Про збереження об’єкта «Дуга»

Контроль за цілісністю радіолокаційної станції «Дуга-1» підсилено з боку громадськості. 9 серпня на першому засіданні Громадської ради при Державному агентстві України з управління зоною відчуження були обговорені й затверджені пропозиції щодо механізмів посилення контролю над...

Контроль за цілісністю радіолокаційної станції «Дуга-1» підсилено з боку громадськості. 9 серпня на першому засіданні Громадської ради при Державному агентстві України з управління зоною відчуження були обговорені й затверджені пропозиції щодо механізмів посилення контролю над...

 

Контроль за цілісністю радіолокаційної станції «Дуга-1» підсилено з боку громадськості
9 серпня на першому засіданні Громадської ради при Державному агентстві України з управління зоною відчуження були обговорені й затверджені пропозиції щодо механізмів посилення контролю над збереженням цілісності колишнього військового об'єкта – унікальної заобрійної радіолокаційної станції «Дуга-1», яка у 80-х роках ХХ століття була однією з трьох складових космічного щита СРСР.


Розглядалися й інші питання, зокрема створення біосферного заповідника та підтримка окремих видів тваринно-рослинного світу, розвиток енергоефективності, перейменування вулиць у м. Чорнобилі та підвищення просвітницької діяльності ДАЗВ.

У засіданні взяли участь керівники підрозділів ДАЗВ, а також представники: Громадських спілок «Чорнобильський інститут досліджень і розвитку» та «Біоенергетична Асоціація України», Міжнародної громадської організації «Центр ПРИП’ЯТЬ.ком», Всеукраїнської громадської організації «Розвиток та довкілля» та «Асоціації дизайнерів-графіків «4 БЛОК».

За повідомленням заступника генерального директора Державного спеціалізованого підприємства «Чорнобильський спецкомбінат» Андрія Семенова стосовно цілісності радіолокаційної станції «Дуга-1», розташованої на території зони відчуження на території колишнього військового містечка Чорнобиль-2, роботи з демонтажу не ведуться і фактів злочину не виявлено, однак є необхідність у забезпеченні збереження та охорони об'єкта.

Для підсилення контролю за цілісністю об'єкта «Дуга-1» було прийнято рішення встановити механізм моніторингу стану об'єкта та доповідати керівництву ДАЗВ у разі виникнення загроз. Моніторинг має відбуватися щомісячно. Відповідальною особою було призначено керівника Громадської організації «Асоціація дизайнерів-графіків «4 БЛОК» Сергія Мирного.

Найближчим часом заплановано візит представників громадськості на територію радіолокаційної станції. Також були надані пропозиції щодо розрахунків та джерел фінансування охоронних заходів.

З метою посилення заходів попередження злочинів на території зони відчуження та заходів щодо її охорони, було ініційовано створення наглядової комісії з проведення моніторингу та залучення до її складу одного з представників Громадської ради при ДАЗВ - керівника Міжнародної громадської організації «Центр ПРИП’ЯТЬ.ком» Олександра Сироту.

Серед затверджених пропозицій для посилення моніторингу:

«Моніторингова програма із залученням дронів»;
«Електронний кабінет – архів інформації для представників Громадської ради».

До складу громадської ради при ДАЗВ входять фахівці із професійними знаннями і глибоким зануренням у ситуацію. Саме це дозволяє надавати об'єктивну оцінку або пропозиції, а також показувати значну динаміку відкритості процесів у зоні відчуження і сприяти її реформуванню й відродженню», – зазначив керівник Громадської ради при ДАЗВ Віталій Дем’янюк.


 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: