Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Славутич пройшов перевірку реальністю

10 липня в Славутичі завершилася літня Міждисциплінарна школа «Ідея міста: перевірка реальністю». Школа тривала з 29 червня по 11 липня й була зосереджена на соціальній, гуманітарній, екологічній та економічній перспективах у плануванні та функціонуванні Славутича...

 

10 липня в Славутичі завершилася літня Міждисциплінарна школа «Ідея міста: перевірка реальністю». Школа тривала з 29 червня по 11 липня й була зосереджена на соціальній, гуманітарній, екологічній та економічній перспективах у плануванні та функціонуванні Славутича із врахуванням історичних контекстів.

Організаторами виступили: Центр міської історії (м. Львів), Представництво Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні (м. Київ), Urban Forms Center (м. Харків) за підтримки Славутицької міської ради.

До Славутича приїхали студенти з 15 країн світу, які під керівництвом досвідчених викладачів проаналізували життя міста за трьома напрямками: історія і пам’ять; простір та екологія міста; міські фінанси та управління. У рамках літньої школи відбулася змістовна відкрита лекційна програма для всіх охочих городян, у тому числі й творча зустріч з Натою Жижченко, більш відомою як солістка гурту ONUKA. Для юних славутичан було організовано тематичний дитячий табір «Гра в міста», в рамках якого були презентовані ексклюзивні дитячі ігри та квест, присвячений Славутичу.

В основній програмі школи відбулися семінари (лекції, дискусії тощо), польові дослідження (інтерв’ю, екскурсії, опитування, зустрічі з мешканцями) та методологічні роботи, що надали студентам, викладачам, лекторам та славутичанам, які відвідували ці публічні заходи, можливість отримати нові стимули до професійного розвитку, а головне – закохатися в Славутич та замислитися над його подальшим розвитком. Приклад Славутича дозволив студентам проаналізувати реалізацію та досвіди таких урбаністичних та суспільних концепцій як планове місто, місто-утопія, місто посткатастрофи, екомісто, мономісто з перспективи різних дисциплін.
На фінальній відкритій презентації результатів досліджень студентів школи міський голова Славутича Юрій Фомічев відзначив подяками усіх організаторів та координаторів роботи Літньої школи, учасники цього проекту отримали з його рук пам’ятну медаль, що нагадує про 30-річчя Чорнобильської катастрофи. Підбиваючи підсумки роботи школи, Юрій Фомічев зазначив, що саме такі проекти важливі для подальшого розвитку Славутича, пошуку нових ідей та можливостей для міської громади.

Одна з кураторок школи, архітекторка, співзасновниця громадської організації Urban Forms Center, авторка «Архітектурного путівника Славутичем» Євгенія Губкіна зазначила: «Сподіваюся, дослідження та знання, що ми передали громаді, стануть у нагоді та сприятимуть розвитку цього чарівного міста. Хочу подякувати городянам, що відкрили нам двері в незвичайні локації та цінні архіви, але головне – власні серця!»

Якщо узагальнити результати публічної презентації трьох студій, можна сказати, що Славутич справді має ряд серйозних переваг та особливостей завдяки цікавим архітектурним та логістичним рішенням, проте за 30 років його існування певні ідеї втратили свою актуальність або не змогли повністю втілитися через недоопрацьовані концепти чи нові історичні реалії. Студенти Літньої школи з гарячим серцем говорили про те, що Славутич має величезний потенціал. Вони бачать безліч інструментів для громади, що мають силу впливати на покращення життя городян, але помітили, що останні не користуються багатьма засобами впливу на владу, розподіл бюджету, подальший розвиток міста. Наприклад, дослідники рекомендують розглянути ідею створення цілком нового університету або наукового центру, який міг би стати рішенням для низки проблем Славутича, таких, як мала кількість можливостей для молоді, залучення інвестицій, розвиток бізнесу, формування нової ідентичності.

Організатори школи дякують усім городянам, міським установам й організаціям за сприяння її роботі та сподіваються, що подібні проекти стануть традиційними, знайдуть своє місце у календарі подій життя Славутича.

Арина СТАРОВОЙТОВА,
координатор роботи Школи

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: