують для ветеранів то можете звернутися за номером 2- 94-21 

Номер телефону довіри  095 945 69 40, 06 7850 91 16

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: