Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Голови рад зібралися у Славутичі

Так історично склалось що вже близько 30 років місто Славутич живе і розвивається на благодатній Чернігівській землі. При цьому адміністративно ми належимо до Київської області. За ці роки між нашими громадами склались дружні добросусідські відносини. Співпраця між Славутичем та...

 

Так історично склалось що вже близько 30 років місто Славутич живе і розвивається на благодатній Чернігівській землі. При цьому адміністративно ми належимо до Київської області. За ці роки між нашими громадами склались дружні добросусідські відносини. Співпраця між Славутичем та сільськими громадами Ріпкінського та Чернігівського районів є у багатьох сферах життя: дошкільне виховання, освіта, медичне обслуговування, торгівельні відносини, інфраструктурні об’єкти, тощо.

Законом України від 05.02.2015 № 157-VII «Про добровільне об’єднання територіальних громад» передбачено створення нових адміністративних одиниць – спроможних територіальних громад переважно з центром в містах обласного значення. Та, нажаль, як вже зазначалось Славутич – це Київська область і жодного шансу об’єднати наші громади відповідно до вищевказаного Закону ми не маємо.

Сьогодні Україна рухається шляхом реформ, які направлено, в тому числі, на децентралізацію влади, що включає в себе створення спроможних громад і реформу адміністративно-територіального устрою, чіткий розподіл повноважень між різними рівнями місцевого самоуправління (самоврядування), а також між місцевим самоуправлінням та місцевими органами виконавчої влади і розподіл бюджетних (видаткових) повноважень та доходів між бюджетами, делегування видаткових повноважень і міжбюджетне вирівнювання. Невід’ємною частиною цього, безумовно, значного для нашої держави процесу є співробітництво (співпраця) територіальних громад, передбачених Законом України від 17.06.2014 №1508-18 «Про співробітництво територіальних громад».

Першим кроком у налагодженні співпрацями між територіальними громадами Чернігівського, Ріпкінського районів та містом Славутичем стало проведення у нашому місті 15 лютого 2015 року спільної наради з питань подальшого розвитку та розширення співпраці між містом Славутич та навколишніми громадами.

В цей день до виконавчого комітету Славутицької міської ради завітали: голови Відильцівської, Кархівської, Неданчицької, Любецької, Губицької, Тараса-Шевченківської, Мньовської, Дніпровської, Леквовицької, Ковпитської, Шибиринівської сільських рад, голова Чернігівської районної ради, депутати рад.

З презентацією проекту «Співробітництво територіальних громад поліського регіону виступив міський голова Фомічев Ю. К. «Вдало децентралізацію можна реалізувати лише за умови розвинутого місцевого самоврядування, враховуючи принцип субсидіарності Європейської Хартії місцевого самоврядування. Реформа територіальної організації влади дасть змогу збудувати відкриту, ефективну систему публічної влади шляхом передачі на рівні громади: повноважень, ресурсів та відповідальності» – зауважив Юрій Кирилович.

Детально на нараді міських голів були обговорені принципи, форми, сфери та фінансування співробітництва громад. Важливим залишається покроковий рух та розуміння територіальними громадами укладання договору співробітництва, який повинен бути взаємовигідним для жителів населених пунктів. До речі, у держбюджеті на 2016 рік передбачені кошти на реалізацію проектів територіальних громад через Державний фонд регіонального розвитку в розмірі 4,65 млрд. грн.

За словами секретаря Славутицької ради Борисова В.В. – Славутич має розгалужену інфраструктуру, якою може поділитися із жителями навколишніх громад (дитячі садочки, школи, ліцей, спортивні клуби, басейни, гуртки), а для цього потрібно думати про якісні дороги та автосполучення. А ця перспектива вигідна як Славутичу так і сільським громадам. І саме для цього держава пропоную громадам реалізовувати спільні проекти.

Виступаючи на першій зустрічі громад Чернігівського та Ріпкінського районів голова Чернігівської районної ради Ларченко О.М. сказав, що пропозиція Славутича цікава, своєчасна, реальна і перспективна. І це сьогодні дорога із двостороннім рухом. За звичай, рівень освіти у наших селах нижчий чим у місті. Можна говорити і про співпрацю у пожежній безпеці, охороні здоров’я, культурі, спорті.

Добрим зразком співпраці є відносини, що склалися між наймолодшим містом Славутичем і древнім Любечем. Сільський голова Голобурда Т.В. запропонувала розвивати туристичний напрямок.

В цей день гості Славутича відвідали краєзнавчий музей, ТОВ «Вітава», ознайомилися із об’єктами соціальної інфраструктури: Дитячою школою мистецтв, дитячим садочком «Крунк», ліцеєм.

Перша спільна нарада з питань подальшого розвитку та розширення співпраці між містом Славутичем та навколишніми громадами відбулася, а далі пропозиції територіальних громад та реалізація спільних проектів. Рух розпочався.





Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: