Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Китайський Новий рік-2023: дата, традиції святкування

Китайський Новий рік-2023: дата, традиції святкування фото

В Китаї Новий рік за традицію починається не так, як в Україні чи в більшості інших країн світу. Дату щороку визначають за місячним календарем, тому завжди відрізняється.

Наступний рік у Китаї починається в другий молодик після зимового сонцестояння. Тому 2023 року Китайський Новий рік прийде 22 січня і закінчиться 9 лютого 2024 року. А за київським часом Новий рік в Китаї буде о 18:00 21 січня.

Святкування в Китаї відбувається цілий тиждень — від 21 до 27 січня. Всі ці дні є державними вихідними. В ці дати часто в Китаї великі пробки на дорогах, банки та багато магазинів не працюють. Тому китайці завжди враховують цей факт, коли готуються до святкування.

Історія свята

Китайський Новий рік: історія свята / © Pexels

Китайський Новий рік: історія свята / Фото: Pexels

В Китаї існує одна цікава легенда, яка пов'язана з Новим роком. Згідно з нею двічі на рік тут з'являлося чудовисько Нянь, яке всі інші дні спало на дні моря. Коли чудовисько виходило на сушу, завжди приносило з собою сильні руйнування, біди та нещастя. А ще Нянь вбивав худобу та грабував будинки місцевих жителів.

Одного разу, коли Нянь, як зазвичай, увірвався в село, то побачив дітей в червоному одязі. Чудовисько сильно їх злякалося. Тому відтоді китайці почали відлякувати злих духів ліхтариками, феєрверками і одягом червоного кольору.

У Китаї Новий рік символізує початок весни. За їхніми уявленнями з цього часу починає відроджуватися природа, розквітати життя.

Звичаї та традиції Китайського Нового року

Як святкують Китайський Новий рік / © Pexels

Як святкують Китайський Новий рік / Фото: Pexels

В Китаї прийнято дуже яскраво і шумно зустрічати Новий рік. Тому тут завжди можна побачити багато хлопавок, феєрверків, ліхтариків. Люди танцюють просто на вулиці, веселяться. Проводяться маскаради. Щасливим в це свято вважається саме червоний колір, тому саме в нього прикрашають всі будинки. А дітям часто дарують гроші у червоних конвертах.

В середньому святкування Китайського Нового року триває близько 2 тижнів. Перед цим великим святом кожен китаєць прибирає в своєму будинку, а напередодні вся сім'я збирається за святковим столом. Збираються на вечерю всі родичі. В новорічну ніч традиційно не сплять допізна, запускають феєрверки. А після свята всі обов'язково роблять підношення до предків і їдять особливі рисові пиріжки.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: