Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Про реформування підприємств у Чорнобильський зоні відчуження

Останнім часом дуже багато розмов виникає навколо питання щодо реформування Зони відчуження. Після того, як Прем’єр-міністр України під час робочої поїздки 09.07.2015 року до ЧАЕС оголосив про наміри створення в зоні відчуження радіологічного заповідника та державної корпорації...

 
Останнім часом дуже багато розмов виникає навколо питання щодо реформування Зони відчуження. Після того, як Прем’єр-міністр України під час робочої поїздки 09.07.2015 року до ЧАЕС оголосив про наміри створення в зоні відчуження радіологічного заповідника та державної корпорації по поводженню з ядерними матеріалами, на чолі якої повинна стати ДСП "ЧАЕС", виникло багато запитань на які нема однозначних, чітких відповідей, та які турбують тисячі робітників підприємств, тисячі мешканців Іванківського та Поліського районів.

Так, заява про наміри проголошена і можна погодитися із Арсенієм Петровичем що потрібно проводити реформи. Але яким шляхом та до чого це приведе? Ті реформи, про які говорив директор ДСП "ЧАЕС" Грамоткін І.І. на засіданні профкому ДСП "ЧАЕС" настільки не переконливі, на скільки й не переконливий стан, ситуація, яка склалася на самій станції. Адже окрім працевлаштування жителів міста Славутич жодного економічного ефекту не наведено.

Не клеймити, не звинувачувати підприємства Зони відчуження в проїданні бюджетних коштів, пропонуючи при цьому необґрунтовані економічно гасла, а напрацювати дійсно оптимальну схему перетворювань на підставі фінансових розрахунків. Безумовно, у І.І. Грамоткіна є напрацьований роками досвід випрошування грошей з гаманців різноманітних закордонних спонсорів на будівництво безпечного накриття над зруйнованим четвертим блоком станції. Та при такому досвіді, має місце їх неефективне використання, адже знову не вистачає 350 млн. доларів. Аналогічний підхід залишає дуже мало шансів на дійсно комплексне виправлення ситуації, яка склалася, та прийняття дійсно зваженого, державного рішення по оптимізації системи управління Зоною відчуження.

Якщо трошки поміркувати, то сама назва ДСП "ЧАЕС" – атомна електростанція - втратило свою актуальність, тому що станція вже давно не виробляє електричну енергію для України. А якщо не виробляє - значить це вже не станція, а, скажімо, підприємство по перетворюванню об'єкта «Укриття» в екологічно безпечну систему.

21 ИЮЛЯ АТОМНЫМИ СТАНЦИЯМИ ВЫРАБОТАНО 195,05 МЛН КВТ-Ч ЭЛЕКТРОЭНЕРГИИ
22 июля на атомных станциях Украины в работе 10 из 15 энергоблоков.
Диспетчерские графики генерации составляют: для ЗАЭС - 3 815 МВт, РАЭС - 1 760 МВт, ЮУАЭС - 975 МВт, ХАЭС - 1740 МВт.
За прошедшие сутки, 21 июля, станциям произведено 195,05 млн кВт-ч электроэнергии.
Жодного слова про ЧАЕС, бо вони не працюють.
Що виробляє ЧАЕС? Власні радіоактивні відходи.

В Україні вже понад 50 років працюють міжобласні спецкомбінати Державної корпорації "Українського державного об’єднання «Радон». П'ятдесят років практичного досвіду поводження з радіоактивними відходами та джерелами іонізуючого випромінювання, досвіду перевезення та захоронення радіоактивних відходів, міжнародний авторитет та напрацювання, на думку І.І. Грамоткіна, треба забути і створити нову корпорацію, на чолі із спеціалістами, які вже 15 років поспіль не можуть вивести зруйновані блоки станції з експлуатації, своєчасно та професійно відстежувати стан будівель (обвал стіни машинного залу) і добудувати безпечний конфаймент.

Головне підприємство корпорації "Радон" ввело в експлуатацію сховище, яке мало приймати рідкі та тверді відходи від заводів з переробки на майданчику ДСП "ЧАЕС", але ці заводи спеціалістами Грамоткіна І.І. досі не введені в експлуатацію. Чому так? Може це такі "спеціалісти"? Щоб виправдати своє існування, вони будуть створювати нову корпорацію, тобто вигадувати велосипед!

Навіщо вигадувати велосипед? Створення нової корпорації потягне за собою низку економічних та соціальних проблем. Як можна щось створювати без розрахунків, Ігорю Івановичу? Як можна побудувати космічний корабель без креслень, та запустити його на орбіту без розрахунків? Може Ви і про це знаєте? Одного разу ви вже наламали дров, створивши наказ про об’єднання підприємств Зони відчуження за № 1086 від 09.12. 2010 року. І жодного позитивного ефекту, ніякої економії. Стало тільки гірше від Ваших реформ.

На нашу думку правильніше буде до діючої корпорації "УкрДО «Радон» приєднати ДСП "ЧАЕС", а краще заводи по переробці радіоактивних відходів (ЛОТ 1 та ЛОТ 2), створити раду директорів, наглядову раду. Це простіше та економія значно більша. А ви, Ігорю Івановичу, виводьте далі станцію з експлуатації та перетворюйте об'єкт «Укриття» на екологічно безпечну систему. Так для всіх буде краще.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: