Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Якими повинні бути вчителі на думку батьків

Як повинен виглядати сучасний вчитель спробували з’ясувати в МОН. Портрет був складений на основі інтернет-опитування серед батьків, інших учасників учбового процесу. Анкетування показало, що батьки сприймають вчителя, як людину, яка виховує дітей, а педагоги – як фахівця, що дає школярам знання. Досить часто батьки плутають основні задачі вчителів і вважають, ....

 

Як повинен виглядати сучасний вчитель спробували з’ясувати в МОН. Портрет був складений на основі інтернет-опитування серед батьків, інших учасників учбового процесу. 

Анкетування показало, що батьки сприймають вчителя, як людину, яка виховує дітей, а педагоги – як фахівця, що дає школярам знання. Досить часто батьки плутають основні задачі вчителів і вважають, що на першому місці серед основних функцій педагога повинен бути процес виховання. До школи діти йдуть з основною метою – отримати знання, про що батьки забувають. Звісно, процес навчання й виховання повинен бути взаємопов'язаним, але ставити виховання наперед не варто, адже вчитель повинен навчати, а не виховувати.

Саме тому, аби зрозуміти, якими основними компетентностями повинен володіти вчитель, Міністерство освіти і науки України у межах національної кампанії «Класний вчитель» провело опитування для вчителів та батьків учнів щодо того, яким повинен бути сучасний педагог.

Мета опитування – зрозуміти, чого батьки очікують від учителів, якими компетентностями та якостями вони мають володіти та в якій мірі педагоги впливають на впровадження нових стандартів навчання.

Результати опитування показали, що здебільшого думки обох сторін освітнього процесу збігаються, проте є відмінність в тому, що батьки сприймають вчителя, як людину, яка виховує їхніх дітей, а самі педагоги вважають своєю головною функцією – дати дітям знання.

#Міністерство освіти і науки на своїй офіційній сторінці розмістило більш детальну інформацію щодо опитування учасників освітнього процесу про портрет ідеального вчителя.

В опитуванні взяли участь 642 респонденти усіх областей України, які самостійно відносили себе до умовних груп батьків (мають дитину шкільного віку) або вчителів (я вчитель; я вчитель і маю дитину шкільного віку; в моїй сім’ї є вчителі).

Портрет сучасного вчителя, який очікують батьки.

Повага до кожного учня, рівне ставлення до всіх – 72%.

Вміння зацікавити навчанням, надихати учнівство – 70%.

Розуміння дітей, вміння знаходити з ними спільну мову – 67%.

Здатність розкривати учнівський потенціал – 51%.

Комунікабельність, відкритість до спілкування – 48%.

Терплячість та самоконтроль – 43%.

Турбота про здоров’я та емоційний стан учнівства – 36%.

Оригінальний стиль викладання – 33%.

Вміння розв’язувати конфлікти – 31%.

Досконале знання свого предмета – 30%.

Вимогливість до учнівства – 22%.

Здебільшого батьки та вчителі однаково бачать перед собою ідеального педагога. Проте є невеликі відмінності: вчителі головною рисою сучасного педагога вважають вміння зацікавити навчанням і надихати учнівство, а батьки віддають перевагу повазі та рівному ставленню до всіх учнів. Тобто батьки серед компонентів навчання та виховання надають перевагу останньому і тим самим часто плутають, що входить до основних завдань вчителя.

Детальніше зі статистикою ви можете ознайомитись на офіційному сайті Міністерства освіти і науки.

Згідно з результатами опитування головною задачею педагога на думку батьків є виховання, проте думка вчителів є незмінною, і вони вважають, що основна функція вчителя – навчати.

Чи погоджуєтесь ви із такими результатами опитування учасників освітнього процесу?


Журналістка:

Старовойт Ольга Валеріївна

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: