Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Народний депутат Ярослав Москаленко до річниці аварії на ЧАЕС

Минуло 32 роки з часу найбільшої в історії людства техногенної катастрофи – аварії на Чорнобильській АЕС. Йдуть роки, а сторінка Чорнобиля так і залишається неперегорнутою. Сьогодні всі ми усвідомлюємо, що ніколи не зможемо повернутися назад у часі й уникнути того, що відбулося.

 
Шановна громадо!

Минуло 32 роки з часу найбільшої в історії людства техногенної катастрофи – аварії на Чорнобильській АЕС. Йдуть роки, а сторінка Чорнобиля так і залишається неперегорнутою. І досі в Україні майже два мільйони людей визнані постраждалими внаслідок вибуху на четвертому енергоблоці, серед них близько двохсот тисяч є ліквідаторами наслідків аварії.

З чим ми підходимо до 32-их роковин? Лише на минулому пленарному тижні Верховна Рада розглядала п'ять чорнобильських законопроектів. Їх розгляд вкотре підтвердив - сьогодні основне поле битви продовжується за соціальні гарантії чорнобильців.

Наше головне досягнення – жоден законопроект не втрачено і не відхилено. Хоча частина була відправлена на доопрацювання, але здебільшого парламент за основу прийняв вкрай важливі законопроекти, зокрема 6230 і 6656. Перша ініціатива впроваджує компенсацію за харчування школярам, учням профтехучилищ, студентам коледжів та училищ, розташованих на забруднених радіацією територіях, а також дітям-інвалідам внаслідок Чорнобильської катастрофи. Другий законопроект надає можливість встановити причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою.

Боротьба триває і на черзі у парламенті знаходиться ще один важливий законопроект №6292, щодо якого чорнобильці мали зустріч з Головою Верховної Ради України. Проектом передбачається запровадити додаткову щомісячну пенсію за шкоду, заподіяну здоров’ю, для усіх категорій постраждалих. Законопроект також пропонує виплачувати чорнобильцям щомісячні компенсації вартості продуктів харчування і гарантувати щорічне безплатне забезпечення санаторно-курортними путівками або компенсаціями їхньої вартості.

Сьогодні всі ми усвідомлюємо, що ніколи не зможемо повернутися назад у часі й уникнути того, що відбулося. Але мільйони українців заслуговують, аби держава віддала їм свій борг за втрачене життя і здоров’я. Шануймо мужність тих, хто живе поряд з нами. І схилімо голови перед пам’яттю всіх, хто загинув у боротьбі з ядерною стихією.

З повагою
Ярослав Москаленко,
народний депутат України,
голова чорнобильського підкомітету Верховної Ради.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: