Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

На 50% подорожчає земля в Україні: скільки коштуватиме гектар

На 50% подорожчає земля в Україні: скільки коштуватиме гектар фото

Ринок землі в Україні, незважаючи на війну, продовжує працювати. Вартість ділянок зростає. Очікується, що наступного року середня вартість гектара додасть у ціні ще 50-75%.

За словами заступника директора компанії Zeminvest Євгена Носальського, з відкриттям ринку с/г земель їх вартість зросла в 4 рази. Це дало поштовх до виникнення нового бізнесу — сервісних компаній, які залучають інвестиції громадян у землю, так само як банки спонукають людей класти гроші на депозити.

Багато українців інвестують у землю, сподіваючись надалі заробити на капіталізації або на відсотках за оренду. Перспективи зростання цін на землю досить оптимістичні, оскільки земля є обмеженим активом, її більше не стане, зазначає Євген Носальський.

З 1 січня 2024 року український ринок землі відкриється для юридичних осіб. Це сприятиме зростанню цін на земельні ділянки. Очікується, що в перший рік у деяких регіонах земля подорожчає на 50-75%, і ріст цін не зупинятиметься ще кілька років.

Скільки коштує земля в Україні

Вартість землі в Україні змінюється в залежності від географії. Землі Центральної України, розташовані подалі від лінії фронту, бойових дій та кордону з агресором, найдорожчі. Це ділянки у Полтавській, Черкаській, Хмельницькій, Вінницькій, Кіровоградській, Дніпропетровській областях. Їхня вартість стартує від 110 тис. грн за гектар.

Вартість угідь у центральних регіонах України починається від 90 тис. гривень за га. На півночі та півдні України ціни дещо нижчі. У Чернігівській, Сумській, Харківській ділянці продають від 55 тис. гривень, на Одещині та Миколаївщині – від 60 тис. гривень за га.

Фото з доступних джерел

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: