Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Хто повинен платити за прибирання в класах: батьки чи школа

Хто повинен платити за прибирання в класах: батьки чи школа фото

Дітинка йде до школи - це одночасно радісний, хвилюючий момент, але і починаються витрати. Про те, що іноді між вчителями, батьками, дітьми виникають кофліктні ситуації знають всі. Частіше всього вони виникають з приводу грошей. Про проблеми стосунків батьків, дітей і педагогів розповів директор однієї з київських шкіл (своє ім’я він попросив не розкривати).

– Як ви самі знаєте, шкільної форми вже немає, вона в минулому. Кошти на друковані зошити теж заборонено збирати. Якщо батьки хочуть, то можуть їх придбати самостійно, а ось централізовано – заборонено. Я своїм вчителям кажу: вчитель не повинен зобов’язувати і говорити батькам, що їм потрібно купити дитині таку-то книгу, зошит. Однак не завжди все, напевно, чують, хочуть чути цю інформацію. Але спеціальні зошити і підручники ніхто не зобов’язаний купувати.

Так, рекомендувати вчителі можуть, але батьки вирішують самостійно. Якщо вони вважають, що дитині потрібна зошит і це полегшить йому навчання, то можуть придбати. Підручниками ми забезпечені повністю, а ось зошити нам не дають, тому і виникають питання. Однак є документ про заборону збору грошей на зошити.

– А як щодо батьківських комітетів, які збирають гроші в фонд класу, школи, оплачують прибирання в класах?

– У нас немає платні за прибирання в класах. Знову ж таки, і фонду школи як такого немає. На одному із засідань в минулому році було прийнято рішення: якщо хтось із батьків хоче допомагати, то допомагає, це не заборонено. Але централізовано кошти в фонд школи ніхто не збирає.

– А якщо батьки хочуть щось зібрати для класу?

– Для класу – це вже їхнє рішення. Батьки, буває, купують воду, кулери тощо. Хоча в минулому році кожна дитина повинна був приносити свою пляшечку з водою, тому що кулери були під забороною через карантин. Цього року будемо дивитися виключно з тих санітарним нормам і вимогам, які будуть встановлені.

– У багатьох школах одна з основних статей витрат батьків – оплата прибирання класів. Технічки кажуть, що вони не зобов’язані прибирати в класах, адміністрація – що прибиральниць не вистачає. І батьки збирають гроші і платять тим же шкільним технічкам, яких «не вистачає», щоб не прибирати за дітьми самим.

– технічки зобов’язані прибирати в класах. У нас прибиральниця закріплена за кожним кабінетом не тільки молодшої школи, а й старшої. В кінці дня вона повинна не просто помити кабінет, але також протерти парти, продезинфікувати різні місця, куди мають доступ діти. Це входить в її обов’язки.

– Тобто ті відмовки, що техничек не вистачає, 500 квадратних метрів вона на встигає прибрати…

– Чи вистачає. Ми подаємо на тарифікацію за всіма нормами, і нам закладають стільки ставок прибиральниць, що їх вистачає. Можливо, десь є незаповнені вакансії, це інше питання. Але існує певна площа, і на цю площу виділяється необхідна кількість ставок. Враховується кожен кабінет, кожен коридор, інші приміщення, все це обов’язково повинна прибирати техробітниця, ці 500 квадратних метрів на ставку. Тому якщо щось десь дозбирають, це неправильно абсолютно.

– Зараз вводиться Нова українська школа і в багатьох навчальних закладах батьків попереджають, що вони ще тільки зараховані в перший клас, але їм вже треба купити шафу, килимок для куточка відпочинку, акваріум або клітку для живого куточка тощо. Наскільки це повинно фінансуватися комунальної владою, школою або батьками?

– Воно й фінансується практично все державою. Коли починали Нуш, може бути, ще чогось десь не вистачало: «стінки» нові не привезли в кабінети, інші меблі. А останні два роки нам вже щорічно надають парти, «стінки» в кабінет, різні матеріали. Практично все по Нуш держава забезпечує. І смарт-дошки, і ноутбуки, і принтери – все це є в кабінетах. Звичайно, це має забезпечувати держава, і в повному обсязі це робить. На сьогоднішній день у нас кабінети першокласників вже укомплектовані. Тому проблем немає. І навіть ремонт у кабінетах зробили за державні кошти.

– Тобто якщо десь збирають на це гроші, то це недопрацювання місцевої влади?

– На місцевому рівні. У нашому районі ідеально все. Об’їзд недавно проводився, деякі школи перевіряли. Уже парти нові встановлені, все є новеньке, все добре.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: