Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Поліс «зелена карта» на автомобіль: що треба знати

Поліс «зелена карта» на автомобіль: що треба знати фото

Для поїздки за кордон на автомобілі (вантажному або легковому), автобусі чи мотоциклі їх водії повинні оформити страховий поліс «зелена карта» на транспортний засіб або причіп

Для поїздки за кордон на автомобілі (вантажному або легковому), автобусі чи мотоциклі їх водії повинні оформити страховий поліс «зелена карта» на транспортний засіб або причіп. Поліс дозволяє його власникам вільно подорожувати автомобілем 48 країнами (за станом на травень 2021 року), але кількість країн – учасниць програми з кожним роком зростає. Україна приєдналася до міждержавної програми страхування цивільної відповідальності у 1997 році і без наявності полісу «зелена карта» автомобіль за межі державного кордону не пропустять.

Для чого оформляється поліс «зелена карта»

Страховий поліс убезпечує власника від можливої компенсації збитків особі, яка потерпіла внаслідок дорожньо-транспортної пригоді, спричиненої за участю його автомобіля. Крім того, страховка «зелена карта» відшкодовує матеріальні збитки від пошкодження майна та витрати на лікування потерпілої особи. Сума виплат по страховому полісу залежить від чинного законодавства країни, де сталася дорожньо-транспортна пригода і може складати від кількох тисяч до мільйонів євро.

Поліс «зелена карта» на автомобіль виписується на власника автомобіля (іншого транспортного засобу) або любого іншого громадянина, що подорожує в автомобілі. Дія страхового полісу поширюється на любого громадянина, який в момент дорожньо-транспортної пригоди перебував за кермом автомобіля на законних підставах, тобто фактично поліс є в першу чергу страховкою для автомобіля.

Які дії необхідно вчиняти при настанні страхової події

Дії застрахованої особи у випадку ДТП детально прописані на зворотній стороні страхового сертифікату. Так, у випадку спричинення за кордоном аварії, внаслідок якої потерпіли треті особи або їхньому майну чи здоров’ю завдана матеріальна шкода, водій автомобіля повинен:

  • визвати представників місцевої поліції та детально зафіксувати місце та обставини дорожньо-транспортної пригоди
  • за наслідками розгляду поліцією обставин аварії отримати відповідно довідку поліцейського відділку
  • якщо аварія спричинена з вини застрахованої особи, яка зазначена в полісі «зелена карта», копія страхового полісу передається потерпілій стороні
  • власник страхового полісу зобов’язаний на протязі 15-ти днів повідомити страхову компанію про обставини дорожньо-транспортної пригоди.

Як оформити сертифікат «зелена карта»

Для укладання страхового договору та оформлення полісу «зелена карта» необхідно представити паспорт громадянина, довідку з податкової інспекції про присвоєння ідентифікаційного номера, свідоцтво про державну реєстрацію транспортного засобу та водійське посвідчення особи.

Деякі страхові компанії пропонують дистанційне виготовлення полісу – без присутності особи. Для цього необхідно на сайті компанії самостійно вибрати тип застрахованого автомобіля чи іншого транспортного засобу, країну, в яку планується подорож та вказати термін перебування за кордоном (тривалість поїздки може бути від 15 днів до одного року) і вже за декілька секунд буде визначена вартість страхового полісу. Оплатити його вартість можна в режимі «он-лайн», а отримати поліс – в найближчому відділенні «Нової пошти» або в офісі страхової компанії. Жодних знижок або пільг вказана послуга не передбачає.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: