Уряд затвердив проєкт держбюджету-2023

Уряд затвердив на своєму засіданні проєкт бюджету на 2023 рік. Прогнозований ВВП на наступний рік закладено як 6371,3 млрд грн.

Уряд затвердив на своєму засіданні проєкт бюджету на 2023 рік. Прогнозований ВВП на наступний рік закладено як 6371,3 млрд грн.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні Кабінету міністрів.

За його словами, доходи бюджету визначені в обсязі 1,28 трлн грн, видатки – 2,57 трлн грн. Щомісячний дефіцит бюджету сягатиме $3 млрд – це 1,29 трлн грн за рік.

Видатки розподілятимуться за секторами:

- безпека та оборона – 1, 136 трлн грн (майже 50% всього бюджету);

- соціальний захист і соціальне забезпечення – 408,9 млрд грн;

- підтримка ветеранів війни – 6,8 млрд грн;

- освіта – 155 млрд грн;

- медицина – 175,7 млрд грн;

кошти для територій, що зазнали впливу збройної агресії – 23,9 млрд грн;- кошти для ліквідації наслідків агресії – 19,4 млрд грн.

Видатки на оборону цьогоріч перевищили торішні у чотири рази. 

Також Шмигаль анонсував збільшення фінансування пенсійного фонду України з бюджету на понад 30 млрд грн. Він резюмував, що з кожної бюджетної гривні 50 копійок піде на армію, 35 – на соціальні виплати, медицину та освіту.

За словами прем'єра, всі інші видатки будуть скорочуватись. Зокрема, видатки на утримання органів влади, скорочені на 11,6 млрд грн порівняно з 2022 роком. Кабмін зменшує кількість чиновників та урізає їм зарплати й премії (за винятком силових структур).

Також планується створення бюджетного Фонду ліквідації наслідків російської збройної агресії у розмірі не менше 19 млрд грн. До нього спрямують конфісковані російські кошти та міжнародну допомогу на швидке відновлення. 

До того ж буде введена додаткова дотація на компенсації витрат для місцевих бюджетів через війну у розмірі 24 млрд грн.

Нардеп Ярослав Железняк зазначив, що попередньо в проєкті закладене зростання ВВП на +2,5% проти 2022-го року (з прогнозованим падінням -33,1%).

Зростання інфляції очікується на рівні 30%. 

Згідно з повідомленням, мінімальна зарплата та прожитковий мінімум не змінюється: 6700 та 2589 грн

Раніше повідомлялося, що урядовці передбачили виділення 1 трлн грн на сектор оборони і безпеки України в бюджеті на 2023 рік.

При цьому влада не скорочуватиме свої соціальні зобов'язання перед народом. Зменшити максимально планують некритичні видатки держави – ті, що не допомагають обороні, не розвивають економіку країни, не надають соціальне та культурне забезпечення українцям.. 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: