Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Перший ІТ-форум в Славутичі. Висновки та рекомендації

Робота Першого ІТ-форуму в м. Славутич завершена. Доцільністю його проведення стали не позитивні результати попередньої діяльності, а, скоріше, рівень занепаду цієї сфери в нашому місті. У попередніх інформаційних матеріалах ми вже аналізували стан справ. За наявності в місті...

 

Робота Першого ІТ-форуму в м. Славутич завершена. Доцільністю його проведення стали не позитивні результати попередньої діяльності, а, скоріше, рівень занепаду цієї сфери в нашому місті. У попередніх інформаційних матеріалах ми вже аналізували стан справ. За наявності в місті Славутич достатньо розвинутої інфраструктури майже 100% інтернет- покриття, реалізації великих міжнародних проектів на майданчику ЧАЕС та муніципальних програм, ІТ-бізнес у Славутичі фактично не розвинутий.

Через зміну правил зарахування у ВНЗ України, при конкурсі 1,625 на бюджетне місце на перший курс Славутицькой філії НТУУ «КПІ» на спеціальність «Комп’ютерні науки» в цьому році достатньої кількості студентів для формування групи не набрано. У школах відсутній необхідний рівень навчання з інформатики, нема викладачів, відсутня матеріально-технічна база для навчання школярів. Як приклад: в одній зі шкіл міста на 60 учнів всього… 1 комп’ютер! І коли з’являється запит на ІТ-спеціалістів, у місті неможливо знайти необхідної кількості фахівців. Молодь їде до Києва, Львова та інших міст, шукаючи своє місце в житті. Не потрібно доводити, що міста, котрі залишаються без молоді, перетворюються в місця проживання пенсіонерів, втрачають будь-які перспективи розвитку.

Якщо хтось може запропонувати інші шляхи, ми із задоволенням подискутуємо, але на сьогодні, виходячи з ресурсів Славутича, його демографічного складу, соціально-культурної інфраструктури, ми бачимо перспективи в розвитку інформаційно-комунікаційних технологій. І наполягаємо, що створення робочих місць у сфері інформаційних технологій – це той пріоритет, які влада має взяти на виконання.

Що ми маємо сьогодні? Які перспективи? Чи можемо ми змінити ситуацію? Яку роль тут мають зіграти органи міської влади, система освіти, діючі підприємства та організації, яким потрібні фахівці? Чи все-таки є перспективи для молоді в нашому місті? І головне – чи можемо ми розраховувати на те, що ІТ-бізнес може стати впливовим економічним фактором створення нових робочих місць та наповненням місцевого бюджету? Ось ці питання розглядалися на форумі, на якій були запрошені представники місцевого ІТ-бізнесу, фрілансери, керівники ІТ-підрозділів ЧАЕС, адміністрації Зони відчуження, представники освіти, починаючи з дитячих садочків і шкіл, та викладачі СФ НТУУ «КПІ», депутати та міський голова.

Загальний підсумок

Славутич має свої відмінності та досягнення. Підтвердженням цього є дуже цікаві ідеї студентів, розробки інноваційних впроваджень на рівні управління містом, потужні системи, що впровадженні на ЧАЕС. Якщо б це потрібно було для звіту міського голови, для формування думки «усе добре, усе працює», то можна було би бути задоволеним.

Але ми маємо розуміти: а) що всі досягнення відбувалися в минулих роках, а останні два-три роки – це стабільний занепад; б) що консолідованої стратегії розвитку в Славутичі ІТ-сфери не існує; в) у програмі «Електронне місто», яка, на нашу думку, могла би стати стратегічним планом розвитку ІТ, основна частина коштів передбачена лише для забезпечення функціонування існуючих систем і жодної копійки не виділяється на мотиваційні заходи, учбові програми, підтримку ініціатив у сфері ІТ. І що молодь, можливо, і захотіла б залишитися в Славутичі, але вимушена їхати до Києва та в інші міста.

Формат дискусії, питань-відповідей та вільного доступу до мікрофону дозволив виступити майже всім присутнім.

Приводимо деякі рекомендації для нашої нової влади, які ми, як ІТ-середовище, очікуємо найближчим часом. Терміново, бо ІТ така сфера, що один рік очікувань – і ти вже не в лідерах, а очолюєш список невдах.

1. Необхідно організувати та провести аналіз стану технічних та комунікаційних мереж, обладнання, програм та розробок, що вже впроваджені в місті. Необхідно провести аналіз існуючих потужностей інтернет-мережі та підготувати до оприлюднення мапи доступу до Інтернету з технічними характеристиками. Переглянути та внести необхідні доповнення з виділенням фінансування в загальноміські програми, які мають відношення до цієї сфери. У першу чергу необхідно переглянути Програму «Електронне місто».

2. Провести аналіз потреб шкільних заходів щодо організації повноцінного навчання школярів інформатиці та базовим основам програмування. Визначити рівень необхідності облаштування шкіл комп’ютерами, залучення викладачів-фахівців для цього. Необхідно впроваджувати різні формати проведення навчання – гуртки, позашкільні курси та інше. Відпрацювати систему заохочення викладачів у школах.

3. Розробити та впровадити методологію підготовки ІТ-спеціалістів у системі освіти, починаючи з дитячих садочків, початкових класів та випускників. Надавати всебічну підтримку вищій освіті та науковій діяльності в м. Славутич. Створити умови для потенційних студентів з інших міст, забезпечуючи їх гуртожитком.

4. Організовувати та проводити заходи для молоді, олімпіади, конкурси, хакатони, які би стимулювали молодь на генерацію нових ідей. Обов’язково передбачити на кожний рік фінансування переможців, надання невеликих коштів для стартапів.

5. Залучати батьків, молодь до профорієнтаційних заходів, популяризувати професію ІТ, максимально інформувати та роз’яснювати. Залучати молодь Славутича до стажування на підприємствах, установах та організаціях.

6. Запропонувати владі розробити програму «Формування ІТ-середовища в місті Славутич», включити в неї всі напрямки з освіти.

7. Враховувати думку жителів, їх потреби при прийнятті рішень із впровадження електронних та автоматизованих систем у місті. Робити попередні обговорення та дослідження. Після впровадження проводити навчання населення щодо користування системами електронних послуг. Необхідно постійно проводити інформаційну кампанію для ознайомлення жителів із новими можливостями.

8. Сформувати базу даних фахівців та спеціалістів у сфері ІТ, які вже є в місті, концентруватися на постійний ріст кількості таких фахівців та їх професійний ріст.

9. Провести аналіз і створити всі необхідні умови для створення коворкінгових просторів, майданчиків для взаємодії та обміну досвідів, спільних розробок у сфері ІТ.

І ще одне важливе питання щодо інформаційної підтримки: майже всі учасники форуму відзначили, що в Славутичі дуже низький рівень інформаційного забезпечення. У цілому інформаційна політика міста така, що жителі не знають про наявні послуги через Інтернет, якими вони могли би скористатися, про події, що відбуваються в місті, а «зовнішня інформаційна політика» не витримує ніякої критики. З урахуванням ситуації з телебаченням у місті, газети, яка виходить тільки один раз на тиждень, останнім часом молодь Славутича перейшла до соціальних мереж. Важливо розробити дієву інформаційну політику міста з врахуванням усіх можливих каналів і, головне, – виходячи з головної мети: створення робочих місць для молоді.

Як вже визначено вище, потрібно терміново починати роботу. Бо часу нема! Бо остання фраза, яка прозвучала на форумі, це фраза молодої людини, школяра, якій в наступному році закінчує школу, є переможцем олімпіад з інформатики, він сказав, що поки не бачить для себе перспектив у Славутичі. І це є дуже сумним для всіх нас. Є тільки надія, що ця категоричність – це підлітковий максималізм і до закінчення ним школи ми спільно щось зрушимо з місця.

Запрошуємо до дискусії, обговорення, пропозицій. Що, на вашу думку, може змінити ситуацію? Яке ваше бачення? Наш майданчик для спілкування – сторінка на ФБ https://www.facebook.com/groups/SlavutychIT

Валентина ДАРНОПИХ
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: