Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Прихільників Нового року меншає, а Різдва більшає

Прихільників Нового року меншає, а Різдва більшає фото

Нещодавно проведені дослідження показують, що протягом останнього десятиліття щороку зменшується кількість прихильників Нового року, натомість Різдва — збільшується. Тож у 2021 році кількість прихильників Різдва перевищила. Про це свідчить опитування соціологічної групи «Рейтинг», яке провели 20-22 грудня.

Так, 49% українців назвали улюбленим новорічним святом Різдво, 37% обрали Новий рік, ще 6% — День святого Миколая. Натомість 2% не люблять жодне з цих новорічних свят.

Святкування Нового року більше люблять мешканці сходу і півдня, молодь і чоловіки. Різдво значно частіше обирали на заході, люди середнього і старшого віку, жінки, а також віряни Православної церкви України та греко-католики. Рівною мірою вважають улюбленими ці два свята мешканці центральних областей і Києва.

Коли українці святкують Різдво?

71% опитаних українців сказали, що святкують його 7 січня, і лише 4% — 25 грудня. Водночас 18% українців святкують Різдво двічі — 25 грудня і 7 січня, — і їхня кількість за рік дещо зросла, відзначають соціологи.

Частіше про подвійне святкування Різдва говорили мешканці заходу, Києва та греко-католики. Лише 6% не святкують Різдво взагалі: найбільше таких серед молоді та мешканців півдня й сходу.

Приблизно 26% опитаних підтримують ідею перенесення дати святкування Різдва з 7 січня на 25 грудня. Натомість 58% респондентів проти такої. Ще 15% зазначили, що їм байдуже, і 1% — не змогли відповісти.

Соціологи кажуть, що за останні 5 років зменшилася кількість тих, хто проти перенесення дати святкування Різдва — з 69% до 58%. Також дещо зросла кількість прихильників — з 15% до 26%.

Найбільше прихильників ідеї перенесення Різдва на заході та в Києві: приблизно 40% респондентів підтримують і майже стільки ж не підтримують. Дещо більше за цю ініціативу українці середнього й старшого віку, а також греко-католики.

Нещодавно глава Православної церкви України Епіфаній заявив, що підтримує перехід святкування Різдва за новоюліанським календарем — 25 грудня. Однак сказав, що цей процес повинен відбутися поступово. За його прогнозами, українці впродовж наступних десяти років здебільшого можуть перейти на святкування Різдва 25 грудня.

 

Джерело — Громадське.

Фото — ілюстративне.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: