Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

День жаху: джихадисти вбили 147 людей в університеті Кенії

Позавчора протягом 15 годин сомалійські джихадисти розстрілювали студентів в університеті міста Гарісса, що на північному сході Кенії. Різанина, яка жахає своїми масштабами, – це заява угрупування «Аш-Шабаб» про те, що воно в силах конкурувати з ІДІЛ.

 

Угрупування «Аш-Шабаб» змагається з ІДІЛ у масштабах звірства щодо християн

Позавчора протягом 15 годин сомалійські джихадисти розстрілювали студентів в університеті міста Гарісса, що на північному сході Кенії. Різанина, яка жахає своїми масштабами, – це заява угрупування «Аш-Шабаб» про те, що воно в силах конкурувати з ІДІЛ.

Теракти радикальних ісламістських угрупувань стають дедалі жорстокішими, методичнішими, вони набувають яскраво-вираженої антихристиянської спрямованості. У лютому Forbes писав про нещадну страту 21 єгипетського християнина в Лівії, відеозапис якої опублікувала іраксько-сирійська ІДІЛ. Вчорашнім терактом у Кенії сомалійське угрупування «Аш-Шабаб» показало, що теж здатне завдавати серйозних ударів по немусульманському світу.

Статистика вчорашнього дня така: вбито 151 особу, зокрема 4 терористів, 2 охоронців, 1 солдата й 1 поліцейського. 79 студентів госпіталізовано, дев’ятьох із них у важкому стані літаком доставлено в госпіталь Найробі.

Убито 151 особу, зокрема 4 терористів, 2 охоронців, 1 солдата й 1 поліцейського. 79 студентів госпіталізовано, дев’ятьох із них у важкому стані літаком доставлено в госпіталь Найробі

Різанина в Гаріссі почалася на світанку 2 квітня, о 5.30 за місцевим часом. Четверо бойовиків у масках, розстрілявши двох охоронців, увійшли через головні ворота на територію університетського містечка, в якому проживали і навчалися 887 осіб.

Для сотень із них студентський гуртожиток став смертельною пасткою. За словами очевидців, бойовики виламували двері кімнат і розстрілювали людей, які там перебували. По тих студентах, у яких не забракло сміливості вистрибнути з вікон і врятуватися втечею, вогонь вели з даху будівлі.

«Усе, що я міг почути, – це кроки і постріли. Ніхто зі студентів не кричав, адже всі боялися, що це видасть бойовикам їхнє місце перебування. Чоловіки зі зброєю вимовляли: «Sisi ni al-Shabab» («Ми «Аш-Шабаб» мовою суахілі). Якщо вони знаходили християн, їх розстрілювали на місці. Кожен наступний постріл я сприймав як смерть, яка прийшла по мене», – розповів агентству Associated Press віце-президент спілки студентів Коллінс Ветангула.

«Важка військова операція»

Під час різанини один із лідерів «Аш-Шабаб» Алі Мохамуд Раг виступив по радіо зі зверненням, в якому повідомив, що угрупування проводить в університеті Гарісса «важку військову операцію».

Причиною різанини, за його словами, стало те, що «християнський уряд Кенії вторгся на територію нашої країни». Це сталося 2011 року, коли «Аш-Шабаб» контролювало столицю Сомалі й половину території цієї країни. Кенія ввела війська в Сомалі в рамках миротворчої місії Африканського союзу. За підтримки безпілотників США вона відтіснила радикальних ісламістів від свого кордону і допомогла вибити «Аш-Шабаб» з усіх великих міст.

Студентські гуртожитки Кенії, як пояснив Алі Мохамуд Раг, стали ціллю джихадистів «Аш-Шабаб», оскільки в них проживає багато християн, «які колонізували землю мусульман». Університет Гарісса він назвав «частиною плану Кенії з поширення християнства і невіри».

На Кенію після вторгнення в Сомалі «Аш-Шабаб» скоював терористичні атаки десятки разів. За офіційними даними, у 2012–2014 роках на її території джихадисти вбили 312 осіб. Це удвічі більше, ніж втрати Кенії у військових діях в Сомалі.

У Гаріссі в 2012–2014 роках від терактів загинуло 38 осіб, 149 дістали поранення. Напередодні вчорашньої різанини в студентському містечку Гарісса розвішали попередження про те, що готується теракт, однак учні не сприйняли їх серйозно, вважаючи це першоквітневим жартом.

Північні регіони Кенії населяють здебільшого етнічні сомалійці, що мають кенійське громадянство. Багато хто з них сприяє бойовикам «Аш-Шабаб», допомагаючи їм пересуватися країною. Організатором учорашньої різанини влада Кенії оголосила сомалійця Мохаммеда Куно, який до 2007 року жив і працював у Гаріссі директором мусульманської школи. За допомогу в його затриманні призначено нагороду в розмірі $215 000.

Акт відплати чи рекламна акція

Хоча «Аш-Шабаб» назвало вчорашню різанину відплатою за вторгнення Кенії в Сомалі, аналітики вважають, що на першому плані стоять гроші і слава.

«Аш-Шабаб» стверджує, що намагається змусити Кенію вивести війська із Сомалі. Але насправді у них інші цілі. Той факт, що у своїх атаках вони методично відокремлюють християн від мусульман і потім вбивають християн, наводить на думку, що вони намагаються вбити клин між мусульманським населенням Кенії, урядом Кенії та іншою частиною суспільства Кенії», – міркує професор американського Університету Девідсона і консультант ООН з питань Сомалі Кен Менхаус.

«Вони також намагаються привернути увагу преси. В останні роки їх було майже непомітно в тіні ІДІЛ, через це терористи позбулися припливу рекрутів і капіталу. І знайшли спосіб дуже швидко все повернути», – додає Кен Менхаус.

Аш-Шабаб стверджує, що намагається змусити Кенію вивести війська із Сомалі. Але насправді у них інші цілі. Той факт, що у своїх атаках вони методично відокремлюють християн від мусульман і потім вбивають християн, наводить на думку, що вони намагаються вбити клин між мусульманським населенням Кенії, урядом Кенії та іншою частиною суспільства Кенії


Витіснена вглиб Сомалі «Аш-Шабаб» згасла і втратила привабливість на тлі ІДІЛ, яка захопила минулого року великі території в Іраку і Сирії, відкрила філії в Лівії та Ємені та розгорнула потужну міжнародну пропаганду. У вересні 2014 року репутація «Аш-Шабаб» постраждала ще й від того, що американський безпілотник убив її лідера Ахмеда Годана.

Щоб відновити пересохлий приплив міжнародних новобранців і грошових пожертвувань від донорів Перської затоки, «Аш-Шабаб» почала діяти так само, як і її успішні конкуренти – ІДІЛ і «Аль-Каїда на Аравійському півострові». Сомалійське угруповання стало активно демонізувати християн і показувати своє прагнення розпалити в Кенії релігійну громадянську війну проти мусульман, що становлять близько 10% населення. До 2012 року, коли «Аш-Шабаб» була в розквіті сил, вона проявляла однакову жорстокість і до християн, і до мусульман, які не розділяли її радикальних поглядів.

Особливим почерком «Аш-Шабаб» став смертельний тест на знання Корану. У листопаді 2014 року бойовики «Аш-Шабаб» вбили 28 осіб в автобусі, що прямував уздовж кенійсько-сомалійського кордону. Бойовики давали кожному пасажиру запитання типу «Як звали матір пророка Мухаммеда?» або «Як звали його першу дружину?». За правильну відповідь – свобода, за неправильну – розстріл на місці.

У грудні бойовики «Аш-Шабаб» таким чином розділили на мусульман і не мусульман працівників кенійської каменоломні за 5 кілометрів від кордону Сомалі, після чого 32 особи вбили пострілами в голову, ще чотирьох – обезглавили.

Втім, як і раніше, «Аш-Шабаб» влаштовує теракти наосліп, погрожуючи життю помірних мусульман. У грудні 2014 року бойовики цього угруповання закидали гранатами нічний клуб у кенійському місті Ваджир, убивши одну людину і поранивши 12. У лютому 2015 року шість осіб загинуло, коли смертники «Аш-Шабаб» підірвали себе в центральному готелі столиці, маючи намір убити членів уряду, які в ньому перебували.

Щоб виправдати випадкові вбивства мусульман і глибше вбити клин у суспільство, «Аш-Шабаб» опублікувало таку заяву: «Всі мусульмани повинні стояти осторонь від ворогів і їхніх споруд, щоб не ставати живим щитом для них. Немає виправдання тим, хто живе або змішується з ворогами».

Спроби «Аш-Шабаб» нацькувати одних на одного мусульман, не-мусульман і уряд Кенії поки що не приносять помітних результатів, схожа стратегія ІДІЛ в Іраку спрацювала чудово. Хоча всі кенійці розуміють, що організатор звірячих террактів – зовнішнє джихадистське угруповання, у багатьох із них виникає прагнення помститися власній державі, оскільки через корупцію чиновників Кенії сомалійські бойовики можуть безперешкодно перетинати кордон, і за допомогою одновірців – вільно переміщатися країною.

Денис Закіянов
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: