Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Підвищення зарплат і пенсій: реальна перспектива чи чергові обіцянки?

Про необхідність індексації пенсій і зарплат говорять вже майже рік: галопуюча інфляція та падіння курсу гривні зробили підвищення соціальних стандартів життєво необхідним для мільйонів наших співвітчизників. Але які реальні перспективи українців привести свої доходи до прийнятного рівня? Спробуємо розібратись.

Олександр Качний
Про необхідність індексації пенсій і зарплат говорять вже майже рік: галопуюча інфляція та падіння курсу гривні зробили підвищення соціальних стандартів життєво необхідним для мільйонів наших співвітчизників. Але які реальні перспективи українців привести свої доходи до прийнятного рівня? Спробуємо розібратись.

Загострення необхідності приведення рівня доходів до економічно обґрунтованого рівня пов'язано з двома заходами, прийнятими урядом в рамках бюджетних обмежень минулого року. Тоді було заморожено соціальні стандарти українців (мінімальну зарплату і мінімальну пенсію) на рівні кінця 2013 року. Відповідно до закону, індексацію доходів можна проводити тільки відносно суми прожиткового мінімуму. Таким чином, величина пенсій і зарплат, що підлягає підвищенню, протягом двох років залишається заниженою через заморожений показник цього самого прожиткового мінімуму.

Підвищити рівень доходів не дозволили навіть бюджетникам і пенсіонерам. У відповідний закон в кінці 2014 р була внесена поправка про те, що «проведення індексації грошових доходів населення здійснюється в межах фінансових ресурсів бюджетів усіх рівнів, бюджету Пенсійного фонду України та бюджетів інших фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування на відповідний рік». В умовах дефіциту Пенсійного Фонду (15 млрд. грн. в 2015 р) і гострої нестачі коштів на рівні місцевих бюджетів, з'явилася цілком легальна можливість заморозити індексацію пенсій і зарплат бюджетникам.
Разом з тим, річна інфляція (за останні 12 місяців) в Україні перевищила 60% у квітні, трохи знизившись згодом до 58%. При цьому, підвищення мінімальної зарплати і прожитого мінімуму в Бюджеті-2015 заплановані тільки на грудень. У підсумку, з урахуванням девальвації гривні, мінімальна зарплата в Україні впала до $43, що нижче ніж в африканській Замбії ($ 46,6). Українці різко збіднішали. За результатами соцопитувань, частка тих, хто «ледве зводить кінці з кінцями» підскочила до 6,3% в 2014-м, що в два рази вище навіть ніж у кризовому 2008 році (3,4%).

Ситуація, без перебільшень, перебуває на межі соціального вибуху. Тема можливої індексації доходів раніше запланованого терміну спливла ще в травні-червні. На жаль, обіцянки залишилися обіцянками – економіка України не має ресурсу для додаткових виплат. Тепер же знову лунають заяви, що гроші на підвищення зарплат і пенсій знайдуть. Озвучена потреба - 12 мільярдів гривень.

Швидше за все, нові обіцянки теж не будуть реалізовані. За деякими даними, грошей в бюджеті може не вистачити навіть на індексацію, що запланована на грудень. Міністр фінансів ще в червні заявила, що заради індексації не піде на друкування грошей. Єдине, що залишається робити - прикриватися приватним бізнесом. Нещодавно прем'єр заявив, що «Приватний сектор, згідно закону, зобов'язаний проводити індексацію». Де буде брати на це кошти приватний бізнес, який несе збитки і вимушений скорочувати робочі місця, зовсім незрозуміло.


Олександр КАЧНИЙ, голова «Опозиційного блоку» в Київській області:
Ситуація з індексацією зарплат і пенсій сьогодні носить критичний характер. Українці занадто довго «затягували» паски, поки влада за їх рахунок вирішувала проблеми дефіциту держбюджету. Ми послідовно виступаємо за проведення індексації пенсій і заробітних плат, введення мораторію на підвищення тарифів, скасування податку на пенсії і повернення справедливої схеми виплат пенсій працюючим пенсіонерам. «Опозиційний блок» ще в лютому 2015 зареєстрував у парламенті пакет соціальних законопроектів, якими передбачається все перераховане вище. І зі свого боку ми готові робити все, щоб необхідні рішення, які допоможуть захистити людей, були прийняті. Але нас не почули і час, на жаль, втрачено. Уряду складно буде знайти до кінця року 12 мільярдів для виконання своїх обіцянок.







Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: