Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

П'ятнадцять запитань Катержині Шеді

На поширені запитання від славутичан відповідає чеська мисткиня, авторка ідеї подання найбільшої групової заявки на візу Катержіна Шеда. 1. Для чого треба брати участь в акції, якщо для України вже ухвалено безвізовий режим? "Наша мета – насамперед зробити так, щоби Славутич потрапив до...

 
На поширені запитання від славутичан відповідає чеська мисткиня, авторка ідеї подання найбільшої групової заявки на візу Катержіна Шеда.

1. Для чого треба брати участь в акції, якщо для України вже ухвалено безвізовий режим?

– Наша мета – насамперед зробити так, щоби Славутич потрапив до Книги рекордів Гіннеса! Візи ми обрали тому, що це давня проблема не тільки для вашого міста, але й для всієї України. Я б хотіла звернути увагу на те, що, хоча й був схвалений безвізовий режим, вам усе-таки необхідно мати для подорожей закордонний паспорт із біометричними данними, а його в більшості українців нема. До кінця року, згідно з офіційними данними, тільки 10% українців могли б отримати такий паспорт. Усі інші й надалі мають боротися за отримання віз. Метою цієї мистецької акції є, в першу чергу, фокусування уваги на давній проблемі здолання перепон між Україною та її сусідами. Книга рекордів Гіннеса заповнена абсурдними речами, і візи для українців – уже давно одна з таких речей, тож мала би бути до цієї книги включена. Своєю участю ви показуєте згоду з тим, що це так, у вас з’являється можливість таким жестом відкрито висловитися щодо цієї проблеми. Крім того, завдяки участі в проекті, у вас з’являється шанс насправді поїхати до Чеської Республіки. Якщо ви станете одним з обраних, ми спробуємо організувати для вас візу, вам будуть проплачені дорога та проживання. Але це лише приємний бонус, знову підкреслюю, що найважливішим є Славутич у Книзі рекордів Гіннеса, його слава там. Чи вдасться це, залежить сааме від вас!
Катержіна Шеда, 21.05.2017.

2. Як правильно заповнити візову анкету? Де можна отримати консультацію щодо заповнення візовоїанкети?

– За зразком у Консульстві Чеської Республіки в Києві: http://www.mzv.cz/…/vizova_inf…/x2014_11_05/x2014_11_09.html consulate_kyiv@mzv.cz
тел. (044) 234-10-05;
в офісі Made in Slavutych (просп. Дружби народів, 7):
cckiev@czech.cz та record@86.org.ua
у партнерській компанії Консульства Чехії в Україні VFSGLOBAL
тел.: 050-419-30-09, (044) 594-96-59,
info.czech@vfshelpline.com

3. Якщо особа, яка заповнює анкету, народилася в СССР, то що писати у графі "місценародження"?

– SUN.

4. Чи будуть враховані для встановлення рекорду ті візові анкети, котрі будуть заповнені неправильно?

– Це серйозна мистецька акція, що передбачає відповідальність респондентів. Чим краще анкета заповнена, тим вищі шанси врешті-решт потрапити до Чехії. Тим не менше, візова анкета буде зарахована, якщо у ній міститиметься хоча би щось, що дає можливість її такою − візовою − вважати.

5. Чи буде скасований візовий збір у 35 євро для всіх учасників рекорду?

– Чим краще учасник заповнить анкету, тим вищими будуть шанси. Рішення про це приймає консульство.

6. Хто поїде до Чехії? Скільки осіб і як їх будуть визначати? Хто це робитиме?


– Жителі Славутича сліпим жеребкуванням за принципом «один зі ста» (якщо учасників буде 5 000 — поїдуь 50 людей) виберуть тих, хто отримає забезпечення проїзду та проживання у Чеській Республіці.

7. Коли буде оголошений рекорд? Коли назвуть переможців, які поїдуть до Чехії? Коли вони поїдуть?

– Немає термінів оголошення рекорду, оскільки команда Книги Гіннеса керується власним розкладом. Переможці будуть оголошені протягом святкування Дня міста, до 18.00. Дата поїздки визначиться після того, як будуть відомі імена переможців, імовірно після їхнього опитування.

8. Якщо нема закордонного паспорту, чи можна брати участь в акції?


– Так.

9. Якщо той, хто виграв акцію, хоче взяти із собою ще одну особу (дружину, чоловіка, дитину), то на яких умовах можна поїхати разом?

– Ця особа може отримати знижку на квиток. Протее лише тоді, якщо це близька рідня.

10. Чи можуть подавати візові анкети неповнолітні? Якщо дитина виграє, то хто її супроводжуватиме і на яких умовах?

– Так. Одному з батьків дитини-переможця буде проплачена дорога та проживання.

11. Якщо особа, яка виграла, не може в певний термін поїхати до Чехії, то чи можна перенести поїздку?

– Термін від’їзду буде визначено лише один. Якщо він когось не буде влаштовувати, особа втрачає право на забезпечення проїзду та проживання.

12. Якщо особа виграла в акції, протее їй відмовили у візі, то що робити? Чи можуть відмовити у візі майбутнім учасникам безкоштовної поїздки?

– Можуть, але ми не бачимо причин, чому б це сталося. Існує процедура апеляції.

13. Чи можуть брати участь в акції не жителі Славутича, які працюють у місті? Чи можуть брати участь в акції студенти, які наразі не живуть у місті?

– Взяти участь можуть ті, хто живе в Славутичі на даний момент чи має в Славутичі реєстрацію.

14. Хто фіксуватиме рекорд? Чи приїде представник Книги рекордів Гіннеса? Як це буде відбуватися? Хто буде підраховувати анкети?

– Книга рекордів Гіннеса приймає рішення про визнання рекорду лише на підставі відісланої документації. Так само й українська Книга рекордів, хоч вона усе ж таки може послати кореспондента. Підрахунок анкет пройде відкрито на Дні міста.

15. Це серйозна акція? Чому я маю довіряти проекту? Чи це просто перформенс?

– Так, акцію треба сприймати цілком серйозно. Проект, окрім міста Славутич, підтримало й друге за розміром місто Чеської Республіки – Брно. Підтримало його і Міністерство культури Чехії, і Чеський центр у Києві.
Made in Slavutych – це серйозна мистецька акція, що належить до категорії партисипативного мистецтва. Метою такого мистецтва є пробудження у людей бажання спільно брати участь у фундаментальних речах та щось цим показати світу. І хоча мова йде про мистецьку соціальну акцію, усі етапи процесу – реальні.


Катержіна Шеда реалізувала подібні проекти у багатьох місцях світу, і більшість із них булла дуже успішна. Наприклад, можемо згадати про подорож 80 жителів села Бедржіховіце до Лондона, де вони на один день стали частиною акції у TateModern, одній з найвідоміших мистецьких галерей у світі.

Приклади робіт Катержіни Шеди можна знайти на її веб-сторінках: www.katerinaseda.cz
http://madeinslavutych.org/about

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: