Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

10 ПРАВИЛ ДЛЯ ВЕЛОСИПЕДИСТІВ, ЩО НАПИСАНІ КРОВ’Ю

Ця стаття – для широкого загалу читачів без великого досвіду велосипедної їзди. Ми зібрали 10 заповідей для людей, які розмірковують про придбання велосипедів, тільки придбали його своїм дітям та їздять відносно недовго. Водії зі стажем мають знати ці аксіоми напам’ять. Можна бути впевненим, що за кожне із цих правил заплачено...

 

Ця стаття – для широкого загалу читачів без великого досвіду велосипедної їзди. Ми зібрали 10 заповідей для людей, які розмірковують про придбання велосипедів, тільки придбали його своїм дітям та їздять відносно недовго.

Водії зі стажем мають знати ці аксіоми напам’ять. Можна бути впевненим, що за кожне із цих правил заплачено людськими життями. Якщо ви зможете проконтролювати, чи знає ваша дитина ці прості і тривіальні, але основні правила безпеки – ви будете спокійні за життя та здоров’я своїх рідних, коли вони вирушають на велопрогулянку.

ЗНАЙ ПРАВИЛА ДОРОЖНЬОГО РУХУ
Кожен велосипедист має знати, як поводитися на дорозі. Якщо ж ви не можете або не хочете вчити всі ПДР, вам необхідно знати хоча б ті, що мають відношення до велосипедистів. Це стосується правил проїзду на перехрестях, їзди по зустрічній смузі, пропуску автівок і пішоходів, поворотів, об’їзду маршруток, автобусів та припаркованих авто, і безліч інших важливих речей.

Приклад трагедії: на дорозі з декількома смугами велосипедист повертає ліворуч, і його зносить авто, що їде за ним по сусідній полосі. Повертати наліво з декількома полосами заборонено

ЗАСТОСОВУЙ ЕКЕПІРУВАННЯ
Головне – це захист! І, хоча ми часто чуємо від адептів їзди без шоломів такі речі, на кшталт «я ніколи не використовую шолом, тому що від сильної аварії він все одно не врятує» або «а от в Нідерландах всі їздять без шоломів», ми досі віримо в закони фізики. І в те, що асфальт – міцніший за черепну коробку. Шолом, рукавички, окуляри, мультитул з інструментами для велосипеду, ліхтарик – маст-хев для ровера-початківця. Дзеркала, звукові сигналки – бажані елементи.

Приклад трагедії: велосипедист без шолому на дорозі випадково колесом потрапляє у яму, падає на асфальт і травмує голову.

СЛІДКУЙ ЗА ТЕХНІЧНИМ СТАНОМ ВЕЛОСИПЕДУ
Вирушаючи на прогулянку на велосипеді, варто оцінити його технічний стан.
Перевірте, як працюють гальма, кермо велосипеду, педалі і все інше. Якщо ви виявите будь-який, нехай навіть незначний, дефект системи, треба відмовитися від поїздки до тих пір, поки проблему не буде усунено.

Приклад трагедії: велосипедист проігнорував несправності технічного засобу, протягом поїздки велосипед вийшов з ладу, людина опинилася «без коліс» на трасі й вимушена добиратися додому пішки

3Д - ДАЙ ДОРОГУ ДУРНОМУ
Воно працює в тому випадку, коли ми знаємо правила ПДД і орієнтуємося, на головній ми дорозі чи ні. Проте, окрім вас є люди, які можуть вважати, що велосипед – другорядний транспортний засіб. Правило «Дай дорогу дурному» – мабуть, головне правило, що зберегло багато життів на наших дорогах, – кажуть досвідчені велосипедисти. Адже рівень безграмотності та неадекватності учасників дорожнього руху зашкалює, а дехто з водіїв навіть провокує велосипедистів на конфлікт.

Приклад: пішохід врізається у велосипедиста прямо під знаком, що наказує учасникам дорожнього руху пропустити велосипедиста. І, якщо велосипедист їхав з великою швидкістю, – ушкодження не тільки для нього і його ТЗ, а і для інших людей.

ВИКОРИСТОВУЙ ЛІХТАРІ, МІГАЛКИ, СВІТОВІДБІВНІ ЕЛЕМЕНТИ
Ваше тіло має бути помітним на трасі. Для цього не забудьте придбати фару, задні «блималки» та світловідбиваючі елементи для себе або членів своєї родини. А також самі спробуйте спостерігати велосипедистів, які катають у темний час доби. 
Приклади «чорних ніндзя» або «чорних вершників» – для людей, які не бояться летального результату. Помітний велосипедист – живий велосипедист. Не сподівайтесь на вуличні ліхтарі та фари автівок – уночі все виглядає чорним.

Приклад трагедії: у сутінках або в тумані велосипедиста не помічає великовантажний автомобіль, і велосипед потрапляє під колеса.

ПЕРЕТИНАЙ ПІШОХІДНИЙ ПЕРЕХІД ПІШКИ З ВЕЛОСИПЕДОМ ПОРУЧ
Під'їжджаючи до перехрестя, ви маєте переконатися в тому, що в протилежному напрямку транспортних засобів немає. Це перше. А друге –переводити велосипед на зебрі без світлофору ви маєте вручну. Взагалі при перетині будь-якого перехрестя усі велосипедисти повинні бути особливо пильні. Більшість аварій стаються саме через неуважність людей, що вилітають на дорогу, підрізаючи інших учасників дорожнього руху. Тому перетинати дорогу по неврегульованому пішохідному переходу на велосипеді заборонено. Для цього велосипедист повинен спішитися — і на цей момент він теж переходить у касту пішоходів.

Приклад трагедії: велосипедист швидко виїжджає на зебру, але його не встигають помітити водії автомобілів і таранять. Дана ситуація може мати летальний результат.

НЕ ПОСПІШАЙ БЕЗ НЕОБХІДНОСТІ
Краще бути за годину вдома, ніж за півгодини – в морзі. Така заповідь велосипедистів, що знають, як надмірна швидкість руху може вплинути на наше життя. Багато адептів їзди «вкручують» постійно: і на трасі, і серед густого трафіку машин, і навіть змагаються з ними у швидкості. Але швидка їзда – це не тільки зручне пересування містом, це – мінус від маневреності. Водії не можуть передбачити ваших думок і попередити різку зміну напрямку руху на дорогах. А автівка – не з пуху, а з заліза, і може важити понад 3 тонни. Швидко загальмувати будь-який транспортний засіб на льоту неможливо.

Приклад трагедії: велосипедист розганяється і несеться по проїжджій частині, на якій несподівано з’являється дитина. Велосипедист не встигає загальмувати або звертає з дороги, врізаючись в інші об’єкти.

НЕ ВІЇЗДЖАЙ У СТАНІ ВТОМИ, АЛКОГОЛЬНОГО СП’ЯНІННЯ
Якщо ви дуже мало спали або сильно втомилися, це сильно знижує концентрацію уваги. Коли ж ви виїжджаєте у стані алкогольного/наркотичного сп’яніння – можете спровокувати серйозне ДТП. У велосипедистів поки що немає прав на керування, тому за їх втрату можна і не переживати. Але потрібно розуміти всю серйозність справи і усвідомлювати, що швидкість вашої реакції знижується вполовину, а також алкоголь дає зайве навантаження на кровоносну систему, коли ви керуєте велосипедом. І, хоча алкоголь може змусити будь-кого, навіть найбільш немічного спортсмена, відчути себе безстрашним Гераклом, в екстремальних умовах людина розплачується за цей стан різким занепадом сил.

Приклад трагедії: нетверезий велосипедист їде трасою. У результаті загальмованої реакції не встигає зреагувати на появу машини швидкої допомоги, втрачає керування і потрапляє під колеса.

УМІЙ ПАДАТИ З ВЕЛОСИПЕДУ
Падати треба навчитися швидше, ніж ходити. Чим неприємне падіння з велосипеду? Тим, що ви рухаєтеся на швидкості, а асфальт, як правило, твердий і нагадує наждачний папір. Вам треба навчитися правильно групуватися при падінні. Також – відштовхнути велосипед, оскільки що є ризик, що кінцівки можуть заплутатися ньому. Якщо ви впали, м’яко приземляйтеся, як кішка, на руки і ноги і одразу перекатуйтеся вбік.

Приклад трагедії: двоє велосипедистів на дорозі випадково зачіплюються педалями, обидва транспортні засоби втрачаються рівновагу і падають. Люди, що не встигли зіскочити з роверів, котяться головою уперед, перетягнувши на себе велосипед.

НЕ ВИКОРИСТОВУЙ НАВУШНИКИ
Любите музику? Жити не можете без пісень улюбленого виконавця? Так ось – будете їх слухати під час їзди на велосипеді – образний вислів стане реальністю. Маючи навушники з гучною музикою, ви позбавляєте себе одного з органів чуття. Ви можете не зауважити сигнал авто за спиною, скрегіт гальм або ще що-небудь, що потребує негайної реакції.

Приклад трагедії: велосипедист не чує, що за його спиною стається інше ДТП, і унаслідок цього потрапляє в аварію. Автівка, яку понесло на ожеледиці, може знести його в кювет або притиснути до іншого автомобіля.

...
Ну і остання наша порада – це все таки не забувати прислів’я про те, що «Порятунок потопаючого – це діло рук самого потопаючого». Будьте пильними і завбачливими на дорогах, а також навчайте цьому своїх дітей.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: