Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Не можна ставити на авто великі за розміром колеса

Не можна ставити на авто великі за розміром колеса фото

Розмір завжди треба брати до уваги. Особливо, якщо йде розмова про автомобіль. Вже точно в тих випадках, коли мова заходить про розміри коліс в автомобілі. Деякі водії були б не проти поставити на свого сталевого друга щось побільше. Щоб виглядав солідніше і бігав швидше, як декому здається. Зробити це не так вже й складно. Куди важливіше інше: установка позаштатних ....

 

Розмір завжди треба брати до уваги. Особливо, якщо йде розмова про автомобіль.  Вже точно в тих випадках, коли мова заходить про розміри коліс в автомобілі. Деякі водії були б не проти поставити на свого сталевого друга щось побільше. Щоб виглядав солідніше і бігав швидше, як декому здається. Зробити це не так вже й складно. Куди важливіше інше: установка позаштатних колісних дисків може спричинити за собою багато різноманітних ускладнень і проблем. Чому ж не можна просто так взяти і поставити інші колеса?

На машину не можна ставити не тільки колеса більшого, але і колеса меншого розміру. А все тому, що подібний крок буде розцінюватися, як «внесення конструктивних змін, що впливають на безпеку руху». А це означає, що без відповідного дозволу робити нічого подібного не можна. В іншому випадку транспортний засіб чекає штрафна стоянка, а недбайливого господаря - серйозний штраф. Слід пам'ятати про те, що кожен автомобіль має свої допустимі розмірності (або тільки одну розмірність) коліс. Наприклад, для якого-небудь ВАЗ-2110 це колеса 175/70 R13 і 175/65 R14.

На прикладі все того ж ВАЗ-2110 можна докладніше пояснити питання. Так, колеса з розміром R13 на даному авто обертаються зі швидкістю 1.784 м/с, колеса R14 - 1.831 м/с, а якісь колеса R15 будуть обертатися зі швидкістю 1.966 м/с. Останнє з наведених значень на 10% більше, ніж перше, при цьому різниця між 13 і 14 розмірністю становить всього 2.8%. Що це означає на практиці? В першу чергу те, що при встановленні великих коліс водій бачитиме на спідометрі авто значення в 100 км/год, а фактична швидкість машини при цьому буде становить 110-115 км/год. У свою чергу, свідчення на одометрі буде навпаки, скорочуватися.

Примітка: аналогічні негативні ефекти відбуваються, коли в шинах тиск відрізняється від норми в меншу або більшу сторону.

На цьому проблеми з установкою позаштатних коліс не закінчуються, а тільки починаються. З різними колесами у машини буде по-різному розташовуватися центр ваги. Чим більші колеса - тим сильніше вони зміщуються вгору. А це в свою чергу робить украй негативний вплив на стійкість автомобіля на дорозі. Автомобіль почне куди сильніше розгойдувати на поворотах.

Ще одна важлива проблема, що виникає - істотне збільшення гальмівного шляху. Гальмівним колодкам стає складніше утримувати машину, інерція якої зростає разом з розміром коліс також, як і крутний момент, який передається. Наприклад, якщо поставити на вже згаданий ВАЗ-2110 колеса R15, то гальмівний шлях машини виросте приблизно на 11 метрів.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: