Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Максимум спідометра 200 км/ч навіщо це?

Максимум спідометра 200 км/ч навіщо це? фото

Майже кожен, глядячи на спідометр автомобіля, замислювався, а навіщо позначка 200 км/год і більше? Розганятися до такої швидкості на звичайних дорогах все одно не можна? Більш того, більшість автомобілів банально не зможе зробити цього технічно! Насправді нюансів в цьому питанні відразу кілька....

 

Майже кожен, глядячи на спідометр автомобіля, замислювався, а навіщо позначка 200 км/год і більше?  Розганятися до такої швидкості на звичайних дорогах все одно не можна? Більш того, більшість автомобілів банально не зможе зробити цього технічно!

Насправді нюансів в цьому питанні відразу кілька. І кожен з них є досить важливим. Перше, що потрібно знати, так це те, що легкові автомобілі, доступні простим людям, все-таки можуть їздити на швидкості в 200 км/год і навіть більше. Робити вони це можуть (якщо дозволяє двигун) на спеціальних швидкісних магістралях. Наприклад, знайти такі можна в Німеччині.

Другий важливий момент стосується технічних аспектів. Річ у тім, що інженери, створюючи автомобілі, хочуть в тому числі, щоб стрілка спідометра ніколи не впиралася в обмежувач. Потрібно це для запобігання неполадок обладнання. Само собою, стосується це головним чином ситуацій з тими ж таки швидкісними магістралями, де автомобіль має право розганятися до 180 і більше кілометрів на годину.

Третій момент - питання «ергономіки». Численні дослідження показали, що найзручніше водієві сприймати інформацію з циферблата спідометра в тих ситуаціях, коли стрілка знаходиться в лівій півсфері або ближче до «12 години». Дана особливість обумовлена специфікою роботи людського мозку і сприйняття.

Зрештою, є ще четвертий момент - уніфікація. Автомобілі одного модельного ряду можуть комплектуватися двигунами, які дуже сильно відрізняються своєю продуктивністю. При цьому комплектувати їх різними панелями приладів і вже тим більше - різними циферблатами для спідометра було б просто непотрібним марнотратством з боку виробника, коли мова йде про серійне виробництво. Так що спідометри з недосяжними значеннями швидкості - це ще й банальна економія на масових моделях автомобілів.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: