Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Як не захворіти грипом

Грип – це висококонтагіозне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ), але є набагато небезпечнішим. Тому перші ж симптоми ГРВІ вимагають особливої уваги. Найчастішим...

 

Грип – це висококонтагіозне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ), але є набагато небезпечнішим. Тому перші ж симптоми ГРВІ вимагають особливої уваги.

Найчастішим ускладненням грипу є пневмонія, яка іноді може лише за 4–5 днів призвести до смерті хворого. Серцева недостатність також нерідко розвивається внаслідок ускладнень грипу. Грип дуже легко передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом – коли хвора людина кашляє, чхає чи просто розмовляє. У зоні зараження перебувають усі в радіусі 2-х метрів навколо хворого. Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів, а це в середньому 7 днів.

Прості речі рятують життя! Вірус грипу небезпечний, але не всесильний.
Можна легко уникнути зараження грипом під час епідемії, якщо дотримуватись наступних дій:

• Уникати скупчень людей.

• Користуватися одноразовими масками: а) щоб захистити себе чи оточуючих від зараження; б) при догляді за інфекційним хворим; в) при перебуванні хворої людині серед здорових.
Маска має бути одноразовою і мінятися не пізніше 2-х годин. Використані маски потрібно одразу ж викидати у смітник.

• Регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання із застосуванням дезінфікуючих засобів – як у помешканні, так і в робочих приміщеннях.

• Для підвищення опірної здатності організму повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми.

• Мати чисті руки – інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ви час від часу торкаєтесь руками. Тому необхідно часто мити руки з милом або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту.

• Користуватися лише одноразовими паперовими серветками і рушниками – як після миття рук, так і для того, щоби прикрити обличчя під час кашлю, а також при нежиті. Використані серветки необхідно одразу викидати у смітник.

Якщо з'явилися ознаки хвороби, додаються ще кілька нескладних заходів:

• Залишатися вдома при перших ознаках хвороби (підвищена температура тіла, біль у горлі, кашель, нежить, біль у м'язах) – не йти на роботу або ж, якщо захворіла дитина, не вести її до школи чи дитячого садочка, щоб не провокувати погіршення стану хворого.

• Не відвідувати лікаря з найменшого приводу – у випадку грипоподібної хвороби є ризик спровокувати погіршення власного стану і створити небезпеку зараження для інших людей. Якщо вас непокоїть стан вашого здоров'я – обов'язково звертайтеся до лікаря, але викликайте його додому. При різкому погіршенні стану здоров'я – викликайте «невідкладну допомогу» для госпіталізації.

• Ізолювати хвору людину: виділити їй окремий посуд, при можливості – окрему кімнату. Під час грипу необхідно пити багато рідини. Їжа повинна бути легкою і нежирною, однак примушувати хворого їсти зовсім нема потреби.

• Прикривати рот і ніс під час кашлю та чхання, використовуючи одноразові серветки.

Дотримання цих елементарних правил суттєво підвищує шанси уникнути небезпечного захворювання і здатне зберегти життя.

Але найефективніший засіб захисту – вакцинація! Щорічна вакцинація є найефективнішим засобом для захисту організму від вірусів грипу. Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною й ефективною. Найкращий час для проведення вакцинації – напередодні грипозного сезону. Якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна і впродовж всього сезону, що посилює здатність організму протистояти грипу. Жінки, які годують груддю, теж можуть бути вакциновані. Крім того, будь-яке грипоподібне захворювання не є підставою для припинення грудного вигодовування.

Особливо важливою є вакцинація для представників груп ризику. До них входять:

– діти до 5-ти років (особливо – діти до 2-х років);
– вагітні жінки;
– люди віком від 65 років;
– люди з надмірною вагою;
– хворі на діабет;
– хворі на хронічні серцево-судинні захворювання;
– хворі на хронічні захворювання легенів;
– люди з іншими тяжкими хронічними захворюваннями;
– люди, що перебувають на імуно-супресивній терапії.

Крім того, існують професійні групи ризику. Це:

– медичні працівники;
– вчителі й вихователі;
– продавці;
– водії громадського транспорту;
– усі, хто працює в багатолюдних місцях.

У цих людей немає ніякої можливості уникнути перебування поряд із хворими, тому для них особливе значення мають усі без винятку засоби інфекційного контролю і профілактики грипу.
Грип лікує тільки лікар! Самолікування може призвести до фатальних наслідків! Бажаємо вам здоров’я!


Т. Є. НЕЗДЕМОВСЬКА,
Славутицький відділ лабораторних досліджень
ООРР ДУ «Київський ОЛЦ МОЗ України»

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: