Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Річниця великої війни - як змінилася Україна

Річниця великої війни - як змінилася Україна фото

З початку повномасштабного вторгнення пройшов рівно рік. За цей час сміливість українців встигла надихнути весь світ.

Україна заручилася підтримкою багатьох світових партнерів та пережила чимало подій національного значення.

Іноземні аналітики та лідери Заходу, попри очікування швидкого падіння Києва, почали віддавати належне українські армії. Попри нескінченні обстріли та довгі вимкнення світла, український народ об'єднався як ніколи раніше та продовжує свій шлях до зміцнення національної ідентичності.

Пропонуємо згадати, які події викликали найбільший резонанс в українському суспільстві за 365 днів війни.

Міграція: біженці на кораблях і боротьба за Україну

Через велику війну з України виїхали більше 14 млн людей. Фото: Getty Images

Через велику війну з України виїхали більше 14 млн людей. Фото: Getty Images

Станом на листопад 2022 року, понад 2,4 млн українців втратили житло через російські обстріли. З початку війни в Україні без роботи лишилася третина людей працездатного віку (згідно з даними опитування Соціологічної групи «Рейтинг»). Ці фактори, страх за себе та близьких змушують українців залишати рідні міста та країну.

За даними уповноваженого Верховної ради з прав людини Дмитра Лубінця, станом на 1 грудня 2022 року було відомо про 14,5 млн людей, які виїхали з країни після 24 лютого. 4,7 млн осіб стали внутрішньо переміщеними особами.

Через брак місць частину українських біженців поселили на кораблях. Фото: NYT

Через брак місць частину українських біженців поселили на кораблях. Фото: NYT

Хоча ЄС і спростив оформлення для українських біженців, а США і Велика Британія навіть розробили спеціальні програми, за якими їхні громадяни можуть взяти іпд опіку переселенців з України, життя за кордоном для наших громадян — не саме просте. Наприклад, через брак місць Естонія і Шотландія почали розселяти їх на круїзних лайнерах.

Українці за кордоном наближають перемогу своєї країни. Фото: Getty Images

Українці за кордоном наближають перемогу своєї країни. Фото: Getty Images

Українські біженці за кордоном також борються за перемогу України: влаштовують акції протесту проти російських товарів у Європі, вимагають звільнити полонених, відправити Києву необхідне озброєння наприклад, вони разом з поляками вимагали від Джо Байдена у Варшаві погодити передачу винищувачів Україні, допомагають волонтерам діставати автівки та бронежилети для фронту тощо.

Українці та поляки вимагають від Байдена передати F-16 Києву [відео]

Іноді українським біженцям доводиться стикатися з переслідуваннями росії — так, зокрема, сталося з активісткою Іриною Земляною, яка облила червоною фарбою посла росії на акції 9 травня у Варшаві.

Армія: рейтинг українських військ зростає

Українська армія зростає в рейтингу. Фото: Getty Images

Українська армія зростає в рейтингу. Фото: Getty Images

Поки росія робить невдалі спроби довести, що її збройні сили є «другою армією світу», рівень підготовки Збройних сил України стає дедалі вищим. За даними Global Firepower, цього року Україна посіла 15 місце у рейтингу світових армій (у 2022 році Україна займала 22 місце).

Загальна сума наданої ЗСУ міжнародної допомоги перевищила $28 млрд; завдяки партнерам наша армія поповнюється найкращими зразками сучасної військової техніки.

Багато країн не лише постачають зброю, але й навчають українських військових нею користуватися, а також проводять тактичні навчання для наших бійців.

Наприклад, у липні 2022 Велика Британія розпочала навчальну операцію Interflex, до якої долучилася низка держав, як-от: Канада, Данія, Литва, Латвія та Естонія, Нідерланди, Норвегія, Фінляндія, Швеція та Нова Зеландія.

Українські бійці проходять навчання у Великій Британії. Фото: Getty Images

Українські бійці проходять навчання у Великій Британії. Фото: Getty Images

У жовтні була створена Місія ЄС з військової допомоги, в якій беруть участь Польща, Німеччина, Іспанія, Франція та інші. Не залишаються осторонь Чехія, Бельгія та США.

Підтримка армії з боку народу також грає велику роль для пришвидшення нашої перемоги. З 24 лютого українці задонатили на ЗСУ понад 33,96 млрд грн (станом на 23 січня 2023 року).

Деолігархізація: Ахметов продав телеканали

Законопроєкт, відомий у народі як «закон про деолігархізацію», набув чинності ще 7 листопада 2021 року, проте набрав обертів лише під час війни. Це рішення стало вкрай необхідним через активну участь олігархів у політичному житті України.

Україна почала деолігархізацію у 2022 році. Фото: slovoidilo.ua

Україна почала деолігархізацію у 2022 році. Фото: slovoidilo.ua

Відповідно до цього закону, олігархом вважатиметься людина, що відповідає хоча б трьом із чотирьох ознак: бере участь у політичному житті, є власником підприємства-монополіста, має вплив на ЗМІ (наприклад, є власником) і має активи, вартість яких перевищує 1 млн прожиткових мінімумів (станом на 2023 рік — 2,684 млрд грн — прим. ред.).

29 червня президент Зеленський підписав положення про реєстр олігархів, а вже 11 липня стало відомо про вихід з медійного ринку «Медіа Групи Україна», що належить компанії Ріната Ахметова SCM. Таким чином, бізнесмен більше формально не підходить під три критерії, завдяки яким міг би вважатися олігархом.

Тим паче, ліцензії на телевізійні та друковані медіа були передані на користь держави, а не продані на ринку. Втім, закон про олігархів критики називають зручним саме для донецького бізнесмена.

До МГУ належали ТБ-канали «Україна 24», «НЛО TV» та «Індиго TV», сайт «Сьогодні» (газета «Сьогодні» закрилася ще восени 2019 року) та видання Vogue Ukraine.

Уперед до ЄС: Україна стала ближче до вступу

Україна у 2022 році стала кандидатом до ЄС. Фото: ОП

Україна у 2022 році стала кандидатом до ЄС. Фото: ОП

23 червня відбулася значуща подія — Європейська Рада надала Україні статус кандидата на вступ до ЄС, для збереження якого потрібно виконати сім умов, серед яких виділяють проведення судової реформи, позбавлення корупції та антиолігархію, зміну законодавства про нацменшини.

Безумовно, ця подія є великим кроком уперед, адже такий статус надає нові можливості: наприклад, відтепер нашій державі має бути доступна спеціальна фінансова допомога для кандидатів на вступ. Вона надається у вигляді інвестицій, грантів тощо.

Скільки часу потрібно Україні, аби почати переговори про вступ до ЄС? Єврокомісар з питань розширення Олівер Варгеї вважає, що понад два-три роки. Прискорену процедуру вступу для України він не розглядає; про це було заявлено в коментарі виданню Die Welt.

А ось прем’єр-міністр Денис Шмигаль у своїй промові перед французькими депутатами 12 грудня заявив, що Україна планує розпочати переговори з розширення вже в 2023 році.

Україні в НАТО бути?

30 вересня Україна подала заявку на пришвидшений вступ до НАТО.

Зеленський про вступ України до НАТО [відео]

Quote Де-факто ми вже пройшли свій шлях в НАТО. Де-факто ми вже довели взаємосумісність зі стандартам и Альянсу, вони реальні для України, реальні на полі бою і в усіх аспектах нашої взаємодії. Ми довіряємо одне одному, ми допомагаємо одне одному, і ми захищаємо одне одного. Це і є Альянс. Де-факто. Сьогодні Україна подає заявку, щоб зробити це де-юре», – заявив тоді Володимир Зеленський.

Раніше, 18 травня, Швеція та Фінляндія подали заявку на вступ до НАТО, який був схвалений членами Альянсу. А ось позиція щодо України — поки що не чітка: пріоритетом для НАТО наразі, за словами генсека НАТО Єнса Столтенберга, є допомога в опорі агресору. Двері для України залишаються відкритими, але можливість прискореної процедури вступу в Альянсі поки не коментують.

НАТО заявляє, що двері для України відкриті. Фото: Getty Images

НАТО заявляє, що двері для України відкриті. Фото: Getty Images

Хоча таке спонтанне рішення українського уряду здивувало світ, багато держав висловили свою підтримку, зокрема, країни Балтії (Естонія, Литва та Латвія), Канада, Польща, Чехія, Румунія, Північна Македонія, Чорногорія та Словаччина.

Перемога на Євробаченні

14 травня у Турині, Італія, українській гурт Kalush Orchestra посів перше місце у міжнародному пісенному конкурсі Євробачення-2022. Україна отримала величезну міжнародну підтримку, здобула очікувану перемогу попри загрозу дискваліфікації.

Справа в тому, що Kalush Orchestra зі сцени закликали світ врятувати Маріуполь та Азовсталь, що могло розцінюватися як політичний заклик. А це для виключно пісенного конкурсу було неприйнятно. Організатори Євробачення розцінили цей вчинок як той, ще несе гуманітарний характер — отже, підстав для виключення з конкурсу немає.

Калуш виконує пісню «Стефанія» та виграє Євробачення

Loading video

На жаль, через повномасштабну війну Україна не може прийняти у себе Євробачення-2023 конкурс цього року прийде у Великій Британії, яка посіла друге місце. Змагання музікальних груп та співаків пройдуть у Ліверпулі.

Заслуги й талант українців відзначили не лише на музичному поприщі. Так, Нобелівською премією миру за «представлення громадянського суспільства у своїх країнах» у грудні 2022 року була нагороджена представниця українського Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

Перемогу трохи затьмарило те, що премію довелося розділити з білорусами і росіянами — від них її отримали правозахисник Алесь Біляцький та  товариство«Меморіал», наразі заборонене в рф.

А ось Пулітцерівську премію (цього разу колективну) присудили українським журналістам, що з мужністю та витривалістю висвітлюють війну в Україні.

Скасування росії та її культури

Російську культуру бойкотують через війну в Україні. Фото: cancelrussia.info

Російську культуру бойкотують через війну в Україні. Фото: cancelrussia.info

Реакцію українських та світових установ культури на повномасштабне вторгнення росії ЗМІ прозвали cancelled Russian culture — тобто «скасуванням російської культури». Це проявилося бойкотуванням російських митців, авторів, та відмовою від споживання російського продукту: кіно, музики, літератури. Від «співпраці» з рф відмовився Netflix, який перестав навіть дублювати свої відеоматеріали російською.

Росіян відсторонили від багатьох міжнародних конкурсів та змагань. Фото: cancelrussia.info

Росіян відсторонили від багатьох міжнародних конкурсів та змагань. Фото: cancelrussia.info

росія втратила право на участь у багатьох конкурсах (як-от Євробачення) та спортивних змаганнях, зараз більше 50 країн обіцяли бойкотувати Олімпійські ігри 2024 року через дозвіл на участь росіянам та білорусам. Європарламет закликав Міжнародний комітет (МОК) відсторонити їх через війну в Україні від участі у змаганнях у Парижі.

Світові компанії виходять з російського ринку. Україна, США та держави ЄС узгоджують нові санкції проти рф та окремих її громадян, штрафують їхнє майно та передають конфісковані гроші на підтримку Україні.

Ба більше: європейські країни намагаються скоріше позбутися будь-яких згадок про спільне із росією минуле. Наприклад, країни Балтії та Фінляндія дали зелене світло на знос радянських пам’ятників.

Нарешті вдома: звільнення полонених

Україні вдалося звільнити багатьох полонених, в тому числі частину захисників Азовсталі. Фото: Азов

Україні вдалося звільнити багатьох полонених, в тому числі частину захисників Азовсталі. Фото: Азов

З 24 лютого відбулося більше 30 обмінів військовополоненими. Україні вдалося повернути додому понад 1800 захисників, хоча багато бійців залишаються в полоні рф у жахливих умовах.

росія не виконує жодні норми Женевських конвенцій, тому українцям та світовій спільноті необхідно продовжувати говорити про наших оборонців.

Останній на цей момент обмін відбувся 16 лютого, коли до України повернулися сто воїнів та один цивільний.

Гудбай, УПЦ (МП)

Промосковську церкву в Україні нарешті заборонили. Фото: Wikipedia

Промосковську церкву в Україні нарешті заборонили. Фото: Wikipedia

1 грудня Зеленський ухвалив рішення Ради національної безпеки та оборони України (РНБО) про заборону діяльності російських церков та афілійованих з ними організацій на території України. В список таких організацій входить Українська православна церква Московського патріархату, на яку РПЦ має безумовний вплив.

СБУ продовжують проводити обшуки в осіб, пов’язаних з УПЦ МП, протидіючи підривній діяльності російських агентів на релігійному поприщі; затверджуються санкції щодо проросійських церковників. Влада має намір повернути все майно, закріплене за УПЦ, державі та Православній церкві України.

Згідно з нещодавніми опитуваннями КМІС, 54% українців вважають, що діяльність Української православної церкви має бути повністю заборонена в Україні.

Заборона проросійських партій

Станом на 22 жовтня суд заборонив діяльність 12 проросійський партій. Серед них — «Опозиційна платформа – За життя», «Опозиційний блок», «Партія Шарія», «Соціалісти», партія «Справедливості та розвитку», «Держава», «Ліва опозиція», «Блок Володимира Сальдо», «Союз лівих сил», «Прогресивна соціалістична партія України», «Соціалістична партія України» та «Наші».

СБУ знайшла докази того, що діяльність цих партій може нести загрозу національній безпеці України. Їхні представники беруть участь у встановленні злочинного режиму рф на тимчасово захоплених територіях.

21 лютого Восьмий апеляційний адміністративний суд у Львові заборонив діяльність Партії регіонів.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: