Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Чому після коронавірусу не має сил

Такий стан прийнято називати поствіральним синдромом. Якщо простішими словами - нехороше, що залишила після себе інфекція. Не має взагалі сил щось робити. Справа не в якійсь там молочній кислоті в м’язах. Все набагато складніше і якось зав’язано на цитокінах на кшталт інтерферону. До речі, якщо стали погано переносити алкоголь ...

 

Такий стан прийнято називати поствіральним синдромом. Якщо простішими словами - нехороше, що залишила після себе інфекція. Не має взагалі сил щось робити. Справа не в якійсь там молочній кислоті в м’язах. Все набагато складніше і якось зав’язано на цитокінах на кшталт інтерферону.


До речі, якщо стали погано переносити алкоголь або раніше курили, а після хвороби не тягне курити, то це теж погано. Це ознака того, що в організмі проблема. Розкажіть про це лікарю.

Що робити для профілактики

Якщо захворіли Кoвiдом, то доведеться виконувати ось ці правила. Інакше потім можете сильно ослабнути:

Відлежуватися. Організму доведеться боротися з дивним вірусом, тому не заважайте йому. Просто лягайте і нічого не робіть. Не мийте вікна, не витирайте пил з шафи. Просто відпочивайте.

Відпочивати – це значить не напружувати тіло і мозок. Тобто не просто валятися на дивані, а й не вимикайте телевізор. Чи не шарьтесь в Інтернеті і не сидiть в телефоні. Ні з ким не сваріться і не конфліктуйте. Це сильно навантажує ваш організм. Намагайтеся більше спати

Їжте як зазвичай.

Навіть якщо не хочеться їсти, то все одно спробуйте харчуватися як завжди. У деяких при ковіде буває блювота і пронос, але частіше просто немає апетиту. Щоб боротися з вірусом, потрібні поживні речовини.

Рідини пийте більше, ніж зазвичай.

Розганяйте кров. Кілька разів в день потрібно підніматися з ліжка і обережно рухатися. Так в венах буде розганятися кров, і зменшиться ризик тромбозів.

Готуйтеся до того, що після хвороби будете ніякими. Не будуйте плани і не плануйте вихід на роботу. Як вийде – так і вийдете.

Дозвольте собі трохи розваг, які не віднімають сили.

Припиняйте працювати

Якщо на вас напав вірус, то всю свою увагу приділіть йому. Сидіть на лікарняному.

Що робити, якщо полегшало

Починайте щось робити по дому. Потім знову відпочивайте. У цей час треба постійно перевіряти свої сили. Якщо накочує слабкість, то лягайте і відпочивайте.

Спробуйте, наприклад, робити сидячи то, що робили стоячи. Це простіше.

Слабкість може накочувати хвилями. Будуть погані і хороші дні. Не лякайтеся цього.

Розробіть собі режим дня.

Робіть щось в одне і теж час кожен день. Так ви зможете відстежити свої успіхи і вчасно помітите зниження працездатності.

Починайте напружувати мозок.

Поробіть трохи віддаленої роботи, посидьте в Інтернеті, порахуйте бюджет і таке інше.

Нічого не робіть через силу. Це призводить до тривалої слабкості.

Щодня робіть собі щось приємне і злегка розважайтеся. Це допомагає ожити.

Поступово навантажуйте себе роботою. Але поступово.

Коли це відбудеться

Якщо через 3 – 4 місяці після хвороби відчуваєте себе розбитими, то йдіть до лікаря, і нехай він пошукає якусь причину вашої розбитості. Вірус міг пошкодити вам легкі або серце. Від цього може бути слабкість.

Поствіральний синдром – це незрозуміла болячка і може тривати невизначено довго.

Бережiть себе та близьких!

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: