Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Чого чекати від опалювального сезону? (відео)

Опалювальний сезон 2015-16 років розпочато. Втім, українці нічого хорошого від нього не чекають, адже цьогоріч за опалення доведеться платити в рази більше. Якщо торік мешканці будинків з централізованим опаленням могли позаздрити тим, хто живе у приватному секторі, бо ж...

Опалювальний сезон 2015-16 років розпочато. Втім, українці нічого хорошого від нього не чекають, адже цьогоріч за опалення доведеться платити в рази більше. Якщо торік мешканці будинків з централізованим опаленням могли позаздрити тим, хто живе у приватному секторі, бо ж вони можуть починати обігрів оселі? Коли схочуть, то цьогоріч ситуація докорінно змінилася. Ні, можливість розпочати опалювальний сезон у своїй хаті залишилася, але такі пориви тепер серйозно стримує вартість блакитного палива — 7,19 гривень за куб.


Щоправда, є ще й «соціальна» ціна, але що то за «звір» такий, розібратися важко, але ми спробували.
Сергій Колесник до нинішнього опалювального сезону готувався надретельно, бо живе у приватному будинку, а відтак, чи буде йому взимку тепло, залежить лише від його гаманця. Кілька років тому чоловік поміняв старе енергоємне газове обладнання на більш економне, а цього літа ще й утеплився.

Та попри всі ці старання, пан Сергій дуже сумнівається, що зможе вкластися у «соціальну» норму, затверджену постановою Кабміну. За задумом урядовців, багаті мають платити більше, тож ті, хто має невеликі помешкання і вміють економити, використовуватимуть 200 кубів блакитного палива на місяць (для опалення, підігріву води та приготування їжі). Саме такий обсяг газу відпускатиметься за пільговою ціною 3 гривні 60 копійок.

Здавалося б, домовласник Сергій Колесник має радіти з того, але він чомусь засмучується. Ймовірно тому, що його розрахунки витрат палива для невеликого будинку (у Сергія він трохи менший за 100 квадратів) не збігаються з урядовими.

Виходячи з досвіду використання палива домогосподарствами, не надто райдужні розрахунки нашого героя підтверджують і газопостачальники. Проводимо прості математичні дії: двісті пільгових кубів множимо на 3,60, а решту на — 7,19 і отримуємо кругленьку суму — від 1755 гривень 36 копійок до 1841 гривні 64 копійок.
Що ж стосується менших будинків, площею до 60-ти квадратних метрів, то й тут «засада»: при найліпших умовах споживання газу становить не менше 230 кубометрів. В «соціальну» норму вони не вкладаються.
Що ж до пропозицій використовувати комбіновані методи опалення — наприклад, газ та електроенергію, то Сергій Колесник на власному досвіді переконався — це не вихід, електромережі не витримують.
От і виходить, що «соціальна» норма нібито є, але реального зменшення втрат на опалення чекати не доводиться.


Підготував Сергій Корж за матеріалами «Сівер-центр»
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: