Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Що потрібно знати про контактні лінзи

Якщо маєте проблеми з зором, то мусите носити окуляри, або є ще один засіб. Чудовий метод корекції - лінзи. І якщо останні ми звикли асоціювати з певним іміджем, то лінзи – це свобода руху, можливість вільно займатися спортом та не думати про незручності. Окуляри – свого роду аксесуар, який доповнює стиль, але якщо ви хоч раз с...

 



Якщо маєте проблеми з зором, то мусите носити окуляри, або є ще один засіб. Чудовий метод корекції - лінзи. І якщо останні ми звикли асоціювати з певним іміджем, то лінзи – це свобода руху, можливість вільно займатися спортом та не думати про незручності.

Окуляри – свого роду аксесуар, який доповнює стиль, але якщо ви хоч раз спробуєте лінзи, то відмовитись буде складно. Тож бажано мати і те, і те: це взаємодоповнювальні речі.

Разом з мережею «Люксоптика» ми вирішили розповісти, чому лінзи – це круто, і розвіяти страхи, через які ви досі не наважуєтеся спробувати.

Які бувають лінзи?
За матеріалом лінзи розділяють на жорсткі (для складних випадків) і м’які, які своєю чергою поділяються на гідрогелеві і силікон-гідрогелеві. Вибір між цими двома типами матеріалу залежить від того, скільки годин на день Ви плануєте користуватися лінзами. Також є лінзи з різним режимом носіння. Поділяються вони на на лінзи щоденної та щомісячної заміни. Якщо вам потрібно бути в лінзах щодня, обирайте лінзи щомісячної заміни. Якщо ви частіше користуєтеся окулярами, а лінзи вдягаєте час від часу, ваш вибір – лінзи щоденної заміни.

За призначенням розрізняють оптичні, терапевтичні і косметичні лінзи. Оптичні вирішують проблему корекції зору і також мають кілька підвидів: сферичні – для корекції коротко- і далекозорости, торичні – для лікування астигматизму, мультифокальні – для корекції пресбіопії.Терапевтичні лінзи застосовують при посттравматичному лікуванні або як трансфер для лікарських препаратів. Косметичні або кольорові лінзи обирають для зміни кольору очей, також ці лінзи можуть коригувати зір.

Як зрозуміти, чи можна мені носити лінзи?
Носити лінзи може кожен, але потрібно передусім проконсультуватися з лікарем-офтальмологом, який проведе обстеження та допоможе підібрати правильні контактні лінзи саме для вас.

Чи можуть контактні лінзи пошкодити поверхню ока?
Контактні лінзи створені з м’якого, тонкого та ніжного матеріалу, який є добре зволоженим. Дизайн контактних лінз створений з урахуванням особливостей структури очної поверхні та повік. Тому ризику пошкодження поверхні ока немає, якщо дотримуватись правил маніпуляцій та догляду за лінзами.

Скільки годин на добу можна користуватися контактними лінзами?
Час, протягом якого можна носити лінзи, визначається матеріалом, з якого вони зроблені. Гідрогелеві лінзи можна носити протягом 8-12 годин, проте на ніч їх потрібно знімати. Однак існують лінзи, зроблені з матеріалу нового покоління – силікон-гідрогелю. Вони добре пропускають кисень до рогівки і їх можна носити цілий день і навіть залишати на ніч*.

Чи обов’язково змінювати лінзи щодня?

Залежно від мети ви можете обрати або одноденні лінзи, або лінзи тривалого використання (найчастіше це лінзи на один місяць). Утім, обидва варіанти потрібно щодня змінювати: одноденні лінзи просто викидати після використання, а місячні поміщати в контейнер. Там у спеціальному розчині вони вони очищуються від відкладень, дезінфекуються та зволожуються.

Лінзи можуть спричиняти сухість ока і дискомфорт?
Якщо лінзи підібрані правильно – дискомфорту не буде. Лінзи забезпечують комфорт протягом усього дня. Для максимального зволоження можна звернути увагу на місячні лінзи . Ці лінзи стійкі до відкладень, мають зволожувальне покриття поверхні та забезпечують тривалий комфорт під час користування.

Важливо: не забувайте про додаткове зволоження, навіть якщо не відчуваєте дискомфорту. Штучне освітлення, пил, косметичні засоби можуть негативно вплинути на стан очей. Тому важливо обрати засіб для додаткового догляду. До речі, зволожувати очі додатково потрібно навіть тим, хто лінзи не носить.

Контактні лінзи не зіпсують зір ще більше?

Якщо лінзи підібрані правильно і ви дотримуєтесь усіх рекомендацій лікаря – ні. Контактні лінзи – це спосіб коригування зору, вони покликані його покращувати. Лінзи створюють більш природну картинку (порівняно з окулярами), тож очі напружуються менше. А саме це є чинником, який зменшує ризик погіршення зору.

На лінзи буває алергія?
Ні. Усі м’які контактні лінзи виготовляють з гіпоалергенних матеріалів, тому алергії на них не може бути. Однак важливо пам’ятати, що протягом дня до очей потрапляють різноманітні «небажані мешканці» – мікроорганізми, пил, косметичні засоби, які, накопичуючись, можуть викликати алергічні реакції. Саме тому дуже важливо доглядати за лінзами – ретельно їх очищувати від відкладень і забруднень.

Якщо в мене астигматизм, я можу носити лінзи?

Так! Для користувачів з астигматизмом ідеально підійдуть контактні лінзи, які створені саме з розрахунком на ці потреби. Залежить від того, скільки днів на тиждень вам потрібно бути в лінзах. Вони мають унікальний дизайн, що забезпечує стабільне положення лінзи на оці та якісний зір, незалежно від позиції та поворотів голови.

Якщо Вам більше ніж 40 років та ви відчуваєте погіршення якости зору під час роботи на близькій відстані, це свідчить про початок пресбіопічних змін у вашому оці. Спробуйте мультифокальні контактні лінзи. Вони створені для корекції пресбіопії та забезпечують гарну якість зору на будь-якій відстані: близькій, середній та дальній. Звісно, лінзи не можуть цілком замінити окуляри, але точно стануть рятівником у багатьох життєвих ситуаціях. У них зручно займатися спортом, плавати в басейні, кататися на мотоциклі чи банально дотримуватися маскового режиму.

Щоб відчути свободу дій і задоволення від того, що не потрібно дбати про контейнери, футляри, очистку і зберігання, рекомендуємо спробувати лінзи щоденного використання. Це зручний та гігієнічний засіб для корекції зору, що не потребує додаткового догляду. І звісно, радимо консультуватися з лікарем перед фінальним вибором.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: