Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

В СССР всюди саджали тополі, а навіщо?

Якихось 70 років потому всюди висажували тополі. В межах міста, по периметру полів, вони виглядали досить органічно, особливо ті сорти, які мають клиноподібну крону. Але зараз розгорнулася ціла кампанія проти дерев. І тим, хто не знає біологічного та історичного контексту, важко зрозуміти, чому так вийшло. Все почалося в післявоєнні роки, коли прагнули швидко відновити міські ландшафти. Тополя досить легко приживалися ....

 

Якихось 70 років потому всюди висажували тополі. В межах міста, по периметру полів, вони виглядали досить органічно, особливо ті сорти, які мають клиноподібну крону.

Але зараз розгорнулася ціла кампанія проти дерев. І тим, хто не знає біологічного та історичного контексту, важко зрозуміти, чому так вийшло. Все почалося в післявоєнні роки, коли прагнули швидко відновити міські ландшафти. Тополя досить легко приживалися в різних кліматичних умовах, вони швидко розросталися і виглядали красиво в теплий період. Вони легко очищають повітря і поглинають шкідливі вихлопи, тому поруч з дорогами і можна помітити цілі колони великих дерев.

Але саме в перші місяці літа почалися проблеми: з’ясувалося, що у величезної кількості людей є алергія на тополиний пух, яка проявляється у всіх по-різному. Так званий поліноз убив приблизно 10% всього населення. А в південних регіонах, де часто бувають проблеми з пожежами, з’явилася інша проблема. Тополиний пух, який розлітався всюди і забруднював вулиці, легко спалахував. Найменша іскра могла спровокувати серйозну пожежу.

Але найсерйозніше питання постало, коли висаджені в сімдесятих і вісімдесятих дерева почали старіти. Величезні і не мають дуже потужної кореневої системи, вони часто падають, що призводить до трагедій на трасах і в населених пунктах по всій країні. Саме тому тополь зараз стає все менше і менше.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: