Небезпечний артефакт після Чорнобильської аварії: "Слонова нога" продовжує випромінювати смертельну радіацію

Після вибуху на Чорнобильській атомній станції у 1986 році на території України утворився вкрай небезпечний об'єкт, відомий як "Слонова нога".

Після вибуху на Чорнобильській атомній станції у 1986 році на території України утворився вкрай небезпечний об'єкт, відомий як "Слонова нога".

Це залишки розплавленого ядерного реактора, що є смертельно небезпечними навіть сьогодні, через майже 40 років після аварії. Про це повідомляє видання DailyMail.

Зазначається, що цей артефакт є шматком застиглої радіоактивної лави шириною близько двох метрів, який утворився після розплавлення ядра реактора. Високий рівень радіації, що виділяється від цього об'єкта, робить його смертельно небезпечним для будь-кого, хто наблизиться на кілька хвилин.

Навіть коротке перебування біля "Слонової ноги" може спричинити летальний наслідок. Науковці підрахували, що людина, яка проведе біля цього об'єкта більше 30 секунд без захисту, втратить свідомість, а тривалість життя зменшиться до двох тижнів через радіаційне опромінення. Випромінювання на місці становить 10 000 рентгенів на годину — це в тисячу разів більше, ніж доза, необхідна для розвитку раку.

За всю історію було зроблено лише кілька фотографій цього смертоносного артефакту через небезпечні умови. Дослідники стверджують, що радіоактивна загроза від "Слонової ноги" зберігатиметься протягом століть, що робить цей об'єкт одним із найбільш небезпечних у світі.

Нагадаємо, що Чорнобильська зона відчуження може стати місцем інновацій та екологічного лідерства. Основний виклик залишається — це розмінування території.

фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: