Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

В мережу злили документи про контрнаступ ЗСУ

В мережу злили документи про контрнаступ ЗСУ фото

В мережі з'явилися "засекречені військові документи, які деталізують плани США і НАТО з розбудови української армії перед запланованим контрнаступом ". Американські аналітики сказали, що деякі розділи "документів" могли бути змінені: там завищені американські оцінки українських втрат і занижені оцінки - російських.

Як повідомило видання The New York Times, у Мережу потрапили військові документи США та НАТО з детальною інформацією про посилення української армії перед запланованим наступом на окуповані Росією території. Документи виглядають як фотографії графіків очікуваного постачання зброї, чисельності військ і батальйонів та інших планів.

Що відомо про виток секретних даних

Оприлюднені документи були створені в період до 1 березня. Конкретна дата і напрямки українського контрнаступу там не зазначені. Втім, у документах міститься чимало цінної інформації, зокрема, щодо постачання Україні американських систем залпового вогню HIMARS і боєприпасів до них.

Оприлюднено перелік і кількісний склад українських підрозділів, які проходять навчання та отримують постачання від США та інших союзників по НАТО. В Мережу потрапили дані про танки і бронетехніку, якими оснащені дані підрозділи. 

Окремої уваги заслуговує інформація про втрати у війні ЗСУ та російської армії. Аналітики вважають, що ці дані перед публікацією були відредаговані російською розвідкою, оскільки вказані втрати окупантів майже вп'ятеро менші, ніж в українських військових. На одному зі слайдів говориться, що було вбито від 16 000 до 17 500 російських солдатів, тоді як Україна втратила 71 500 військових. Пентагон та інші аналітики підрахували, що Росія зазнала набагато більше втрат - близько 200 000 убитих і поранених, тоді як Україна - понад 100 000 вбитих і поранених.

Цей витік інформації є першим великим успіхом російської розвідки від початку повномасштабної війни. Пентагон розпочав розслідування, щоб встановити, хто міг стояти за витоком документів, які з'явилися в Twitter і Telegram.

В Україні відреагували

У Верховній Раді України називають витік секретних даних "дуже поганим дзвіночком" і задаються питанням - чи залишилась у росіян можливість добувати нову інформацію через цей канал.

Секретар парламентського комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, нардеп Роман Костенко в ефірі всеукраїнського телемарафону назвав витік "дуже серйозним".

"Аналізуючи саму інформацію - росіяни попрацювали над нею, завищивши наші втрати і занизивши свої - навіть за даними наших партнерів. Але те, що інформація опинилася в них - це дуже складно. Ми не знаємо, яка ще інформація опинилася в них, яку вони не опублікували. Критичного нічого немає, але те, що вона в них з'явилася - дуже поганий дзвіночок, на який потрібно реагувати", - наголосив він.

За словами Костенка, аналітики зможуть звірити оприлюднені дані і зрозуміти, "в якій частині треба буде змінювати, в якій це дезінформація росіян, і на що потрібно далі впливати".

На запитання, чи можливе тепер напруження у відносинах України з західними партнерами, нардеп відповів:

"Напруження - тільки якщо ми будемо підозрювати, що наші партнери спеціально злили цю інформацію, щоб зашкодити нашому контрнаступу. Я не вірю, що могло так бути. Думаю, що це просто технічний момент, успіх російської розвідки або агентури в цих органах".

Як зазначив Костенко, важливо встановити канал витоку даних.

"Чи це разова акція, чи росіяни мають можливість постійно добувати інформацію? Це питання, на які дуже важливо відповісти самим американцям і блоку НАТО", - заявив він.

Своєю чергою, речник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов зазначив, що частина оприлюдненої інформації є неправдивою, ще частина взята з відкритих джерел.

Представник ГУР не виключив, що документи є підробкою, покликаною погіршити відносини України з західними партнерами: "Останні десятиліття найуспішніші операції російських спецслужб проходили в фотошопі".

Радник Офісу президента Михайло Подоляк висловив думку, що "витік секретних документів" - блеф з боку Росії.

"Якщо ворог володіє інформацією про забезпечення та плани наших воїнів, він зробив би вигляд, що нічого про це не знає. Якщо намагаєтеся створити вигляд, що ви знаєте, - отже, ви нічого не знаєте. Це блеф, пил в очі. Ви не володієте даними, а лише намагаєтеся зіграти в дестабілізацію, інформаційно та психологічно вплинути на осіб, що приймають рішення", - заявив Подоляк.

Як Росія здобула секретну інформацію - думка Жданова 

На сьогоднішній день російської агентури достатньо всюди, розповів військовий експерт Олег Жданов.

"Росія ніколи не рахувалася з витратами на підкуп посадових осіб. Вони є у всіх ланках державного управління. У нас - на рівні Кабінету міністрів, на рівні Служби безпеки України затримують тих, хто працює на користь РФ. Те ж саме відбувається у Білому домі. У США ж є таке поняття, як лобізм інтересів, як злив інформації для її розповсюдження - вони це практикують. Це елемент інформаційної війни", - пояснив він.

Експерт зауважив важливість того, що в документах фальсифіковані дані щодо втрат у війні:

"Це дає підстави говорити, що там взагалі немає жодної правдивої цифри. Весь цивілізований світ розуміє, які втрати хто несе на сьогоднішній день у війні. Не можуть в України бути втрати більше, ніж у РФ, тому що ми ведемо оборонні дії. Навіть в умовах сучасної війни не можуть бути такі втрати, як вони показали у своїх пабліках".

Також Жданов висловив упевненість, що спецслужби США і розвідка "знайдуть, хто фотографував ці документи, слайди з екрану".

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: