Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Індексація пенсій у травні: Яку надбавку отримають пенсіонери та хто залишиться без перерахунку

Індексацію пенсій проведуть зокрема за рахунок збільшення дефіциту бюджету Індексація пенсій цього року затрималася на 2 місяці — надбавку, очікувану пенсіонерами ще в березні, уряд обіцяє виплатити в травні. Розповідаємо, скільки коштів додадуть до пенсій та хто надбавку не отримає. Очікувана індексація...

 

Індексацію пенсій проведуть зокрема за рахунок збільшення дефіциту бюджету

Індексація пенсій цього року затрималася на 2 місяці — надбавку, очікувану пенсіонерами ще в березні, уряд обіцяє виплатити в травні. Розповідаємо, скільки коштів додадуть до пенсій та хто надбавку не отримає.

Очікувана індексація
У травні пенсіонерам мають виплатити збільшений розмір пенсії. Підвищення соціальної виплати мало відбутися ще в березні, проте Кабмін своєчасно не ухвалив відповідну постанову. Тоді в Пенсійному фонді зазначили, що готові до індексації, проте не можуть її провести через відсутність рішення Кабміну.

У березні президент України Володимир Зеленський пообіцяв, що індексація пенсій відбудеться, і озвучив дату — 1 травня.

А вже 1 квітня Кабмін затвердив постанову №251, в якій прописані механізми нарахування і виплати пенсій та інших видів соціальної допомоги.

Хто та скільки грошей отримає

Уряд розрахував коефіцієнт індексації пенсій і затвердив його на рівні 1,1. "Перерахунок проводиться із застосуванням коефіцієнта збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, який враховується для обчислення пенсії, в розмірі 1,11", - йдеться у постанові.

При цьому у разі, коли розмір підвищення в результаті перерахунку пенсії не досягає 100 гривень, встановлюється доплата до пенсії в сумі, якої не вистачає до зазначеного розміру.

Також повідомлялося, що з 1 травня 2020 року у разі, якщо щомісячний розмір пенсійних виплат з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації не досягає 2,1 тис. гривень, таким особам надається доплата до пенсії в сумі, якої не вистачає до зазначеного розміру.

У середньому пенсіонери отримають "надбавку" приблизно в 300 грн, дехто, у кого невеликий трудовий стаж, отримає і 100 грн.

Розраховувати на перерахунок пенсій можуть наступні категорії громадян:
- пенсіонери за віком;
- за інвалідністю;
- по втраті годувальника;
- пенсіонери за вислугою років (медпрацівники, вчителі, у яких не менше 30 років стажу роботи в професії).

Загалом індексація торкнеться близько 8 млн пенсіонерів із 11,3 млн.

Кому пенсію не проіндексують
В постанові Кабміну не вказані категорії осіб, яким пенсію не перерахують, проте така норма міститься в законах про пенсійне забезпечення — №1058-IV та №1788-XII.

Так, не отримають "надбавку":
- одержувачі "соціальних пенсій", тобто ті, у кого немає страхового стажу для призначення навіть мінімальної пенсії;
- пенсіонери, які працюють,
- одержувачі пенсій, яким виплати призначили в 2019 і 2020 році.
- держслужбовці,
- наукові працівники;
- помічники народних депутатів,
- одержувачі максимальних пенсій (сьогодні - 16 380 грн),
- одержувачі спеціальних пенсій або довічного утримання (судді і прокурори, таких близько 3,3 тис. осіб).

У той же час в законі є припис: якщо виявиться, що після індексації пенсія держслужбовця, науковця і так далі буде менша, ніж така ж "трудова" за віком, її автоматично перерахують. Але пенсіонер має право в будь-який час повернутися на одержувану раніше пенсію.

Звідки гроші на індексацію
Ще на початку березня представники фракції "Опозиційна платформа - За життя" повідомляли, що для індексації пенсій в країні немає коштів, хоча вони мали б бути передбачені. Співголова "Опозиційної платформи - За життя" та народний депутат Юрій Бойко зазначив, що причиною ситуації, що склалася в країні, є провал економічної політики Кабінету міністрів України.

"Це, знаєте, така остання крапля цього уряду грантоїдів, аферистів і лицемірів – вони показали своє справжнє обличчя. Вони загралися у політичні речі і не звертали уваги на економічну ситуацію в державі. В результаті – в бюджеті просто немає коштів", – зауважив політик.

Гроші вирішили шукати в перерозподілі бюджету на поточний рік та у збільшенні його дефіциту. За словами радниці президента Юлії Ковалів, Україна також буде залучати кредитні кошти, у першу чергу, розраховують на МВФ.

За словами економіста Віктора Скаршевського, щоб проплатити всі доплати, дефіцит Пенсійного фонду збільшили з 172 млрд до 202. Для індексації пенсій потрібно близько 20 млрд грн, і ці гроші чиновники віднайшли в Фонді боротьби з коронавірусом.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: