Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Писанка – символ весняного відродження природи

З 30 березня по 5 квітня 2016 року в Соціально-психологічному центрі м. Славутич відбувалися майстер-класи з писанкарства (розпису яєць), які проводила разом з фахівцями центру волонтер з Великобританії Світлана Ліллі, яка раніше проживала в Україні. Світлана, з власної ініціативи і...

 

Розпис писанок – невід’ємна частина української культури. І ці традиції, які прийшли до нас від наших предків, ми повинні передавати наступним поколінням. Мудрі представники старшого покоління кажуть: "У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки". І справді, тільки велика любов може творити такі дива гармонії та уяви.

З 30 березня по 5 квітня 2016 року в Соціально-психологічному центрі м. Славутич відбувалися майстер-класи з писанкарства (розпису яєць), які проводила разом з фахівцями центру волонтер з Великобританії Світлана Ліллі, яка раніше проживала в Україні. Світлана, з власної ініціативи і за власні кошти, закупила всі необхідні для занять приладдя (писачки, свічки тощо), та організувала дітям солодке частування. Крім того, велику подяку ми висловлюємо пасічнику-підприємцю з м. Володимир-Волинського Олегу Дзюбі, який безкоштовно прислав віск, що являється невід’ємним атрибутом для писанкарства; Іоанну Шепіді настоятелю Свято-Іллінського храму м. Славутича та Галині Рашевській, які також допомогли в організації і проведенні майстер-класів.
Заняття проводилися для різних категорій населення Славутича: дітей учасників АТО, вимушених переселенців, чорнобильців, дітей з малозабезпечених сімей, волонтерів. Майстер-класи відвідали 156 чоловік, з них 49 дітей, 54 підлітки та 53 дорослих (найменшому учаснику було всього 2 рочки).

Під час занять учасники могли обрати для своєї писанки різноманітні взірці, характерні для певних регіонів України та навчитися писати писанки різними техніками – крапанки (різновид писанки, на якій малюнок складається з різнокольорових крапок) чи розпис воском. А для маленьких дітей Світлана привезла з Великобританії великодні трафарети (sun catchers), які діти змогли розфарбувати на власний смак.
Більшість учасників вперше спробували себе у цій справі, хвилювалися і боялися, що в них нічого не вийде. Але писанка вийшла у кожного! «Негарних писанок не буває!» – на кожному занятті повторювала Світлана.

Кожен учасник майстер-класу по завершенню тримав у своїх руках власне творіння – писанку-оберіг і щиро повірив, що вона принесе йому взаєморозуміння, щедрість, чистоту почуттів, здоров'я і благополуччя.

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: