Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

іІнсульт підходить непомітно

І цьому році інсульт вкличили до програми медичних гарантій. Інсульт щороку діагностують у 120 тисяч українців. Цьогоріч недуга увійшла до програми медичних гарантій, тобто, лікування інсульту оплачує держава в спеціалізованих лікарнях - 27 тисяч за одну людину. Як розпізнати інсульт, і як повернутися до повноцінного життя - йдеться ...

 

І цьому році інсульт вкличили до програми медичних гарантій. Інсульт щороку діагностують у 120 тисяч українців. Цьогоріч недуга увійшла до програми медичних гарантій, тобто, лікування інсульту оплачує держава в спеціалізованих лікарнях - 27 тисяч за одну людину. 

Як розпізнати інсульт, і як повернутися до повноцінного життя - йдеться в сюжеті ТСН

 


Два роки тому в Максима стався інсульт. Згадує, що просто на вулиці відчув слабкість і в такому стані доїхав до лікарні, але вже cам вийти з машини не зміг. Максиму відібрало пів тіла і мову.

Життя поділилося на до та після. Що було після інсульту та про те, як через два тижні він вчився ходити, він звітував у соцмережі у своєму відеоблозі.

У лікуванні інсульту є золоте правило "4,5 годин". Це ідеальний час надання допомоги від моменту перших симптомів. Аби легше запамятати, симптоми інсульту обєднали в абревіатуру МОЗОК:

М – раптове порушення МОВЛЕННЯ
О – раптова асиметрія ОБЛИЧЧЯ
З – раптове ЗАПАМОРОЧЕННЯ
О – ОЧІ, раптове погіршення зору
К – раптова слабкість чи оніміння КІНЦІВОК.

Фахову допомогу готові надати 192 лікарні, які уклали відповідні угоди. І саме до них одразу мають везти пацієнта з інсультом. Місяць тому в Міністерстві охорони здоров'я затвердили маршрути пацієнта, щоб з інстультом везли не до наближчої лікарні, а туди, де можуть надати фахову допомогу. Однак, за цими маршрутами не возять і досі - часто хворі потрапляють у лікарні, де немає навіть неврологів.

І це хвороба, яка вражає всіх не залежно від віку. Останній випадок на вінничині у школі померла другокласниця. у дитини стався інсульт. Від 1 квітня і до цього часу захворіло на інсульт 58 тис людей і 10 тис померло

Щоби відвернути інсульт, потрібно стежити за тиском, кинути курити, менше пити алкоголь, не їсти шкідливого і регулярно, але помірно, займатися спортом.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: